מגפת הקורונה ממשיכה להשתולל באירופה, במיוחד במרכז היבשת, ובימים האחרונים הופכת הונגריה למוקד המגפה. השבוע היא עקפה את צ'כיה, והפכה למדינה עם שיעור התמותה לנפש הגבוה בעולם. בתי החולים של הונגריה נמצאים תחת לחץ יוצא דופן. גם מערכות הבריאות במדינות נוספות באזור - צ'כיה, סלובקיה ופולין - סובלות מעומסים קשים.
כמו רוב האזור, הונגריה הצליחה לבלום במידה מסוימת את המגפה במרץ ואפריל אשתקד, כשהטילה סגר בזמן. כעת היא מתקשה להתמודד עם הגל השלישי של הקורונה. לפי המומחים הסיבה להשתוללות הנגיף בהונגריה היא התפשטות הווריאנט הבריטי ברחבי אירופה. בהונגריה הווריאנט הבריטי אחראי לרוב הנדבקים והדביק משפחות שלמות בנגיף.
18 צפייה בגלריה
חיילים של צבא הונגריה חיטוי גן ילדים ב בית ספר בודפשט
חיילים של צבא הונגריה חיטוי גן ילדים ב בית ספר בודפשט
חיילים בחיטוי של בית ספר יסודי בבודפשט
(צילום: AP)
בהונגריה ובמדינות נוספות באזור יש מפעלים גדולים, בין השאר של תעשיית הרכב. העובדים לא יכולים לעבוד "מרחוק", ונדרשים להגיע לעבודה בזמן מגפה ולחשוף עצמם להידבקות. הממשלות באזור מסתייגות מהטלת סגר כללי, מחשש למכה כלכלית נוספת אחרי המיתון של השנה שעברה. כמו כן, התנאים הסוציאליים לעובדים במפעלים נחותים בהשוואה לתנאים במדינות במערב היבשת - בין השאר התשלום על חופשת מחלה.
בהונגריה, מדינה שבה קרוב ל-10 מיליון תושבים, מתו עד כה 18,952 חולי קורונה. ססיליה מולר, האחראית על בריאות הציבור, אמרה לאזרחים: "אני מבקשת מכם לעשות כל מה שאפשר כדי להימנע מהידבקות ולהימנע מהצורך להגיע לבתי החולים – מכיוון שבתי החולים סובלים ממעמסה חסרת תקדים". מולר סיפרה שכ-500 מתנדבים – בהם סטודנטים לרפואה – נענו לבקשת הממשלה והתגייסו לסייע לבתי החולים שנמצאים במצוקה.
18 צפייה בגלריה
חיסונים בהונגריה
חיסונים בהונגריה
מתחסנים בהונגריה
(צילום: EPA)
בתחילת החודש כ-4,000 עובדים התפטרו ממערכת הבריאות ההונגרית בעקבות הרפורמות של הממשלה של ויקטור אורבן – וההתפטרות ההמונית החריפה את המחסור הממושך באנשי צוות. תאמאש שווד, מזכיר לשכת הרפואה, הזהיר שאם התחלואה לא תיעצר הונגריה עלולה להפוך לאיטליה הבאה. לדבריו הערים הגדולות בהונגריה עלולות להפוך לשם-נרדף לטרגדיית הקורונה, כפי שהייתה בעבר העיר ברגמו באיטליה.
קרוב ל-12,000 חולי קורונה מאושפזים כרגע בבתי החולים. לפי איגוד הרופאים ההונגרי, "רוב המחלקות בבתי החולים הפכו למחלקות קורונה, מחלקות לטיפול נמרץ התמלאו באופן אקספוננציאלי, חדרי ניתוח נסגרו – ומכשירי ההנשמה שלהם הועברו לחולי קורונה שנאבקים על חייהם. נגמרים לנו העובדים ובתי החולים מחפשים מתנדבים שיעזרו".
הונגריה מובילה את מדינות האיחוד האירופי בייבוא חיסונים, ובין השאר רכשה את החיסונים שפותחו ברוסיה ובסין - בנוסף לרכישת החיסונים שקיבלו את אישור סוכנות התרופות האירופית. גם בשיעור מתחסנים לנפש הונגריה נמצאת במקום הראשון ביחס לשאר המדינות באיחוד. עד כה קיבלו קרוב ל-1.7 מיליון הונגרים מנה אחת לפחות של חיסון לקורונה. אך לנוכח התפשטות הווריאנט הבריטי, כרגע זה לא מספיק לעצור את המגפה.
18 צפייה בגלריה
הונגריה משתמשים בחיסונים חיסון רוסי ספוטניק V רוסיה
הונגריה משתמשים בחיסונים חיסון רוסי ספוטניק V רוסיה
ההונגרים משתמשים גם בחיסון הרוסי, ספוטניק V
(צילום: AP)
למרות הגל השלישי ושיעור התמותה הגבוה ראש הממשלה אורבן כבר מדבר על אפשרות של פתיחה הדרגתית של המשק. הממשלה של אורבן תחליט בקרוב על הגבלות לחופשת הפסחא. בתי הספר סגורים והתלמידים לומדים מרחוק, לפחות עד 7 באפריל.
