בשורות קהיליית הביטחון והמודיעין הוא נחשב לאגדה של ממש: יצחק שושן, הידוע בכינויו מימי הפלמ"ח "אבו-סחייק", נפטר אתמול (ב') בגיל 96.
שושן, שנולד בעיר חלב שבסוריה בשם זכי (סחואה) שאשֹו, עלה לישראל ב-1942 כנער בן 18, ושנה לאחר מכן הצטרף לשורות הפלמ"ח. בעקבות שליטתו בערבית הוא גויס למחלקת "השחר", המחלקה הערבית של הפלמ"ח, והיה אחד המסתערבים הראשונים בה.
2 צפייה בגלריה
יצחק שושן
יצחק שושן
יצחק שושן ביום הולדתו ה-95
(צילום: באדיבות המשפחה)
בין הפעולות שנטל בהן חלק בפלמ"ח: פיצוץ מוסך בבעלות ערבית בחיפה שבו הוכנה מכונית תופת, ניסיון התנקשות בשייח נימר אל-חטיב, מי שהיה יד ימינו של המופתי הירושלמי, שייח' אמין אל-חוסייני, פיצוץ היאכטה ששירתה את היטלר ושנרכשה לאחר המלחמה כדי להפגיז את חופי ישראל, ועוד רבות.
לאחר קום המדינה פעל שושן כמסתערב בלבנון ובסוריה. במאי 1948 בוים מעצר שלו על ידי אנשי "ההגנה", שהשליכו אותו למחנה מעצר שבו שהו פעילי כנופיות ולוחמים ערבים. משם יצא שושן עם שיירת פליטים ללבנון, יחד עם זרם הפליטים הערבים שנמלטו מצפון הארץ במלחמת העצמאות.
2 צפייה בגלריה
יצחק שושן
יצחק שושן
יצחק שושן
במהלך השנתיים הבאות – תחת השם עבדול כרים מוחמד סידקי – פעל שושן לצד מסתערבים נוספים בלבנון, בסוריה ובירדן, ונטל חלק בהקמה ובביסוס תשתית לשירות הביון של ישראל בארצות ערב.
כששב ארצה התגייס לצה"ל, היה מראשוני הלוחמים בסיירת מטכ"ל, המשיך את שירותו בחיל המודיעין, ואחרי פרישתו מצה"ל שירת באגף "קיסריה" של המוסד.
"אבא שלנו היה החמוד באדם והצנוע באדם", תיארה אתמול בתו, אתי יודן. "אפילו שהוא היה מבוני המדינה, הוא היה איש חשאי שאפילו אנחנו, הילדים, לא יודעים עד היום את כל מעלליו בגלל שהם עדיין סודיים. לא הייתה בו טיפת יהירות והתרברבות. תמיד צנעה וענווה שנדיר למצוא. הוא היה טיפוס מיוחד במינו".
"יצחק שושן היה מאבות סיירת מטכ"ל, דורות של לוחמים גדלו על ברכיו. בשנות השישים עבר למוסד ועסק שם במגוון פעילויות שמרביתן חסויות", נכתב בהודעה שפרסם המוסד אתמול, עם היוודע דבר פטירתו. "בין שאר המבצעים במוסד שהתפרסמו יזם מבצע להעלאת צעירים יהודים מסוריה מ-1969 ועד 1972 (מבצע "מלט")".
השנה הוגשה מועמדותו של שושן לקבלת פרס ישראל לביטחון על-ידי נעם טפר, שנימק: "תרומתו הביטחונית והחברתית לאורך עשרות שנים – מימיו בפלמ"ח, דרך שורות המודיעין בצה"ל ועד תפקידיו במוסד – לא תסולא בפז, ומקום של כבוד שמור לו גם בפנתאון ההעפלה והעלייה לארץ".