בשיתוף תאגיד מִחְזוּר האריזות תמיר
"אם עד לפני עשר שנים היו בעיר תל אביב הפרדות לעיתונים, לבקבוקים וקצת של טקסטיל, הרי שהיום זה עולם ומלואו", אומר ראובן לדיאנסקי, סגן ראש עיריית תל אביב. "יש לנו הרבה אספקטים של מִחְזוּר – אריזות, נייר, בקבוקים וסוללות. אנחנו משקיעים בזה לא מעט, במטרה לגרום לכך שכמה שיותר אנשים ימחזרו בקרבת הבית שלהם.
4 צפייה בגלריה
(צילום: באדיבות תאגיד המחזור תמיר)
"ישנן שכונות בהן אין ביתני אשפה והפסולת נאספת במשותף במתקנים טמוני קרקע. בסוף שנת 2019 הצבנו, בצמוד לטמוני הקרקע, 39 מתקנים ייעודיים משותפים לאיסוף אריזות בשתי שכונות ביפו (יפו ד' ונווה עופר) וראינו שהיענות התושבים גבוהה מאוד ובוצעה הפרדה איכותית ביותר. בשל כך, בתחילת חודש נובמבר הצבנו 75 מתקנים נוספים בשכונות נוספות ביפו ובמזרח העיר", הוא מסביר.
אין ספק שישנה חשיבות רבה לנגישות פחי המִחְזוּר, שכן קרבתם מקלה על האנשים ולכן, כפי שמסביר אייל בצר, ראש המועצה האזורית עמק יזרעאל: "הכנסת הפחים הכתומים למִחְזוּר אריזות בשנים האחרונות והיכולת לבצע הפרדה של אריזות, העלו את כל נושא המִחְזוּר לסדר היום ועל כך הברכות".
בצר מוסף שכדי להגביר את המחזור, צריך שני דברים: אמינות ושקיפות. "ברגע שהתושב יודע שהמִחְזוּר אמיתי ומגיע באמת למקומות הנכונים, קל לו לשתף פעולה. אנחנו דוגמים מעת לעת פחים, ורואים בדיוק כמה מוחזר במועצה והגיע לפח הפסולת הנכונה וכמה לפח הלא נכון. אנחנו מפרסמים את זה, כדי ללמוד ושיפור ניכר. כך אנחנו יוצרים את המוטיבציה לכל ישוב להיות הטוב ביותר והמוביל במִחְזוּר".
"במדינת ישראל יש פחים כתומים ליד בתיהם של כמעט 5 מיליון תושבים. הרשויות מצטרפות והתושבים משתפים פעולה", אומר רני איידלר, מנכ"ל תאגיד מִחְזוּר האריזות תמיר. "מטרת יום המִחְזוּר, שיצוין ב-8 בדצמבר, היא לייצר מודעות ולהגביר מעורבות של תושבים להפריד אריזות. אחרי הכל, שהמטרה של חוק האריזות היא לא להטמין אריזות בקרקע ובמקביל, את העובדה ש-50%-60% מהנפח של הזבל המיוצר בבית מורכב מאריזות".
4 צפייה בגלריה
פח כתום למחזור אריזות
פח כתום למחזור אריזות
פח כתום למחזור אריזות
(צילום: באדיבות תאגיד מחזור אריזות תמיר)
דוד אזולאי, ראש עיריית מטולה מספר על פעולות ההסברה הקריטיות לתהליך המִחְזוּר ואומר: "אנחנו יוצאים בהודעות לכל התושבים ומפרטים למה מפרידים, איך מפרידים וכדומה. הכנו מגנטים, למקררים של כל תושבי המושבה ובהם מראים מה מותר, מה אסור ואיך ממחזרים".
באילת מחנכים למִחְזוּר ומנגישים תודעתית את נושא מִחְזוּר הפסולת באמצעים שונים, מספר מאיר יצחק הלוי, ראש עיריית אילת. "אנחנו מסבירים בכל מיני אמצעים למה חשוב למחזר אריזות ואיך לפצל את הפסולת, לפזר אותה ולטפל בה. כמעט ליד כל בית יש את הפחים בצבעים השונים, לפינוי ולהפרדת פסולת", הוא אומר.
אזולאי מספר כי במטולה "בהתחלה היה קצת קשה עד שהצלחנו להטמיע. זה חתיכת סיפור אז עשינו הסברה מאוד מאסיבית, גם בעזרת תאגיד תמיר, גם על ידי המועצה המקומית מטולה, כשהתחלנו בעיקר במוסדות החינוך".

