בשיתוף רשות הטבע והגנים
חולמים להחתים דרכון ולפגוש תרבויות אחרות? לא חייבים לטוס לחו"ל כדי להכיר תרבויות חדשות ועתיקות וגם ליהנות ממסע בזמן.
אתרי טבע ומורשת רבים בישראל טומנים בחובם היסטוריה מרתקת של תרבויות עתיקות, אשר השאירו את חותמן ועדויות לכך ניתן למצוא גם היום: תקופת התנ"ך והסיפורים המקראיים, תקופת שלטונו של המלך הורדוס, התקופה הביזנטית, תרבויות הצלבנים והנבטים. כדי ליצור עניין מחדש באתרי הטבע והמורשת והתמודדות עם קשיי תקופת הקורונה, רשות הטבע והגנים מציגה את "פספורטבע" - דרכון ישראלי שייקח אתכם למסע חווייתי בשמורות הטבע ובגנים הלאומיים.
באילו אתרי טבע ומורשת תוכלו לבקר עם הדרכון? קבלו רשימה חלקית.

תקופת התנ"ך והסיפורים המקראיים

בישראל מספר אתרים בהם ניתן לראות עדויות לסיפורי התנ"ך, ביניהם שמות אשר מוזכרים בתנ"ך, ארמונות, חומות וממצאים שונים. בין האתרים, שורה של תלים מקראיים (גבעות מלאכותיות אשר נוצרו משכבות של בנייה לאורך הדורות) אשר זכו להיכלל ברשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק"ו.
גן לאומי תל באר שבע - כאן הייתה עיר מנהל ומקדש מתקופת המלוכה, הצופה אל נופי הנגב בהם חיו אבות האומה אברהם, יצחק ויעקב. מפעל המים של העיר תוכנן באופן מתוחכם ונבנה במפגש של שיטפון בין שני נחלים, ותפקד כמערכת אשר ניווטה את המים מהשיטפון אל העיר. בעיר העתיקה נחשפו מבני שלטון ומגורים, אזור גדול של מחסנים, שער מרשים ומערכת מים, וכן מזבח אבנים ששוחזר ומוצג בכניסה.
10 צפייה בגלריה
גן לאומי תל חצור
גן לאומי תל חצור
גן לאומי תל חצור
(צילום: דורון ניסים)
גן לאומי תל חצור - מעבר לכך שמדובר באתר מורשת עולמית, המקום מזוהה עם העיר חצור המקראית שהייתה העיר הגדולה ביותר בתקופת התנ"ך בארץ ישראל. נמצאו בה מפעל מים מרשים אליו יורדות מדרגות רבות, ארמון כנעני מפואר, חומה ומבנים נוספים מתקופת המלוכה.
גן לאומי תל ערד - בתל ערד נמצאו שרידים של עיר כנענית מבוצרת, מצודה ומפעל מים מתקופת מלכי יהודה ואף שרידים של מקדש יהודי מחוץ לגבולות ירושלים.
10 צפייה בגלריה
תל ערד
תל ערד
גן לאומי תל ערד
(צילום: מנו גרינשפן)
בכל האתרים שהוזכרו בולט קיומו של מפעל מים, שנחשב לפתרון הנדסי מורכב ומרשים שמטרתו להעביר מים לתוך עיר, בין אם ע"י חפירת מנהרה שמחברת בין העיר למעיין, ובין אם על ידי ניווט המים באופן מורכב אל העיר.

