החלטה משמעותית ראשונה התקבלה הלילה (יום ג') בוועידת האקלים בגלזגו, לאחר ש-105 מדינות התחייבו לעצור את תהליך כריתת היערות עד שנת 2030.

ב-105 המדינות החתומות על ההתחייבות מצויים יותר מ-85% מיערות העולם. בין המדינות שחתמו על ההתחייבות נמצאות ברזיל, ארצות הברית, סין, רוסיה, אינדונזיה, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, קנדה, ישראל, בריטניה, צרפת, גרמניה, ספרד, טורקיה, יוון וקולומביה. לפי הרשימה שפרסם האו"ם, הודו אינה חתמה על ההתחייבות וכך גם לבנון והרשות הפלסטינית.
במסגרת ההסכם 12 מדינות, בהן בריטניה וארה"ב, התחייבו לספק 12 מיליארד דולר בין השנים 2021 ל-2025 כדי לסייע למדינות מתפתחות לשקם קרקעות ולהתמודד עם שריפות. "תהיה לנו הזדמנות לסיים את ההיסטוריה הארוכה של האנושות ככובשת הטבע, ובמקום זאת להפוך לאפוטרופוס שלה", אמר ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון.
2 צפייה בגלריה
תמונות השנה AFP אזור שרוף אמזונס ברזיל מדינת רונדוניה
תמונות השנה AFP אזור שרוף אמזונס ברזיל מדינת רונדוניה
תמונות השנה AFP אזור שרוף אמזונס ברזיל מדינת רונדוניה
(צילום: AFP)
חוקרים מדגישים בשנים האחרונות את החשיבות של יערות הגשם, שם חיים בעלי חיים רבים, ובנוסף אחראים יערות הגשם על מניעת התחממות כדור הארץ על ידי ספיגת פחמן דו חמצני. מנגד, כשעצים נשרפים נפלט הפחמן הדו חמצני לאטמוספירה, דבר שגורם להתחממות כדור הארץ.
אבל למרות החשיבות של היערות, שטחים גדולים נשרפים על מנת להגדיל את אזורי החקלאות - בין היתר לגידול בקר באמזונס. בדו"ח השנתי של Global Forest Watch לשנת 2019, המבוסס על נתונים מלוויינים, עולה כי ברזיל הייתה אחראית לחלק גדול מאוד מאובדן העצים ברחבי העולם בשנה זו, בעוד הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו ואינדונזיה מדורגת במקום השני והשלישי, בפער גדול מברזיל. מחברי הדו"ח אמרו כי בכל שש שניות נכרתים או נשרפים עצים בשטח השווה לזה של מגרש כדורגל. מדובר בשטח כולל הגדול בהרבה מזה של ישראל, שעלה באש בשנה אחת.

הדו"ח המקיף והמדאיג

במרץ השנה פורסם דו"ח של Rainforest Foundation Norway, שלפיו בני האדם פגעו או הרסו כמעט שני שלישים מיערות הגשם הטרופיים ברחבי העולם, החשובים כל כך במאמץ למתן את התחממות כדור הארץ.
2 צפייה בגלריה
ברזיל שריפת שריפה אמזונס
ברזיל שריפת שריפה אמזונס
שריפת ענק באמזונס. ארכיון
(צילום: רויטרס)
מהדו"ח המקיף עולה כי מתוך כ-14.5 מיליון ק"מ מרובעים של יערות גשם טרופיים, שבעבר כיסו את כדור הארץ, נותרנו רק עם 36% שלא נפגעו כלל. 34% נמחקו לחלוטין, ו-30% נוספים נפגעו. עוד עולה מהדו"ח כי מאז 2002, יותר ממחצית מההרס היה באזור האמזונס שבדרום אמריקה, וביערות גשם שנמצאים בגבולות שבין מדינות. בין השנים 2002 ל-2019 העולם איבד שטח של יערות גשם טרופיים שהוא גדול יותר מצרפת.
רוב השריפות ביערות האמזונס בעשורים האחרונים נגרמות מהצתות, והן קשורות באופן ישיר למאמצים לבירוא יערות באזור. במקרים רבים, חקלאים הם אלו שמציתים את השריפות כדי לפנות שטחים לגידול יבולים ולרעיית בקר, שיוכלו להניב להם כסף. מדובר בתופעה שהופכת נפוצה יותר ויותר במהלך השנים.