חבר הפרלמנט הבריטי דייוויד איימס נרצח היום (שישי) בדקירות בזמן שקיים מפגש עם בוחרים בכנסייה המתודיסטית בלפיירס שבליי-און-סי בדרום-מזרח אנגליה. לפי המשטרה החשוד בדקירתו, בן 25, נעצר. ג'ון לאמב, חבר מועצה שנכח במפגש אמר כי איימס, חבר המפלגה השמרנית, נדקר כמה פעמים. בדאונינג 10, מעון ראש ממשלת בריטניה, הורד דגל בריטניה לחצי התורן בעקבות הרצח.
9 צפייה בגלריה
דיוויד איימס
דיוויד איימס
חבר בארגון שמקדם עמדות פרו-ישראליות בקרב חברי פרלמנט. דייוויד איימס
(צילום: AFP)
9 צפייה בגלריה
דיוויד איימס
דיוויד איימס
"חדשות מחרידות". הכניסה לכנסייה שבה נדקר איימס
(צילום: AP)
9 צפייה בגלריה
הורדת הדגל לחצי התורן ברחוב דאונינג
הורדת הדגל לחצי התורן ברחוב דאונינג
דגל בריטניה הורד לחצי התורן במעון רה"מ
(צילום: רויטרס)
9 צפייה בגלריה
דייוויד איימס
דייוויד איימס
חסיד נלהב של המאבק למען זכויות בעלי חיים. דייוויד איימס
(צילום: AP)
9 צפייה בגלריה
דיוויד איימס
דיוויד איימס
חברי פרלמנט בריטים לא מאובטחים מחוץ לפרלמנט. זירת הרצח
(צילום: AP)
9 צפייה בגלריה
זירת הרצח
זירת הרצח
זירת הרצח
(צילום: רויטרס)
לפי שעה, לא ידוע מה היה המניע של החשוד, וגם לא מה שמו. לפי דיווחים מהמקום הוא זינק לעבר איימס במהלך המפגש ודקר אותו כמה פעמים. המשטרה מסרה כי הוא מוחזק במעצר בחשד לרצח. בצילומים של רשתות התקשורת הבריטיות נראו כוחות הצלה רבים, וגם מסוק, סמוך לזירה שבה נדקר איימס - כ-62 קילומטרים ממזרח ללונדון. בסופו של דבר נאלצו כוחות ההצלה לקבוע את מותו של חבר הפרלמנט במקום.
לפי משטרת מחוז אסקס, "הגענו לזירה בעקבות דיווחים על דקירה מעט אחרי השעה 12:05 בצהריים (שעון מקומי). השוטרים במקום עצרו חשוד ותפסו סכין. הוא נמצא כעת במעצר". בדיווח בסקיי ניוז נמסר כי החשוד נכנס לחוג הבית ודקר את חבר הפרלמנט כמה פעמים, וכי איימס קיבל טיפול במקום - שבסיומו נקבע מותו. המשטרה הוסיפה כי "אנחנו לא מחפשים אחר חשוד נוסף בעקבות המקרה, ולא מאמינים שישנו איום כלשהו על הציבור הרחב".
איימס, בן 69, הוא חבר במפלגה השמרנית של ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון. הוא נבחר לפרלמנט לראשונה בשנת 1983, ומאז כיהן בו ברציפות כבר 38 שנים - תחילה עבור מחוז הבחירה בזילדון, ובהמשך עבור מחוז הבחירה סאות'אנד ווסט. ג'ונסון ספד היום לאיימס: "לבבותינו התמלאו הלם ועצב על האובדן של דייוויד, שנהרג אחרי כמעט 40 שנה של שירות למען אנשי אסקס והממלכה המאוחדת כולה. הוא היה אדם שהאמין בלהט במדינה הזאת ובעתידה". ג'ונסון, אגב, קטע ביקור בבריסטול שבדרום-מערב אנגליה ושב ללונדון בעקבות הרצח.
