בשיתוף מפעל הפיס

כשמרדכי זראי מזרחי (87) מדפדף בין דפי הטאבלט הוא מתמלא בשמחה והתרגשות. מרדכי הוא מבין הראשונים שנהנו מהאפליקציה החדשה 'אלבי' – אלבום תמונות דיגיטלי שפיתחו הילמ"ה, הייטק למען החברה.
מרדכי שהיה בעברו רופא מוערך באמריקה ובעל ידע אדיר בשפות רבות עבר לפני כמספר שנים אירוע מוחי ומאז סובל מפגיעה בזיכרון לטווח הקצר. את מרדכי אנחנו פוגשים בבית מלב"ב בירושלים, מרכז יום לאנשים עם דמנציה ואלצהיימר שם הוא משתתף בחוגים, שר, רוקד ומקפיד לשמח את כל מי שסביבו.
4 צפייה בגלריה
אלב"י אפליקציית אלבום תמונות שמסייעת לחולי דמנציה ואלצהיימר
אלב"י אפליקציית אלבום תמונות שמסייעת לחולי דמנציה ואלצהיימר
מרדכי זראי מזרחי בשיעור מוזיקה
ואכן, זה לא סוד שבמעבר לגיל השלישי אנשים מתמודדים עם ירידה ביכולות הקוגניטיביות שגורמת בין היתר לתהליכי ניוון זיכרון והם חייבים, יותר מתמיד, להקפיד על אימון מוחי. בעקבות כך, יזמו בהילמ"ה בשיתוף מפעל הפיס את האפליקציה 'אלבי' – שפועלת כרגע בבית מלב"ב, מרכז יום לאנשים עם אלצהיימר ודימנציה, בירושלים.
"לצערנו אין, אין תרופה לדמנציה אבל מה שאנחנו עושים כאן במלבב אנחנו מעניקים לאנשים תחושה של ערך, משמעות וחיוניות", מסביר ד"ר זאב פרידמן, מנכ"ל עמותת מלב"ב, "אדם עם דמנציה מאבד את היכולות שלו, את הכישורים שלו ונכנס לסוג של לחץ שיכול להכניס אותו ולתוך דיכאון", מוסיף פרידמן, "הוא מחפש עוגנים שהם מוכרים לו לכן הפרויקט הזה שהוא חדשני וראשון מסוגו בעצם מחבר את האדם למוכר".
בזכות האפליקציה החדשה 'אלבי' – אלבום תמונות דיגיטליות, שפיתחו בהילמ"ה, מרדכי ואנשים נוספים עם דמנציה יוכלו לדפדף בין אלבום התמונות המשפחתי, להיחשף למוזיקה שהם מכירים ואוהבים, להקליט זכרונו שהם מעלים ולתקשר בצורה טובה יותר עם בני משפחה ומטפלים. "אנחנו בעצם שמים את האפליקציה על טאבלט", מסבירה נעמה שיפוני (21) שהייתה בת שירות בהילמ"ה וכעת עובדת כמנהלת פרויקטים ומפתחת, "אנחנו לוקחים דברים מהחיים של הבן אדם, ובאמצעות משחקי חשיפה למשל המשפחה או המטפל יושב עם האדם וכך הוא יכול להיזכר בדברים וגם ליצור איזשהו קשר עם מי שיושב לידו".
4 צפייה בגלריה
אלב"י אפליקציית אלבום תמונות שמסייעת לחולי דמנציה ואלצהיימר
אלב"י אפליקציית אלבום תמונות שמסייעת לחולי דמנציה ואלצהיימר
אלבי אפליקציית אלבום תמונות שמסייעת לחולי דמנציה ואלצהיימר
הילמ"ה היא חברה לתועלת הציבור בת שלוש שנים שהוקמה על ידי יזמים בכירים מעולם ההייטק שברזומה שלהם הקמה של חברות סטאראפ שהפכו לחברות ענק מבוקשות ואטרקטיביות. אותם יזמים החליטו שהם רוצים להפוך את העשייה הטכנולוגית לעשיה למען החברה, מתוך אמונה שלטכנולוגיה יש את הכח לשפר את איכות החיים. המפתחים של הילמ"ה הם בנות/י שירות לאומי שנבחרים בקפידה. הם מקבלים בהילמ"ה את ההכשרה הטכנולוגית ומפתחים את הפתרונות בתכנית של שנתיים. הילמ"ה פועלת מתוך משרדי חברת Synamedia בירושלים, המארחת את המיזם כחלק מתרומתה לקהילה.