4 צפייה בגלריה
 מכירים את דדי?
 מכירים את דדי?
מכירים את דדי?

"כמו שלחתול דדי יש ארבע רגליים, אז גם כאן אני מניח שיש ארבע רגליים שבונות את המשימה הזאת", אומר איידלר. "השתיים המרכזיות הן הנגשה של פח כתום - ליד פח ירוק, ליד הבית - והסברה. אנחנו עושים הסברה במדיה הארצית ובמדיה המקומית, בשיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות והכל כדי לחנך, להסביר ולנסות להניע לפעולה את התושבים כדי שיעשו מאמץ קטן בבית ויפרידו אריזות".

התהליך התייעל, מטמינים פחות וממחזרים יותר

"בעקבות המִחְזוּר ירדנו ב-50% בכמות ההטמנה לתושב", אומר בצר ואזולאי מוסיף שיותר פסולת נאספת בפחים הכתומים גם אצלו. "ככל שאנחנו מתקדמים אנחנו גם עושים הפרדה יותר נכונה ויותר גבוהה מבחינה כמותית, לעומת איך שהתחלנו".
המורכבות של תל אביב מכתיבה עוד יצירתיות. "במשולש של הפעילות העירונית, הפעילות של התושבים כציבור, והפעילות של המגזר העסקי היא קריטית", אומר לדיאנסקי ומוסיף: "בחודשים האחרונים אנחנו עובדים על צרוף חמישה קניונים בעיר לפעולת המִחְזוּר, את הקריה הצבאית וגם את האוניברסיטה. אנחנו רוצים להביא אותם לכדי שותפות איתנו באמצעות ההפרדה והמִחְזוּר. הקורונה תחלוף, אבל אנחנו נצטרך לדאוג לכדור, למִחְזוּר, להתחממות הגלובלית וזה דורש שיתוף פעולה של הציבור כדי להגיע ליעדים המשמעותיים שאנחנו רוצים להגיע אליהם בכל מה שקשור למִחְזוּר".
4 צפייה בגלריה
(צילום: shutterstock)
"באמצעות טכנולוגיה אנחנו מנסים לייצר ולחזק את אמון הציבור ואת האמינות שלו. באמצעים טכנולוגים נגרום לבקבוק השמפו להיכנס בצד האחד, כשבצד השני תצא אדנית. את כל המהלך הזה אנחנו מנסים לתקשר ולהעביר אותו לציבור, כדי שהוא יבין שהוא שם אריזה בפח הכתום ומשהו טוב קורה איתה", אומר איידלר וראשי המועצות מסכמים: צאו, תמחזרו, תשקיעו בזה מאמץ, זה לא הרבה מאמץ, אבל התוצרת היא יקרה מפז. קיבלנו מתנה ואנחנו צריכים לשמור עליה".
בואו לקבוע איתנו את שיא ממחזרי האריזות בישראל - ממחזרים? מתחילים למחזר? לכבוד יום המחזור 2020, תאגיד מחזור האריזות תמיר קורא לכם להצטרף בלחיצת כפתור וליצור יחד שינוי גדול. גם אני ממחזר/ת>>
בשיתוף תאגיד מִחְזוּר האריזות תמיר