פולין, מדינה נוספת במרכז אירופה, דיווחה היום על שיא במספר הנדבקים ליממה. גורמים במדינה אמרו שפולין סובלת מהגל השלישי של המגפה, כתוצאה מהתפשטות הווריאנט הבריטי – שאחראי לרוב הנדבקים. מבצע החיסונים של פולין לא מתקדם בקצב הרצוי.
38 מיליון איש חיים בפולין. היום היא הודיעה על 575 מתים חדשים מקורונה ועל קרוב ל-30,000 נדבקים – יותר מהשיא הקודם שנקבע בנובמבר. ראש ממשלת פולין, מטאוש מורבייצקי, אמר לפולנים שהגרוע מכול עוד לפניהם ושהמדינה תצטרך להטיל הגבלות נוספות לקראת חג הפסחא - שבו המונים נוהרים לכנסיות - ואחרי החג. מורבייצקי אמר את הדברים בשעה שפולין נמצאת תחת הגבלות קשות. בשבוע שעבר, בעקבות העלייה בתחלואה, נסגרו תיאטראות, קניונים, מלונות ובתי קולנוע. התלמידים לומדים מרחוק.
18 צפייה בגלריה
חיסונים בפולין
חיסונים בפולין
חיסונים בפולין
(צילום: EPA)
הלחץ על מערכת הבריאות הפולנית כעת גדול מבכל תקופה אחרת במגפת הקורונה. השבוע דווח שבתי החולים הפולניים כל כך עמוסים שהם נאלצים להציב מיטות במסדרונות. מחלקות היולדות עברו הסבה למחלקות קורונה, ונשים בהריון נדרשו לעבור לבתי חולים אחרים. מנהל בית חולים אסר על העובדים שלו לקחת ימי חופש, ומחוץ לבתי החולים ממתינים אמבולנסים שמפנים מאושפזים לבתי חולים עמוסים פחות.
"יש מחסור במיטות בכל מקום, בואו לא נשלה את עצמנו. זה מצב כלל-פולני", אמר לרויטרס פאבל גז'ז'ובסקי, מומחה לאמינולוגיה. ראש הממשלה מורבייצקי אמר שלעומת שני הגלים הקודמים של המגפה, הפעם חלק ניכר מהמאושפזים הם בני 50 ומטה. אחד המאושפזים הוא רפאל צ'זקובסקי, ראש העיר ורשה. צ'זקובסקי, בן 49, התמודד אשתקד בבחירות מול הנשיא המכהן אנדז'יי דודה.
צ'כיה וסלובקיה, עוד שתי מדינות במרכז אירופה, היו עד לאחרונה ממוקדי הקורונה בעולם. הנגיף ממשיך להכות בהן, אך כתוצאה מסגרים קפדניים הן מדווחות על שיפור מסוים ועל ירידה בתחלואה. ב-1 במרץ, כשמספר המאושפזים הגיע לממדים מדאיגים, הטילה צ'כיה סגר ופתחה בבדיקות נרחבות במקומות העבודה. מאז חלה ירידה מסוימת במספר הנדבקים. ראש הממשלה אנדריי באביש הודה בטעות והפיק לקחים, אחרי שבסתיו - בפעם הקודמת שבה נרשם זינוק בתחלואה - הוא הגיב באיחור ולא הטיל הגבלות בזמן.
18 צפייה בגלריה
פינוי של חולה קורונה ב צ'כיה
פינוי של חולה קורונה ב צ'כיה
פינוי של חולה קורונה בצ'כיה
(צילום: gettyimages)
ברומניה, ובמדינות באזור הבלקן, סובלים בשבועות האחרונים מעלייה בתחלואה. המדינות הגיבו בהטלת סגרים. הרופאים ברומניה עובדים מסביב לשעון, ונדרשים להחליט מי מהחולים זכאי לאשפוז במחלקה לטיפול נמרץ. מספר חולי הקורונה במצב קשה ברומניה הגיע השבוע לשיא.
"זה הלחץ הגדול ביותר שהרגשנו", אומרת רוקסנה פאולטה, רופאה בת 48 מבוקרשט. "למרות החיסון יש הרבה יותר חולים מאשר במהלך הגל השני, ואין מיטות במחלקות לטיפול נמרץ. זה עצוב – בדרך כלל אנחנו צריכים לבחור מאושפזים לפי קריטריון של חומרת המצב או הגיל". פאולטה אמרה שהיא והקולגות שלה בבית החולים עובדים במשמרות של 24 שעות. במשמרות הלילה הם מצליחים להירדם לפרקי זמן קצרים.
18 צפייה בגלריה
רומניה מתחם חיסונים קורונה בוקרשט
רומניה מתחם חיסונים קורונה בוקרשט
מתחם חיסונים בבוקרשט
(צילום: AP)
במדינות הבלקן הזהירו שהעומס על מערכות הבריאות והצוותים הרפואיים גדול, ושהם מותשים אחרי שנה של לחץ אדיר - ולכן המאושפזים לא יכולים לקבל את הטיפול האופטימלי. "הלחץ על בית החולים שלנו אדיר", אומרת ד"ר טטיאנה אדז'יץ' ווקיצ'ביץ', מנהלת מחלקת קורונה בבלגרד. "אני לא יכולה לתאר את זה במילים, אנחנו משקיעים מאמצים קיצוניים".