תקופת המלך הורדוס

הורדוס היה מלך אדומי, שנולד באזור בית גוברין, לקח את השלטון לידיו בגיבוי הרומאים, והפך להיות עריץ. יחד עם זאת, הוא היה אדריכל דגול עם אהבה גדולה לנושא התכנון והבניה, שבאה לידי ביטוי בעיקר בשלושה אתרים:
גן לאומי מצדה - אתר שמבחינה הנדסית מציג את יכולתו של הורדוס להתגבר על כל קושי שניצב בדרכו. הורדוס בנה באמצע המדבר ארמון מפואר בן שלוש קומות שאף הכיל קומה שלמה למטרות אירוח. המזון שהוגש בארמונו היה המשובח ביותר והגיע בייבוא מיוחד מאגן הים התיכון. הורדוס אף תכנן ובנה פתרונות מדהימים לאיסוף מי שטפונות וגשמים, והעובדה שמסביבו היה מדבר ענק, יבש וצחיח לא הרתיעה אותו: הוא בנה במצדה בריכה ענקית ומפוארת, מחסנים ענקיים ושאר מבני פאר מלכותיים.
10 צפייה בגלריה
הכפר הנבטי בממשית
הכפר הנבטי בממשית
גן לאומי ממשית
(צילום: מנו גרינשפן)
גן לאומי קיסריה - הורדוס זיהה את הפוטנציאל הכלכלי שטמון במסחר הימי והחליט לבנות מאפס עיר נמל שנקראה "קיסריה". בנייתה לקחה מספר שנים ובסיומה ניצב מעגן אדיר בגודלו שיכול היה להכיל עד 100 ספינות ענק. כדי לבנות את הנמל, הביא הורדוס אפר געשי מאירופה, אותו הכניס לתיבות עץ והשקיע במי הים. האפר התקשה והפך לבטון, וכך נוצר המעגן ושובר הגלים. סביב הנמל נבנתה עיר גדולה, ובה מקדש ליורדי האוניות למטרות תפילה, מחסנים ענקיים, בתי מרחץ, תיאטרון, היפודרום למרוצי סוסים, ארמון ובית שלטון.
גן לאומי הרודיון - ארמון מפואר נוסף שנבנה על ידי המלך חובב האדריכלות. הפעם החליט הורדוס לקרוא תיגר על איתני הטבע, ובנה גבעה ענקית, מעין "חרוט", שנחשב למבנה קדום נועז. הארמון שימש את הורדוס בעיקר כארמון קיץ, משום שלמרגלותיו הוא בנה בריכת ענק שאפשר לשוט ולשחות בה. בנוסף, בנה הורדוס תיאטרון וגם חדר אירוח VIP לשליטי האימפריה שבאו לבקרו, ועל קירותיו ציורי קיר נדירים ביופיים. כשהחליט הורדוס למות, הפך את ההרודיון למקום הקבורה שלו: הוא סתם חלק גדול מהארמון ומפסגת ההר, וציווה על נתיניו להיקבר שם, ולבנות על מקום קבורתו מצבה מפוארת.
10 צפייה בגלריה
הרודיון
הרודיון
גן לאומי הרודיון
(צילום: מנו גרינשפן)

התקופה הרומאית- ביזנטית

ניתן לראות את השפעותיה של תרבות הרומאים בתקופה הביזנטית באופן הבולט ביותר בהבאת תרבות המערב של "לחם ושעשועים" ע"י הקמת מבני תרבות גדולים, תיאטראות והיפודרומים. במספר גנים לאומיים ניתן לראות עדויות לפאר הבניה הרומי:
גן לאומי בית שאן - עיר רומית אשר קפאה בזמן. במאה השמינית לספירה הייתה רעידת אדמה חזקה שקברה תחתיה את כל העיר. הטרגדיה הזו אפשרה לחופרים ארכאולוגיים באמצע המאה ה-20 לגלות פלא שנשמר באופן נדיר במשך 1200 שנה: רחובות עמודים מפוארים , תיאטרון ענק שיכול להכיל אלפי צופים ובתי מרחץ ציבוריים, שווקים וחנויות ואף מערכת ביוב משוכללת.
10 צפייה בגלריה
בית שאן
בית שאן
גן לאומי בית שאן
(צילום: טל גליק)
גן לאומי ציפורי - ציפורי הייתה בירת הגליל של הרומאים. היו בה בתי ממשל, תיאטרון, ואזורי מסחר ושוק. אך הקסם האמיתי של העיר טמון בלא פחות מ-40 רצפות הפסיפס אשר נמצאו בה, ומעידים על התרבות המיוחדת של תושבי העיר. בנוסף מציגה העיר את העולם היהודי של אותה תקופה. רבי יהודה הנשיא התגורר בציפורי, וחתם כרן את מפעל המשנה – התורה שבעל פה. מומלץ לבקר בבית הכנסת מתקופת התלמוד ובו רצפת פסיפס מדהימה עם תיאור גלגל המזלות, כלי המשכן ואף סיפור עקידת יצחק.
10 צפייה בגלריה
ציפורי
ציפורי
גן לאומי ציפורי
(צילום: מנו גרינשפן)
גן לאומי חמת טבריה - אתא ובו עדות מרתקת מעיד לפאר של אותה תקופה: מרחצאות חמים, בית כנסת עתיק מתקופת המשנה והתלמוד, רצפת פסיפס מרהיבה וסרטון שמספר על חיי היהודים בעיר.
גן לאומי בית גוברין (עיר בני החורין) - העיר נוסדה ע"י השליטים הרומאים, וגם בה מתקיימים כל האלמנטים המאפיינים את תרבות הרומאים: מבנה שלטון, בתי מרחץ, ואמפיתיאטרון מרהיב שבמרכזו "ארנה" ועל אדמת החול שבה התקיימו קרבות גלדיאטורים שנלחמו זה בזה או נגד חיות טרף. כדאי לעקוב אחר השילוט אשר מזמין את המבקרים לחוות את תרבות הלחימה באמפיתיאטרון, תוך האזנה למופע קולי חוויתי

