בתום דיון סוער אישרה בצהריים (יום ג') ועדת הכלכלה של הכנסת את צו החלת חוק הפיקדון על מכלי המשקה הגדולים. בעד הצו הצביעו היו"ר יעקב מרגי והח"כים קרן ברק, אתי חוה עטייה, הילה שי וזאן, עידן רול, תמר זנדברג, אימאן חטיב יאסין ואנטאנס שחאדה. ח"כ יצחק פינדרוס (יהדות התורה) נמנע. הצו ייכנס לתוקף ב-1 בדצמבר 2021.

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, הודיעה בחודש אוקטובר כי יצרני המשקאות לא עמדו ביעדי המחזור, ולכן יורחב חוק הפיקדון לבקבוקי 1.5 ליטר. בדיון בוועדת הכלכלה, אמרה גמליאל: "מי שחושב שהתכנסנו כאן היום כדי לדון בשאלה המהותית, של 'האם להחיל את החוק' - טועה. זו לא שאלה של האם, אלא שאלה של מתי. הפיקדון על בקבוקים גדולים הוא עובדה מוגמרת, כך קבע החוק שחוקקה הכנסת הזאת, וכך יהיה".
השרה הפנתה אצבע מאשימה לחברות המשקאות: "הפיקדון הוא לא רק 30 אגורות. הפיקדון הוא למעשה עשרות מיליוני שקלים שיחזרו בחזרה לאזרחים ויטיבו עם הציבור והסביבה. חברות המשקאות שתו לאורך כל השנים הרבה מאוד כסף שמגיע לציבור. ההחלטה שקיבלתי משחררת את הפקק ועושה צדק חברתי וסביבתי". לפני ההצבעה, הוסיפה גמליאל: "החוק קבע תקופת היערכות של 60 יום, ואני סברתי מלכתחילה שנכון יהיה לתת תקופה ארוכה יותר כדי שנוכל להטמיע שינויים ושיפורים במערך החזרת הבקבוקים וכדי שנוכל לשפר את השירות שהציבור מקבל. יחד עם זאת – אנחנו ערוכים לצאת לדרך גם בעוד חודש, אם זו ההחלטה שתתקבל".
יו"ר הוועדה, יעקב מרגי (ש"ס) התייחס ללחצים כביכול שהופעלו על חברי כנסת להתנגד להצעה. הוא אמר לשרה גמליאל: "קוצר הרוח שלך מתחילת הדיון לא במקום. אם לא תאפשרי - אני אסגור את הדיון. את מובילה אותי לפוצץ את הדיון. את לא תקבעי מה יאמרו פה חברי כנסת. החלטת שלוחצים עלינו וגונבים אותנו. תתני לחברי כנסת לדבר". ח"כ תמר זנדברג (מרצ) אמרה: "יש לחצים". מרגי השיב: "עליי לא איימו, מי שאיימו עליו שיילך למשטרה".
יו"ר תאגיד המחזור אלה, אמיר חייק, הביע עמדה הפוכה: "התחושה שלי היא שנכנסים למצב שמנסים לענות על השאלה מהר מאוד ואפילו לא קראנו אותה. מהצד התפעולי, האם הפיקדון לבקבוקים גדולים יהיה כמו הפיקדון לקטנים, האם הבקבוקים יופרדו? זה מאות מיליוני בקבוקים ולא ברור מה עושים. רשתות השיווק לא ערוכות לקבל את המכלים. מה יהיה עם המחזוריות? מה יהיה עם השינוע? איך יערכו עסקים קטנים לאיסוף? האם הוא יהיה אוניברסלי ומה שיהיה בתל אביב יהיה גם בדימונה? אנחנו צריכים זמן לחינוך הציבור ולסילוק המחזוריות. מי יעשה את זה? איך יעשו את זה?" השרה גמליאל השיבה: "היו לכם 10 שנים, איפה הייתם?"
במקביל לדיון, הודיע המשרד להגנת הסביבה כי מניתוח עלות-תועלת ובדיקות שבוצעו עבור המשרד, עולה כי החלת הפיקדון צפויה לחסוך לציבור צרכני המשקאות הממחזר קרוב ל-60 מיליון שקל בשנה, תצמצם את התופעה הבלתי רצויה של השלכת בקבוקי פלסטיק במרחב הציבורי ותעודד הקמת מפעל מחזור לפלסטיק בישראל. עוד אמרו במשרד כי מסקר של גיאוקרטוגרפיה עבור המשרד להגנת הסביבה, שבוצע בחודש שעבר, עולה כי משקי הבית בישראל בעד מחזור: כ-87% ממשקי הבית מעידים שמחזור חשוב במידה רבה או במידה רבה מאוד. עוד עולה מהנתונים של הסקר החדש כי צריכת בקבוקי משקה היא כ-40 בחודש בממוצע למשק בית, 19 מהם של מכלי משקה גדולים. 80% נקנים בסופרים הגדולים".
באדם טבע ודין, שעתרו לבג"ץ על מנת להרחיב את הפיקדון גם לבקבוקים גדולים, בירכו על ההחלטה. עו״ד עמית ברכה מנכ״ל אדם טבע ודין, אמר: "השרה גמליאל עשתה היסטוריה. לאחר עשור של מאבק הצלחנו להביא את ישראל להתייצב לצד המדינות המתוקנות והסביבתיות בעולם ולחייב את חברות המשקאות המזהמות לשלם על הזיהום שלהן. הפיקדון על הבקבוקים הגדולים ינקה את הסביבה, ישתלם מבחינה חברתית וישיב לציבור הישראלי שיבקש למחזר כ-100 מליון שקל בשנה".