6 צפייה בגלריה
טבחים צבאיים בתחרות אוכל מוסקבה
טבחים צבאיים בתחרות אוכל מוסקבה
טבחים צבאיים בתחרות ברוסיה, 2017
(צילום: שגרירות ישראל במוסקבה ודובר צה"ל)
הנתונים שחושפים את הזינוק בכמות הטיסות של אנשי הקבע בצה"ל לחו"ל – אל מול הסתרת העלויות על ידי משרד הביטחון: בשנים האחרונות, עד לפרוץ משבר הקורונה בחודש מרץ השנה, חלה עלייה הדרגתית בכמות הנסיעות של אנשי הקבע בצה"ל לחו"ל, בעיקר לארצות הברית ולאירופה. כספי הציבור הם אלו שמממנים את המשלחות - אך בצה"ל מסרבים למסור מה העלויות שכרוכות בכך, עלויות שמסתכמות ככל הנראה בעשרות מיליוני שקלים מדי שנה.

כל טיסה צה"לית מונה בין איש קבע אחד לפחות לבין משלחת שלמה של עשרות אנשי צבא. מנתונים שהגיעו לידי ynet עולה כי בשנת 2016 נרשמו לא פחות מ-2,432 טיסות כאלה, והיקף הנוסעים עמד על 3,878 אנשי צבא - רובם בקבע, ו-163 מהם בדרגת תת-אלוף ומעלה.
בשנת 2017 עמד מספר הנסיעות לחו"ל על 2,440, לצד עלייה משמעותית יותר בכמות הנוסעים - 5,057 שהמריאו לטיסות עבודה שונות, כ-200 מהם קצינים בכירים. שנה לאחר מכן, ב-2018, המספרים התייצבו אך נשארו גבוהים - 2,395 נסיעות לחו"ל ו-4,782 נוסעים.
בשנת 2019 כבר חלה עלייה משמעותית שהפכה את צה"ל למה שיש המכנים "צבא מעופף": 5,979 נוסעים ב-2,741 נסיעות. 213 מהנוסעים אשתקד היו אלופים ומעלה. המשמעות: לאורך השנים האחרונות, ובשנה שעברה ביתר שאת, בכל יום בממוצע היו אנשי קבע שטסו לחו"ל במסגרת שירותם הצבאי. את הנתונים הסכימו בצה"ל להעביר לתנועה לחופש המידע בעקבות פניית התנועה ובמסגרת חוק חופש המידע.
6 צפייה בגלריה
תרגיל אימון של צנחנים בגמניה
תרגיל אימון של צנחנים בגמניה
מנעד משלחות מגוון. צנחנים בתרגיל בינלאומי בגרמניה
(צילום: דובר צה"ל)
6 צפייה בגלריה
טבחים צבאיים בתחרות אוכל מוסקבה
טבחים צבאיים בתחרות אוכל מוסקבה
בצה"ל טוענים: "נסיעות לצרכים הכרחיים בלבד". טבחים צבאיים בתחרות ברוסיה, 2017
(צילום: שגרירות ישראל במוסקבה ודובר צה"ל)
הנתונים שהועברו הם חלקיים ומצומצמים בלבד: בצה"ל סירבו לפרט מי הם יתר בעלי הדרגות שיצאו למשלחות בחו"ל, לאילו מדינות טסו המשלחות ומה היו העלויות שכרוכות בכך. עם זאת, ניתן להעריך שמדובר בעלויות שמגיעות לעשרות מיליוני שקלים מדי שנה, שכן נסיעות אלה לרוב מאובטחות גם במהלך השהייה בחו"ל. כמו כן, לאנשי הקבע מובטח אוכל כשר, ישנן הוצאות אש"ל של עשרות עד מאות יורו מדי יום וקצינים בכירים טסים במחלקות בכירות.

"מטריד שצה"ל לא יודע לספר מה העלויות והמטרות"

