עלייה דרמטית במספר אירועי האלימות ופשעי השנאה ביהודה ושומרון המתבצעים על ידי צעירים יהודים פורעי חוק: מנתונים של מערכת הביטחון, שהגיעו לידי "ידיעות אחרונות" ו-ynet, עולה כי שנת 2020 הייתה סוערת ואלימה הרבה יותר מ-2019. הזינוק החד ביותר נרשם לאחר מותו של הנער אהוביה סנדק במהלך מרדף משטרתי בדצמבר.
3 צפייה בגלריה
אינפו עלייה בפשיעה הלאומנית בשטחים
אינפו עלייה בפשיעה הלאומנית בשטחים
העלייה בפשיעה הלאומנית בשטחים
(צילום: עמית שאבי)
ההסלמה מאז נמשכת, האלימות נמשכת בימים אלה והיא הולכת ומחריפה - שכן מדובר בעונת מסיק מטעי הזיתים של הפלסטינים, תקופה המתאפיינת מדי שנה בחיכוכים קשים וכוללת גם תקיפות של כוחות הביטחון.
כך למשל, בשבוע שעבר רגמו רעולי פנים באבנים שלושה ג'יפים של מג"ב והשליכו עליהם פחי צבע. לוחם אחד נפצע קל. שלושה ימים לאחר מכן הותקפו קצין וחייל מהמנהל האזרחי בגז פלפל בעת שטיפלו בתלונה שהגישו פלסטינים. המשטרה עצרה שני חשודים במעשה.

הפשיעה הלאומנית - כתבות נוספות

ואלה הנתונים באשר להתפשטות האלימות ואירועי תג המחיר נגד פלסטינים: בשנת 2020 התרחשו 507 אירועים של פשיעה לאומנית ו"תג מחיר" שכללו השחתת רכוש ועימותים פיזיים. הבולטים שבהם היו הצתת כיתה בכפר עינבוס בחודש ינואר והצתת מסגד באל-בירה בחודש יולי.
בשנת 2019 התרחשו לעומת זאת 363 אירועים כאלה בלבד. מראשית שנת 2021 ועד סוף יוני בלבד התרחשו 416 אירועים, לעומת 224 בשנת 2020.
תמונת המצב מראה כי מאז דצמבר 2020 נרשמה הסלמה בשטח. היא מיוחסת לכך שבמהלכו נהרג הנער אהוביה סנדק. הוא וחבריו נחשדו בידוי אבנים על רכב פלסטיני, בלשים של מחוז ש"י ערכו אחריהם מרדף ובמהלכו נגחו את מכוניתם. כתוצאה מכך התרחשה תאונה שבה נהרג סנדק. מותו גרר הפגנות מחאה רבות, בעיקר מול המטה הארצי של המשטרה בירושלים.
3 צפייה בגלריה
רכב שרוססו עליו כתובות תג מחיר בשועפט, 2017
רכב שרוססו עליו כתובות תג מחיר בשועפט, 2017
פשע שנאה בשועפט, 2017
(צילום: עמית שאבי)
מהנתונים עולה כי במהלך דצמבר 2020 התרחשו 86 אירועי פשיעה לאומנית לעומת 43 חודש קודם לכן, בנובמבר. הבולטים שבהם היו ידויי אבנים בשלושה כפרים פלסטיניים.
אזור הר חברון הוא האלים ביותר. בשנת 2020 התרחשו שם 200 אירועי פשיעה לאומנית, 83 מהם באזור היישוב היהודי. במקום השני גזרת שומרון: בשנת 2020 התרחשו שם 141 אירועי פשיעה לאומנית, 84 מהם בגבעות היישוב יצהר.
מוקדי החיכוך הגדול ביותר השנה, כמו בשנה שעברה, הוא גזרת חברון עם 156 אירועים. אחר כך גזרת רמאללה עם 105 אירועים וגזרת השומרון עם 81. (מדובר בחלק מהאירועים בלבד).
3 צפייה בגלריה
אירוע תג מחיר במרדה
אירוע תג מחיר במרדה
פשע שנאה במרדה, 2021
"קצב האירועים עולה וכך גם האלימות", אומר גורם ביטחוני. "אנחנו עדים לעשרות מקרים בכל חודש החל מהשחתה של עצי זית, גרימת נזק לרכבים ורכוש ושריפת מבנים - ועד לעימותים פיזיים. העלייה מדאיגה מאוד".
לעלייה בחיכוך יש מספר גורמים, הבולט שבהם הוא הוא המאבק על שטחי סי הנתונים תחת שליטה ישראלית מלאה, כולל צבאית. מדובר באזור שבו מוקמים פעמים רבות מאחזים במטרה לקבוע עובדות בשטח, אירועים הגורמים לא פעם להתנגשויות מול כוחות הביטחון. הגורם הנוסף הוא עונת מסיק הזיתים, שבה מתרבות הפגיעות במטעי הזיתים של פלסטינים.
מארגון "תג מאיר" הנאבק בפשעי שנאה נמסר בתגובה לנתונים: "מי מפריע לכוחות הביטחון ה'מודאגים' של מדינת ישראל לעצור את הטרור היהודי שפועל כמעט ללא הפרעה 10 שנים? גורמים בכירים במערכת הביטחון אינם פרשנים צבאיים ולכן מצופה מהם לפעול לעצירת הטרור היהודי המאיים על חוסנה וביטחונה של מדינת ישראל".