"התמונות מעלות בהם זיכרונות והם ממש מתרגשים"

כשהאפליקציה נפתחת ישר מתחילה להתנגן המוזיקה האהובה על האדם. "קודם כל כבר שמתנגנת המוזיקה ברקע רואים שזה מעורר בהם משהו. הם ישר מתחילים לשיר", מתארת נעמה בעיניים נוצצות, "הם נזכרים בתקופות מסוימות, חושפים דמויות בתמונה ומתרגשים מאוד. יש משחקים שונים שתלויים ברמה הקוגניטיבית של המשתתפים. חלק יכולים לאיית את השם של האדם בתמונה, אפשר לצייר דברים על התמונה", היא מוסיפה.
4 צפייה בגלריה
אלב"י אפליקציית אלבום תמונות שמסייעת לחולי דמנציה ואלצהיימר
אלב"י אפליקציית אלבום תמונות שמסייעת לחולי דמנציה ואלצהיימר
זיכרונות מרגשים
"הילמ"ה, חברת הייטק למען החברה, מפתחת פתרונות טכנולוגיים עבור אוכלוסיות שונות בארץ תחת הגדרה של רווחה, חינוך ובריאות. אלו אוכלוסיות שלולא הפתרונות הללו שספציפיים עבורם, לא היו זוכים להם", מסבירה מיכל אופיר, סמנכ"לית פרויקטים בהילמ"ה. "באמצעות מפעל הפיס אנחנו יכולים להגיע לרשויות רבות בארץ, ולהטמיע את המוצרים שאנחנו מפתחים אצל אותם אנשים שזקוקים לכך - במקרה הזה אצל הגיל המבוגר", מוסיפה מיכל.
מפעל הפיס והשלטון המקומי מובילים יחד את כניסת הטכנולוגיות והפיתוחים החדשניים של הילמ"ה לטובת כלל הרשויות המקומיות ולמען רווחת תושביהן.
יו"ר מפעל הפיס, רו"ח אביגדור יצחקי: "מפעל הפיס גאה על השותפות עם הילמ"ה ומשקיע משאבים רבים בגיוס היתרונות הטכנולוגיים של מדינת ישראל לטובת החברה והקהילה בישראל. הפיתוחים המדהימים של הילמ"ה הם דוגמא ומופת לחשיבה יצירתית וחדשנית שנוגעת בלבבות של אלפי ישראלים בכל יום. נמשיך להוביל שיתופי פעולה נוספים בתחום זה במטרה להביא מזור ולשפר את איכות חייהם של האוכלוסיות הזקוקות לו ביותר".
"אמנם אנו אומת ההייטק, אך הייטק חברתי הוא פחות נפוץ בישראל וההשפעות שלו רבות. השותפות הנפלאה עם הילמ"ה היא משהו בלתי רגיל", מוסיף ד"ר זאב פרידמן, "יש כאן אנשים טובים באמצע הדרך, אנשים שרוצים רק לתת. יש לנו בכלל אוכלוסייה נהדרת ועם נפלא. אנחנו במלב"ב נותנים את היתרון היחסי שלנו, והשידוך הזה ביחד הוא נפלא. ומה יותר חשוב, לקחת אדם עם דמנציה ולתת להם אור, לתת להם שמחה לתת להביא להם חיוך - זה נותן משמעות גדולה".
בשיתוף מפעל הפיס
פורסם לראשונה: 08:00, 24.06.21