ברקע פינוי התושבים האחרונים הבוקר (יום ב') משכונת גבעת עמל בתל אביב: עד כה לא הועברו כספי הפיצויים שלפי המתווה שסוכם עם הממשלה היו אמורים לסייע לתושבים לממן דירות חלופיות במקום אלה שמהן פונו. על פי המתווה אמורים התושבים לקבל לחשבונותיהם פיצוי ממוצע של כ-1.5 מיליון שקל על כל חלקה בת דונם וחצי.
ח"כ גבי לסקי (מרצ), שליוותה את המשפחות עם ח"כ נעמה לזימי (העבודה) בדרך לאישור מתווה הפיצויים, אמרה: "עדיין לא אישרו את העברת הכסף לתושבים אף שכבר עשינו את זה בעמונה. שם הועבר כסף לאנשים פרטיים. אותו דבר היה אפשר לעשות כאן אבל כל משרד העביר את הכדור למשרד אחר וכך הגענו ליום העצוב הזה. זו לא ממשלת השינוי שלה ייחלנו".
על פי חלק מהתושבים, נאמר להם שהם ישוכנו בשבועות הקרובים במלונית. בתחילה הם היו אמורים לעבור לכפר המכביה ברמת גן, אולם בשל מגבלת מקום הם יגיעו בסופו של לאכסניית אברהם ברחוב לבונטין בדרום תל אביב.

אחר הצהריים הוצאה מביתה המפונה האחרונה מהשכונה, לבנה רצבי בת ה-74. "אמרו לי שאו שאצא או שאשאר בבית לבד", היא אמרה, "הוציאו אותי בלי כסף. הציעו לי סכום שאני לא יכולה לקנות איתו דירת חדר בבת ים. נתנו לי מלונית. איו לי בית. לקחו לי אותו. זו מדינה של מושחתים. רק כסף הם רואים".
במשדר של אולפן ynet סיפרה רחל לוי, אחת מתושבת השכונה, שעבור השטח שבו היא גרה עם משפחות שלושת ילדיה הם אמורים לקבל פיצוי של שלושה מיליון שקל בלבד. "עם התשלום לעורך הדין, כמה זה יוצא? 800 אלף שקל לכל אחד", הוסיפה. "איך אפשר למצוא בית בסכום הזה? זה הכאב הכי גדול שיש. לא האמנתי שאחרי 75 שנה אצטרך לעזוב את הבית שבו גידלתי ארבעה דורות. כל החיים שלנו אנחנו פה. בן גוריון הביא אותנו, אנחנו לא באנו על דעת עצמנו".
ואין לכם לאן ללכת? "הבטיחו לנו שיקחו אותנו למלונית, למכביה, ונהיה שם איזה חודש. זה המשטרה הבטיחה, לא היזם תשובה. עשו לנו טובה, וזהו, אחר כך תמצאו לכם בתים".
הפינוי החל הבוקר כשכוחות משטרה ומג"ב הגיעו לשכונה על מנת לאכוף את צווי הפינוי בנחלות האחרונות שנותרו במקום. בשעות הבוקר המוקדמות, לקראת תחילת הפינוי, התבצרו תושבים בשכונה בבתיהם, יחד עם פעילים חברתיים. הכניסות לשכונה נחסמו על ידי המשטרה וכך גם הרחובות המרכזיים סביבה.
פינוי תושבי גבעת עמל, הבוקר:
4 צפייה בגלריה
פינוי שכונת נווה עמל בתל אביב
פינוי שכונת נווה עמל בתל אביב
(צילום: מוטי קמחי)
4 צפייה בגלריה
פינוי שכונת נווה עמל בתל אביב
פינוי שכונת נווה עמל בתל אביב
(צילום: מוטי קמחי)
4 צפייה בגלריה
פינוי שכונת נווה עמל בתל אביב
פינוי שכונת נווה עמל בתל אביב
(צילום: מוטי קמחי)
4 צפייה בגלריה
פינוי שכונת נווה עמל בתל אביב
פינוי שכונת נווה עמל בתל אביב
(צילום: שאול גולן)
התושבים החלו להיערך לפינוי מאתמול, ותלו שלטים וריססו כתובות בתוך בתיהם העתידים להתפנות, כמעשה מחאה. בין היתר נתלו שלטים נגד היזם ובעלי השטח יצחק תשובה, ראש הממשלה נפתלי בנט, שר המשפטים גדעון סער, שרת הפנים איילת שקד ושל ראש העיר רון חולדאי.
שכונת גבעת עמל יושבה על ידי המדינה בסוף שנות ה-40 של המאה הקודמת. עד מלחמת השחרור שכן במקום הכפר הערבי ג'מוסין ולאחר בריחת תושביו הושיבה שם המדינה בעיקר עולים חדשים. בתחילת שנות ה-60 נמכר השטח ליזם פרטי, תוך סיכום עמו שלפיו ידאג לדיור ראוי ובעל ערך עבור הדיירים שיפונו. במרוצת השנים, הקרקע הועברה מיזם ליזם - אולם המדינה והיזמים לא עמדו בסיכום על מתן פיצוי ראוי.
במקביל החלו התושבים להתמודד עם תביעות חוזרות ונשנות מצד חברות פרטיות המחזיקות בקרקע יחד עם רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ועיריית תל אביב, שטענו כי התושבים הם למעשה פולשים. חלק מהתושבים פונו מבתיהם ללא קבלת פיצוי הולם, ואחרים נמצאו לאורך השנים תחת איום פינוי, גם הוא ללא קבלת פיצוי. ב-2016 הוגשה תובענה ייצוגית שבה נטען כי המדינה הפרה את התחייבויותיה כלפי התושבים ששוכנו זמנית בשכונה למתן דיור קבע.