תרבות הצלבנים

הצלבנים הגיעו ארצה בסופה של המאה ה-11 לספירה, במטרה לשחרר את ארץ הקודש מידי השלטון המוסלמי. הם אמנם עזבו את הארץ לאחר 200 שנה, אפיזודה קצרצרה במובנים היסטוריים, אך השאירו את חותמם בצורת מבצרים ענקיים אותם בנו על מנת להילחם ולהתמגן מפני אויבים.
גן לאומי כוכב הירדן - מבצר מרשים בעוצמתו שניצב על בקעת הירדן, ובו חפיר ענק שנוצר על מנת להקשות על תוקפים. במקום ניצב גם מגדל עוז, המקום הגבוה ביותר במבצר, מעין חפ"ק ממנו ניהלו את הלחימה, ויכלו להמשיך גם אם חלקו האחר של המבצר נפל בידי אויב.
גן לאומי מבצר נמרוד ("קלעת נמרוד") - נמצא למרגלות החרמון וצופה על כל עמק החולה. הוא נבנה דווקא על ידי האיובים והממלוכים שהתנגדו לשלטון הצלבנים באותה התקופה, ורצו להגן על הדרך מישראל לדמשק. במבצר מגדלים, מאגרי מים, חפיר וכן כתובת מפוארת באורך 6 מטרים של הסולטן הממלוכי בייברס.
10 צפייה בגלריה
מבצר נמרוד
מבצר נמרוד
גן לאומי מבצר נמרוד
(צילום: מנו גרינשפן)
גן לאומי מבצר יחיעם - שוכן בגליל המערבי, הוקם ע"י הצלבנים ושופץ בתקופות מאוחרות יותר. עדות מהתקופה הצלבנית היא מגדל בן שלוש קומות ששרד בשל קירותיו העבים, וגם היום אפשר לטפס עד לגג ולצפות בנופו המרהיב של הגליל המערבי. המבצר שימש להגנה וביטחון גם בתקופות מאוחרות יותר כמו בתקופה העותמנית, ואפילו במהלך מלחמת העצמאות.
גן לאומי אפולוניה - מבצר השוכן על מצוק כורכר מול הים התיכון מצפון להרצליה. המבצר הצלבני נבנה בסגנון אירופאי, וכולל חפיר עמוק ושני מערכים של חומות: חיצונית ופנימית. בחומה הפנימית, כמו במבצרים אחרים מאותה התקופה, ניתן למצוא מגדל עוז, המהווה את הנקודה החזקה ביותר במבצר. עוד ניתן למצוא במקום: גשר מעל החפיר המחבר בין המבצר לישוב, שער כניסה ממוגן ומסיבי, ובאחד מחדרי המבצר ניתן לראות מטחנות קמח מסלע בזלת קשה שמתאים לפעולת הטחינה.

