2 צפייה בגלריה
נשיא המדינה יצחק הרצוג, רג'פ טאיפ ארדואן
נשיא המדינה יצחק הרצוג, רג'פ טאיפ ארדואן
הרצוג וארדואן
(צילום: אבי אוחיון לע"מ, AP)
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן התקשר אמש (יום שני) לברך את נשיא המדינה יצחק הרצוג, ואמר לו כי לשיתוף הפעולה בין טורקיה לישראל יש פוטנציאל גדול בשורה של תחומים. השיחה המפתיעה נמשכה כ-40 דקות, והתקיימה אחרי נתק ממושך של ארדואן עם מנהיגי ישראל, אף שארדואן עוד שמר על קשר רופף כלשהו עם הנשיא הקודם ראובן ריבלין.
מבית הנשיא נמסר: "נשיא המדינה יצחק הרצוג שוחח בטלפון עם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. במהלך השיחה בירך הנשיא ארדואן את הנשיא הרצוג לרגל כניסתו לתפקיד. הנשיאים הדגישו בשיחה כי יחסי ישראל וטורקיה הם בעלי חשיבות רבה לביטחון וליציבות במזרח התיכון וישנו פוטנציאל גבוה לשיתוף פעולה בין שתי המדינות בתחומים רבים, במיוחד בתחום האנרגיה, התיירות והטכנולוגיה".
"בשיחה ציינו כי למרות מגפת הקורונה, הסחר הדו-צדדי בין המדינות הוא להרחיב ולפתח את מכלול הקשרים הכלכליים ביניהם", נמסר בנוסף. "הנשיאים מייחסים חשיבות רבה להמשך קיום מגעים ודיאלוג רציף למרות כל חילוקי הדעות, וזאת במטרה לקדם צעדים חיוביים לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני אשר יתרמו גם לשיפור ביחסי ישראל-טורקיה".
סוכנות הידיעות הטורקית אנאדולו פרסמה הודעה זהה לזו שהעביר בית הנשיא, אך הוסיפה כי "ארדואן אמר להרצוג שהקהילה הבינלאומית מצפה לפתרון כולל, קבוע ומקיף של שתי מדינות לשני עמים בכל הנוגע לסכסוך הפלסטיני-ישראלי, במסגרת החלטות האו"ם".

במהלך היממה האחרונה הגיעה פנייה מהטורקים שארדואן רוצה לשוחח עם הרצוג ולברך אותו. הרצוג עדכן את ראש הממשלה נפתלי בנט, את שר החוץ יאיר לפיד ואת שר הביטחון בני גנץ ושאל אותם לגבי הדגשים שיש להעלות בשיחה. הרצוג וארדואן דנו בין השאר בנושאים ביטחוניים שחשובים לישראל כמו נוכחות חמאס בטורקיה. בתום השיחה עדכן הרצוג את בנט, לפיד וגנץ.
רק לפני שלושה ימים נפגש ארדואן עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן באיסטנבול, והבטיח לו שאנקרה תעניק גיבוי לרשות הפלסטינית אל מול מה שכינה "הזוועות של ישראל". בדבריו שצוטטו בסוכנות הידיעות הטורקית "אנאדולו", הוסיף ארדואן כי טורקיה "לא תשתוק" על מעשיה של ישראל. "שלום ויציבות באזור לא יהיו אפשריים כל עוד הכיבוש הישראלי נמשך", אמר ארדואן לאבו מאזן לפי הדיווח אז ב"אנאדולו".
למרות האיבה הרבה בין ארדואן לישראל, שכללה גם יריבות אישית בינו לבין ראש הממשלה הקודם בנימין נתניהו, טורקיה שמרה בשנים האחרונות על יחסים תקינים עם ישראל בכל הקשור לסחר, מודיעין ותחומים נוספים. במהלך מבצע שומר החומות החריף אדואן את התבטאויותיו כלפי ישראל, עד שמחלקת המדינה האמריקנית כינתה את הצהרותיו "אנטישמיות" והדגישה כי מדובר ב"אמירות מסיתות שעלולות להביא לאלימות נוספת".
בסוכנות הידיעות AFP ובכלי תקשורת ערביים ציטטו במהלך "שומר החומות" דברים שאמר ארדואן כהקשר אפשרי לגינוי האמריקני. לפי הדיווחים, ארדואן האשים את הישראלים בטרור נגד הפלסטינים וטען כי "זה בטבע שלהם". לדבריו, "הם רוצחים. הם רצחו ילדים בני חמש או שש. רק מציצת הדם שלהם מספקת אותם".
2 צפייה בגלריה
איסמאעיל הנייה וארדואן בטורקיה
איסמאעיל הנייה וארדואן בטורקיה
ישראל דורשת מטורקיה להפסיק את קשריה עם חמאס כתנאי לנרמול היחסים. ארדואן עם הנייה
למרות הכול, יש לציין, שיחת הטלפון החיובית להרצוג לא הפתיעה בכירים בירושלים. זה זמן רב שטורקיה מראה לישראל שהיא מעוניינת לחמם את הקשרים, ואולם בישראל מתייחסים לכך בחשדנות אחרי שנכוו ברותחין מול ארדואן - לאחר הסכם הסולחה שאחרי תקרית המרמרה. הטורקים, מנגד, מאשימים את ישראל שהיא מעכבת את נרמול היחסים ופתיחת הדף החדש. ישראל מאשימה את טורקיה בכך שהיא מאפשרת לחמאס לפעול משטחה, אף שלפי כמה דיווחים הטורקים הקשיחו את יחסיהם כלפי אנשים חמאס שנמצאים בטורקיה.

