המדינה תפצה את ישיבת "עוד יוסף חי" שביצהר ב-400 אלף שקלים במסגרת פשרה אחרי תביעה משפטית. הסיבה: ב-2014 השתלט צה"ל על מבנה הישיבה והחרים אותו לתקופה ארוכה, לאחר שורת אירועי אלימות באזור. כך פורסם לראשונה הבוקר (יום ב') ב-ynet.

לפני שש שנים, לאחר שורה של תקיפות נגד חיילי צה"ל ושוטרי מג"ב שהתרחשו ביצהר, הוציא אלוף פיקוד מרכז דאז, ניצן אלון, צו תפיסה לישיבת "עוד יוסף חי" וסגר אותה. במהלך שנחשב לחריג, הוקם במתחם הישיבה בסיס צבאי. את ההחלטה על סגירת הישיבה קיבל שר הביטחון באותה התקופה, משה (בוגי) יעלון. אנשי מערכת הביטחון טענו כי הישיבה מהווה בסיס קדמי עבור נערי הגבעות לביצוע פעולות תג מחיר. צו התפיסה הוארך מפעם לפעם והוסר רק ביוני 2015. הישיבה הייתה סגורה בסך הכול במשך שנה וחודשיים.
לפני שלוש שנים הגישו אנשי עמותת ישיבת "עוד יוסף חי" תביעה נגד המדינה בגין דמי שימוש ראויים במבנה הישיבה, על סך של כמיליון שקלים. בכתב התביעה טען עו"ד אריה ארבוס, המייצג את הישיבה, כי "בשל התפיסה נאלצה התובעת (הישיבה) למצוא לה מקום חילופי. לשם כך הובאו מבנים ניידים שהיה צורך ליצור ביניהם חיבור לשם יצירת בית מדרש וכן כיתות לימוד. נעשו עבודות ריצוף, נגרות, מסגרות ואיטום וכן חיבורי מים, חשמל ואינסטלציה.
"בנוסף היה צורך לבנות משרד זמני חלופי. גם כאן היה על התובעת להביא מבנה נייד ולהתאימו למשרד ובכלל זה בניית מערכת מחשוב חדשה, הזמנת קווי בזק ואינטרנט חלופיים תוך התאמתם למערכת החדשה". אנשי הישיבה טענו כי המהלך נעשה בחופזה בשל התפיסה הפתאומית, כך שלאורך כל תקופת התפיסה נאלצו התלמידים והעובדים "לשהות בתת-תנאים".
3 צפייה בגלריה
ההשתלטות על הישיבה ב-2014
ההשתלטות על הישיבה ב-2014
ההשתלטות על הישיבה ב-2014
(צילום: דובר צה"ל)
שופט בית משפט השלום בירושלים אלעד פרסקי אישר את הסכם הפשרה שעליו חתמו המדינה ואנשי הישיבה, ובמסגרתו תפצה כאמור המדינה את הישיבה ב-400 אלף שקלים בגין אותה תקופה.
ראשי ישיבת "עוד יוסף חי", הרב יצחק שפירא והרב יוסף אליצור, שחיברו את הספר "תורת המלך", נחקרו במשטרה בעבר בחשד להסתה לאלימות. התיק נגדם נסגר בשל חוסר ראיות. בעבר הפסיק משרד החינוך את התמיכה בישיבה בטענה כי יש חשד שחלק מתלמידי הישיבה היו מעורבים בפשעי שנאה נגד פלסטינים. גם בשב"כ סימנו את הישיבה מאותן סיבות וטענו כי יש לסגור אותה.
בוגר הישיבה ומנהלה לשעבר מנחם בן שחר: "זו הייתה הזיה, ממש אובססיה של שב"כ ומשרד הביטחון לרדוף את הישיבה בשל מעמדה האידאולוגי העקבי והיותה סמן משמעותי בציבור המתיישבים. כמו תיק תורת המלך שהתנפלו והחרימו ספרים ועצרו רבנים והכול נגמר באפס תוצאות. חיילים וחיילות גרו בבית המדרש, והפכו אותו לחדר כושר. עכשיו הגיע הזמן לשלם על החרפה".
3 צפייה בגלריה
פשיטה על ביתו של הרב יוסף אליצור ב-2014
פשיטה על ביתו של הרב יוסף אליצור ב-2014
פשיטה על ביתו של הרב יוסף אליצור ב-2014
(צילום: דוברות יצהר)
עו"ד ארבוס ממשרד "ארבוס קדם צור" המייצג את הישיבה מסר: "המחשבה שניתן להחרים מבנה ישיבה, מבלי לשלם פיצוי על השימוש היא מקוממת. אחת הטענות של המדינה הייתה כי המבנה נבנה ללא היתר, זאת על אף שהמדינה סייעה בהקמת מבנה הישיבה. אני מצר על שנים של סחבת אבל שמח שבסופו של דבר הבינו במשרד הביטחון כי יש להם אחריות כלפי ישיבת 'עוד יוסף חי' והחליטו לפצות אותם".
מישיבת "עוד יוסף חי" נמסר בתגובה: "הישיבה נתפסה על ידי כוחות מג"ב ונרדפה שלא בצדק. אנו שמחים שהיום מגיע פיצוי על הרדיפה הזו, הסכום אינו מכסה על הנזקים האדירים שנגרמו למבנה, ועוגמת הנפש הגדולה שהייתה לתלמידים ולישיבה. עם זאת מדובר בהתחלה משמחת של תיקון לעוול שנגרם לנו".
3 צפייה בגלריה
עו"ד אריה ארבוס
עו"ד אריה ארבוס
עו"ד אריה ארבוס, המייצג את ישיבת "עוד יוסף חי"
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "מבנה ישיבת "עוד יוסף חי" בישוב יצהר נתפס בצו מפקד פקמ"ז. בשנת 2014 פונה מיושביו, הוחזק ושימש את כוחות צה"ל במשך כשנה וחצי. לאחר החזרת המבנה, הגישו ראשי הישיבה תביעה כנגד מערכת הביטחון לפיצוי בסך של 991 אלף שקלים בגין כל הנזקים שנגרמו להם. בתום הליך משפטי ועל פי הצעת בית המשפט לצדדים לסיום ההליך בפשרה, נענתה מערכת הביטחון להצעה ותשלם פיצוי כולל וסופי בסך 400 אלף שקלים".