תרבות הנבטים

העם הנבטי הגיע לארץ מכיוון ירדן, ושלט בדרום הארץ בכל הקשור למסחר מארצות ערב והמדבר לשווקים באירופה. הנבטים היו אחראים על הולכת הסחורה, בעיקר בשמים ואבנים יקרות, במדבריות, ושלטו בערוץ מסחרי זה. הם בנו תחנות מנוחה, איתרו נקודות מים במדבר, חפרו בורות מים והסתירו אותם. בנוסף בנו הנבטים מספר ערים מרכזיות לאורך דרך הבשמים, ובהן מרכזי מינהל, בתי מרחץ, מחסני אספקה לגמלים ועוד. עם השנים, אימצו הנבטים את הנצרות ובנו כנסיות. האתרים הבאים מוכרזים כאתרי מורשת עולמית של אונסק"ו:
גן לאומי ממשית - שער העיר המסיבי, עליו הגנו שני מגדלים מעיד על פאר האדריכלות הנבטית. בנוסף, בית מפואר המשתרע על פני 1000 מטר, כנראה של איש עשיר מאוד או של מושל העיר, וכן מגדל מרכזי בן שלוש קומות אליו ניתן לעלות ולצפות בנוף המדברי רחב הידיים. בנחל ממשית הסמוך נוכל לראות שרידים מרשימים של סכר נבטי, ליד סכר מתקופת המנדט.
10 צפייה בגלריה
הכפר הנבטי בממשית
הכפר הנבטי בממשית
גן לאומי ממשית
(צילום: מנו גרינשפן)
גן לאומי עבדת - גם כאן ניתן למצוא שרידים מרשימים מהתרבות הנבטית-הביזנטית, כגון בית מרחץ שמור היטב, מערה מפוארת, מצודה גדולה להתכנסות וכן מקלט ושתי כנסיות. העיר עבדת ניצבה בראש גבעה ושימשה כתחנת מעבר על דרך הבשמים.
10 צפייה בגלריה
עבדת
עבדת
גן לאומי עבדת
(צילום: מנו גרינשפן)
גן לאומי שבטה - בעיר שבטה תוכלו למצוא שרידים של בתי מגורים, ששימשו גם לאחסון, אורוות ושקתות, רחובות, בתי מרחץ וכנסיות מפוארות, וכן שרידים של קולומבריום - מבנה עתיק ובו אוחסנו יונים, לצורך פולחן. לאחרונה שוחזר בוסתן המדגים את שיטות הגידול הנבטיות.

מחתימים את הדרכון ומגלים תרבויות חדשות

"פספורטבע ישראלי"- משחק משפחתי חווייתי בצורת "דרכון" שמאפשר למטיילים לאסוף חותמות ולזכות בפרסים. את הדרכון ניתן לרכוש בשקל אחד בנקודות המכירה באתרים, או להדפיס בבית.
10 צפייה בגלריה
פספורטבע
פספורטבע
פספורטבע
(צילום: חגי דביר)
כל ביקור באחד מ-64 האתרים של רשות הטבע והגנים מזכה את המשתתפים בנקודה אחת/ שתי נקודות/ שלוש נקודות, אותן ניתן לצבור על מנת לזכות בפרסים: 10 נקודות יזכו את המשתתפים במעמד "המטייל המתמיד" ובשי קטן ממרכז השירות באתר, 15 נקודות יזכו את המשתתפים במעמד "מטייל GOLD" ("זהב") ויאפשרו כניסה להגרלה נושאת פרסים בשווי מאות שקלים (לינות משפחתיות בחניוני לילה/ מנוי מטמון משפחתי/ סיורים משפחתיים/ ערכת פיקניק הכוללת סט כלים רב פעמיים וערכת קפה). ניתן למצוא עוד פרטים על המשחק באתר רשות הטבע והגנים.
בשיתוף רשות הטבע והגנים