אם תחפשו את דגל רוסיה בטוקיו בשבועיים וחצי הקרובים, קרוב לוודאי שלא תמצאו אותו. אך בזמן טקס הפתיחה, כשהכרוז יקרא ביפנית Āru Ō Shī"" ומשלחת גדולה של 329 ספורטאים תיכנס לאצטדיון האולימפי תחת השם האנגלי "ROC", תבחינו בדמויות מוכרות שפעם התחרו תחת דגל רוסיה והיום כבר לא. למה? פה הסיפור מתחיל להסתבך.
ב-2014 התפרסם דו''ח רחב של עורך הדין ריצ'רד מקלארן בשיתוף הסוכנות הבינלאומית למניעת סימום בספורט (WADA). התברר שמספר רב של ספורטאים לקחו סטרואידים וסמים ממריצים לפני תחרויות גדולות, כאשר גם משרד הספורט היה מעורב בעניין ואף זייף בדיקות שתן כדי לשמור על דיסקרטיות.
1 צפייה בגלריה
בדיקה לגילוי חומרים אסורים
בדיקה לגילוי חומרים אסורים
בדיקה לגילוי חומרים אסורים
(צילום: AP)
סקנדל זה עורר סערה בכל העולם והיו קולות נרחבים מעולם הספורט שקראו להחרים את רוסיה ולא לתת לה להשתתף בתחרויות. למרות זאת, הועד האולימפי החליט שרוסיה כן תשתתף באולימפיאדת ריו 2016 אך ללא ספורטאים שלקח חלק בסקנדל והעבירו את האחריות להתאחדויות השונות לגבי שאר הרוסים. זאת הסיבה שבגללה רק ספורטאים מסוימים, כמו מרימי משקולות לדוגמה, לא השתתפו באותה אולימפיאדה.
לכל אורך הסאגה המשפטית היה אסור לספורטאים רוסים לייצג את מדינתם. הם אולצו להתחרות תחת דגל אחר, עם סמל אחר והמנון אחר, כמו שקרה במשחקי החורף האולימפיים בפיונצ'אנג ב-2018. הסוכנות הבינלאומית למניעת סימום בספורט, או בקיצור WADA, התנתה את חזרתה לפעילות של רוסיה בשקיפות מלאה של הארגון למניעת סימום ברוסיה כדי להבטיח שדברים כאלה לא יקרו שוב. לאחר שהתגלה ע''י חוקרי WADA שהנתונים שקיבלו מהארגון הרוסי היו מזויפים, הוחמר העונש והוארך בעוד ארבע שנים, עד 2023.
מהי המשמעות של ההחלטה הנוכחית? רוסיה לא תהיה מיוצגת באף תחרות המקושרת לחוקה למניעת סימום העולמית, כמו אולימפיאדות ואליפויות עולם.
צריך להזכיר שלא כל הספורטאים הרוסים השתמשו בסמים. ישנם מוקדים מאוד מסוימים, כמו ענף הרמת המשקולות והאתלטיקה, בהם הדו''ח של WADA נגע ופגע. היום הרוסים עובדים בישירות מול הסוכנות הבינלאומית וחלקם מתאמנים מחוץ למדינה כדי למנוע את החשש מלקיחת סם כזה או אחר. מה קורה בענפים שנפגעו? עוד סיפור שמסתבך.
בענף האתלטיקה הוקם גוף הנקרא " Authorised Neutral Athletes", או בקיצור ANA, שנועד לצמצם את הרשימה של הספורטאים הרוסים הנקיים מסטרואידים ולקבוע מי נכנס לתחרויות בינלאומיות. בטוקיו הייתה לרוסים הגבלה של 10 אתלטים בלבד, והם אלה שיתחרו. בכל הנוגע למרימי המשקולות, ההתאחדות הבינלאומית הטילה מגבלות על מספר המשתתפים בתחרויות למשך 10 שנים החל מהשנה ולכן רק שני ספורטאים, גבר ואישה, ייטלו חלק במשחקים האולימפיים.
השם תחתיו הם יתחרו במהלך השבועיים וחצי הקרובים הוא כמובן "ROC", קיצור של "Russian Olympic Committee" (הוועד האולימפי הרוסי). צבעם יהיה ניטרלי ואסור שיהיה אף סממן לשם המדינה על בגדי הספורטאים. הדגל תחתיו ישחקו יהיה לבן ובמרכזו שלושת הפסים של דגל רוסיה בצורת להבה, כשמתחתיו סמל חמש הטבעות של האולימפיאדה. במידה שיזכו במדליית זהב, יתנגן קטע מהקונצ'רטו לפסנתר מספר 1 של פיוטר צ'ייקובסקי במקום המנון הפדרציה הרוסית.
זאת לא הפעם הראשונה שבה רוסיה מתחרה תחת הדגל האולימפי. בברצלונה 1992 כל מדינות ברית המועצות התחרו תחת השם "Unified Team" (צוות מאוחד) בעקבות ההפיכה שחלה חודשיים לפני פתיחת המשחקים. היא גם לא המדינה הראשונה שמתחרה תחת דגל אחר ושם אחר. טייוואן מתחרה כבר תקופה ארוכה תחת השם "טאיפיי הסינית" (Chinese Taipei) בעקבות סירובה של סין (הרפובליקה העממית של סין) להכיר בשמה הרשמי של טייוואן – "הרפובליקה הסינית".
טוקיו 2020 ממש מעבר לפינה ולמרות המשלחת השנייה בקוטנה בהיסטוריה הרוסית, הם מגיעים נחושים מתמיד. אחרי שסיימה במקום הרביעי בלבד בכמות המדליות בריו 2016, האימפריה רוצה לנקות את שמה ולהחזיר את הכבוד האבוד ביפן. מעניין כמה פעמים נשמע את הקונצ'רטו לפסנתר מספר 1 של צ'ייקובסקי בשבועיים הקרובים.
רוצים גם אתם להיות פרשנים? אז תתחילו לכתוב. איך זה עובד? פשוט מאוד:
*כותבים ושולחים בגוף המייל או בקובץ וורד לכתובת הבאה: kick@ynet.co.il בצירוף שם מלא.
*אורך הטקסט הרצוי הוא בין 250 ל־800 מילה.
*נא לא לצרף תמונות, טבלאות, גרפים או עיבודי מחשב לקבצים.
* אם בכוונתכם לכתוב על משחק או אירוע מסוים שעומד להתקיים, אנא שלחו את הטקסט מספר ימים לפני כן.