9 צפייה בגלריה
זירת הרצח
זירת הרצח
"איימס היה אדם אדיב, ג'נטלמן אמיתי". זירת הרצח
(צילום: רויטרס)
איימס היה ידוע כפוליטיקאי בעל דעות שמרניות, וכחסיד נלהב של המאבק למען זכויות בעלי החיים. איימס נחשב גם לידיד ישראל, ולחבר בכיר בארגון "ידידי ישראל במפלגה השמרנית" בבריטניה. הוא היה תומך בולט של הברקזיט, יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי, ולקראת משאל העם בנושא ב-2016 אמר כי זו תהיה "טעות ענקית" להצביע בעד הישארות באיחוד. בכל 38 שנות כהונתו בפרלמנט הוא מעולם לא כיהן בתפקיד שר. בשנת 2015 המלכה אליזבת השנייה העניקה לאיימס תואר אבירות על שירותו הפוליטי והציבורי.
איימס נחשב לחבר פרלמנט אהוד ביותר, ופוליטיקאים מכל הקשת הפוליטית בבריטניה הביעו הלם וצער על מותו. קארי ג'ונסון, אשתו של ראש הממשלה, כתב בטוויטר כי "איימס היה אדם אדיב וטוב, חובב בעלי חיים גדול וג'נטלמן אמיתי. זה כל כך לא צודק".
כמה ראשי ממשלה לשעבר בבריטניה הגיבו לרצח וספדו לאיימס. כך למשלה, דייוויד קמרון כתב בטוויטר כי איימס "היה חבר הפרלמנט המחויב ביותר שהיית רוצה לפגוש", ותרזה מיי כתבה כי "זהו יום טרגי עבור הדמוקרטיה". גם שרי הממשלה, חברי פרלמנט מהאופוזיציה ומהקואליציה ומנהיגי ציבור ברחבי בריטניה ספדו לאיימס.
9 צפייה בגלריה
זירת הרצח
זירת הרצח
הקיטוב הפוליטי בבריטניה הופך ניכר יותר ויותר. זירת הרצח
(צילום: AP)
שר החוץ יאיר לפיד הביע אחר הצהריים תנחומים על מותו של איימס, ואמר כי "הוא תמיד עמד לצד הקהילה היהודית בבריטניה והיה ידיד אמת של ישראל". בארגון "ידידי ישראל במפלגה השמרנית" חברים כ-1,500 איש, בהם איימס. מטרתו המוצהרת של הארגון היא "שחברי הפרלמנט מטעם השמרנים לא יראו את ישראל כפי שהיא משתקפת ב-BBC ובעיתונות הזרה, אלא להביא לכך שהחברים, מרמת המנהיג ועד לאחרון הפרלמנטרים, יקבלו תפיסה נכונה ומאוזנת יותר ביחס לישראל".
ראש מפלגת הלייבור, קיר סטארמר, התייחס למקרה - עוד לפני שנודע כי נקבע מותו של איימס - ומסר כי "אלה חדשות מחרידות ומזעזעות מאוד. מחשבותיי עם דייוויד, צוותו ומשפחתו".
חברי פרלמנט בבריטניה נוהגים לקיים באופן שוטף מפגשי בוחרים שאליהם כל אזרח רשאי להגיע, דבר שהעלה לא פעם חשש לגבי אבטחתם. חברי פרלמנט בריטים מוגנים אמנם על-ידי שוטרים חמושים כשהם בתוך בניין הפרלמנט, והאבטחה בבניין אף הוחמרה בעקבות פיגוע דקירה ודריסה שאירע מחוץ לו במרץ 2017. עם זאת, פוליטיקאים לא נהנים מהגנה דומה במחוזותיהם. איימס, אגב, גם פרסם באתר האינטרנט שלו את הזמנים והמיקומים של מפגשיו הפתוחים עם הבוחרים.
אלימות נגד פוליטיקאים בריטים היא יחסית נדירה, אך בשנים האחרונות גובר החשש מהקיטוב במדינה - שהופך ניכר יותר ויותר. מקרי אלימות כאלה כבר התרחשו בעבר במפגשי בוחרים. בשנת 2016, למשל, נרצחה חברת הפרלמנט ג'ו קוקס מחוץ לספרייה בבירסטול שבמערב יורקשייר, זמן קצר לפני שתכננה לערוך שם מפגש בוחרים. היא נורתה ונדקרה על-ידי איש ימין קיצוני. בשנת 2010 נדקר חבר פרלמנט אחר מהלייבור, סטיבן טימס, במהלך מפגש בוחרים בספרייה במזרח לונדון. היום מסר טימס כי הוא "מזועזע" מהרצח של איימס.