בצה"ל אמרו בתגובתם כי בשנה שעברה לא גדל תקציב המשלחות - אך מסרבים לומר מהו, אפילו כשורה תחתונה של סכום כולל ללא פירוט. בצה"ל הפנו אותנו בנושא למשרד הביטחון שאמון על רכש והזמנות מימון המשלחות, אך לשווא: גם במשרד הביטחון סירבו לגלות את סוד מחירי המשלחות הצה"ליות לחו"ל, שממומנות, נזכיר, מכספי המיסים של הציבור.
צה"ל ומשרד הביטחון, אגב, מסתירים את הנתונים הללו ממשרד האוצר. מימון המשלחות המתרבות מגיע בנוסף למימון משלחות הקבע של מערכת הביטחון ונספחויות צה"ל ברחבי העולם, בעיקר בארה"ב, שעלותן מסתכמת מדי שנה בכ-165 מיליון שקלים. הגדולה שבמשלחות אלה עדיין פועלת מניו יורק, למרות שמעבר לוושינגטון הבירה שבה פועלת נספחות צה"ל בשגרירות הישראלית יוזיל את העלויות.
6 צפייה בגלריה
משלחת צה"ל לפולין בראשות הרמטכ"ל לשעבר איזנקוט, 2018
משלחת צה"ל לפולין בראשות הרמטכ"ל לשעבר איזנקוט, 2018
משלחת צה"ל לפולין בראשות הרמטכ"ל לשעבר איזנקוט, 2018
(צילום: דובר צה"ל)
מנעד המשלחות המזדמנות של צה"ל, נציין, הוא מגוון, ונע בין בחינות נשקים ואמצעי לחימה במדינות כמו גרמניה וארה"ב, דרך משלחות חינוך "עדים במדים" לפולין ועד להשתלמויות ותחרויות בינלאומיות של טבחים צבאיים או כנסי מגדר בהשתתפות נציגי יועצי רמטכ"ל לענייני נשים ומגדר.
מנחה הקליניקה לחופש מידע במכללה למינהל, עו"ד אור סדן מהתנועה לחופש המידע, מסר כי "חריג ואף מטריד שצה"ל לא יודע לספר לנו מהן עלויות הטיסות, כמו גם מהי מטרת כל אחת מהטיסות. לא צריך להרחיב על מורכבות פעולותיו של צה"ל, אולם בד בבד, מצופה מגוף עתיר משאבים מעין זה שיידע לספר לציבור באופן ברור כיצד הוא עושה שימוש בכספיו, בטח בנושאים כמו טיסות לחו"ל. טוב יהיה לו צה"ל יבדוק את עצמו נוכח האמור, ויתחיל לפרסם מידע דומה בעתיד באופן יזום".

צה"ל: "יותר משלחות נדרשות לטוס לארה"ב"

במשרד הביטחון סירבו למסור התייחסות לנושא העלויות. מצה"ל נמסר: "מדובר בכתבה מגמתית שחוטאת לאמת ומעידה על חוסר הבנה מוחלט של מיצוי משאבי צה״ל לצורך נסיעות לחו"ל. רובן המוחלט של נסיעות צה״ל לחו"להן לצורך הגברת שיתופי הפעולה המבצעיים עם מדינות ברית ולקידום תחומים ופרויקטים בשיתוף עם מדינות מפתח".
"בשנים האחרונות עלה הצורך בנסיעות בעולם בזכות העצמת שיתוף הפעולה הבינלאומי של צה"ל וניצול היתרונות של היחסים עם מדינות וארגונים בינלאומיים", הוסיפו. הנסיעות מתקיימות לצרכים הכרחיים בלבד, למטרות מבצעיות, בעניין כוח והכשרות חיוניות".
6 צפייה בגלריה
ביקור הרמטכ"ל אביב כוכבי בעיריית טבריה
ביקור הרמטכ"ל אביב כוכבי בעיריית טבריה
הרמטכ"ל כוכבי. בצה"ל טוענים: "משלחות רבות מבעבר נדרשות לטוס לארה"ב"
(צילום: אפי שריר)
עוד נמסר, כי "בשל מגבלות ביטחון מידע, לא נוכל לפרט במדויק לגבי יעדי המשלחות במדינות אחרות. נדגיש כי בשנה וחצי האחרונות, ללא קשר להתפשטות נגיף הקורונה, תקציב המשלחות לא גדל. הנסיעות מתקיימות לצרכים הכרחיים בלבד, למטרות מבצעיות, בניין כוח והכשרות חיוניות. בשנת 2020, בשל הנחיות לצמצום נסיעות בלתי חיוניות - בוצעו נסיעות ספורות בלבד".
"כל נסיעה נבחנת באופן מעמיק על ידי דרגים בכירים ונחיצותה נבדקת באופן קפדני", הוסיפו. "יש לציין כי לאור שינוי אופן מימוש כספי הסיוע האמריקניים והגבלתם בתהליך מדורג לשימוש בתעשיות אמריקניות, משלחות רבות מבעבר נדרשות לנסוע לארה"ב לפרויקטים שונים של הצטיידות באמל"ח ואמצעים אחרים. תהליך זה צפוי להימשך ביתר שאת בשנים הקרובות".