"טקטיקה טורקית, כלום לא יזוז עם ארדואן"

ההערכה בישראל שהשיחה אמש להרצוג קשורה גם ליחסים הצוננים בין ארדואן לביידן וגם לכתף הקרה שהוא מקבל מאירופה, "זו לא הפעם הראשונה שהם מגששים אצלנו. צריך לקוות שלא ניפול בפח", אמר גורם מדיני. לפי גורם שמעורה ביחסי ישראל טורקיה, השיחה המפתיעה מארדואן להרצוג היא לא יותר מטקטיקה טורקית שנועדה לפרק את הברית עם יוון ולהחליש את ישראל. "הטורקים מפחדים גם מהתחממות היחסים שלנו עם מצרים. זו טקטיקה ולא יותר. לצערנו, כל עוד ארדואן בשלטון - כלום לא יזוז".
השיחה האחרונה בין ארדואן לנשיא לשעבר ראובן ריבלין הייתה לפני ארבע שנים בעקבות המתיחות בהר הבית. ריבלין התעקש לקיים את השיחה חרף התנגדות ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו. ב-2019 שיגר ארדואן איגרת תנחומים לריבלין בעקבות פטירתה של רעייתו נחמה ריבלין.
בכירים בישראל אמרו לאחרונה כי ישראל לא תנרמל את יחסיה עם טורקיה ולא תחזיר שגריר לאנקרה כל עוד טורקיה לא תסגור את הפעילות של הזרוע הצבאית של החמאס באיסטנבול, משם חמאס עוסק בהכוונת פעילות הטרור בגדה, גיוס פלסטינים לפעולות טרור ומימן פעילות טרור בגדה והעברת כספים לתשתית הצבאית של חמאס בגדה.
משרד החוץ מינה לפני כמה חודשים את אירית ליליאן, לשעבר שגרירת ישראל בבולגריה, לשמש כממונה על שגרירות ישראל באנקרה. ליליאן היא דיפלומטית בכירה ומומחית לטורקיה, ובמינוי שלה יש מסר של רצון מצידה של ישראל להגביר את המגעים הדיפלומטיים עם טורקיה בניסיון לבחון האם אפשר לפתוח דף חדש ביחסים.
הטורקים אף אותתו לישראל שהם מוכנים להחזיר את השגריר הטורקי לישראל. לפי הערכות בישראל, הטורקים בלחץ מממשל ביידן, ומבינים שהם חייבים לנרמל את קשריהם עם ישראל. ארדואן מעוניין בחיזוק היחסים גם בשל המשבר הכלכלי החריף בטורקיה.
פורסם לראשונה: 22:21, 12.07.21