ניו זילנד הכריזה הבוקר (יום ה') על כוונתה לאסור למעשה קניית סיגריות בשטחה, כשבצעד ראשון מסוגו בעולם הודיעה שהיא מתכננת להעלות בהדרגה שוב ושוב בשנים הבאות את הגיל המינימלי שממנו מותר לקנות מוצרי טבק. זהו אחד הצעדים החריפים ביותר שנקטה מדינה כלשהי אי פעם נגד תעשיית הטבק, ופירושו שרבים מהילדים בניו זילנד של היום כבר לא יוכלו לעולם לקנות בארצם מוצרי טבק באופן חוקי.

5 צפייה בגלריה
 ניו זילנד איסור עישון טבק
 ניו זילנד איסור עישון טבק
המטרה של ניו זילנד: דור נקי מסיגריות החל מ-2027. 5,000 מתים מעישון בכל שנה
(צילום: shutterstock)
נכון להיום קניית סיגריות בניו זילנד מותרת רק למי שמלאו להם 18, והשרה איישה וראל ממשרד הבריאות הודיעה כי החל מ-2027 יועלה הגיל המינימלי מדי שנה בשנה אחת: "אנחנו רוצים לוודא שאנשים לעולם לא יתחילו לעשן. ככל שהם יתבגרו, הם והדורות הבאים לעולם לא יהיו רשאים לקנות באופן חוקי טבק, משום שהאמת היא שאין שום גיל שבו בטוח להתחיל לעשן".
פירוש הצעד שמקדמת הממשלה הוא שמי שהיום הם בני 14 ומטה לא יורשו לעולם, בשום שלב בחייהם, לקנות סיגריות באופן חוקי בניו זילנד. לפחות בתיאוריה, 65 שנה אחרי שהחוק ייכנס לתוקף מי שירצה לקנות סיגריות בניו זילנד יצטרך להוכיח שהוא בן 80 לפחות. בפועל, הרשויות מקוות כמובן שהנוהג לעשן יתפוגג עשרות שנים לפני כן.
וראל ציינה כי ממשלת ניו זילנד תחוקק חוק שגם יגביל ויצמצם את מספר החנויות שבהן מותר למכור סיגריות, וכי המוצרים שמכירתם תותר יורשו לכלול רק רמות נמוכות של ניקוטין, הרכיב הממכר ביותר בסיגריות, כדי להפחית את הסיכוי להתמכרות מצד הצרכנים. היא הדגישה כי הצעד מחזק את מעמדה של ניו זילנד כחלוצה בכל הקשור להגבלת המכירה של טבק: כבר ב-1990 אסרה ניו זילנד על חברות סיגריה לתת חסות לספורטאים, וב-2004 אסרה את העישון בברים.
5 צפייה בגלריה
ג'סינדה ארדרן פיגוע בסופרמרקט בניו זילנד מחבל ניסה לדקור ונורה
ג'סינדה ארדרן פיגוע בסופרמרקט בניו זילנד מחבל ניסה לדקור ונורה
ר"מ ניו זילנד, ג'סינדה ארדרן. "אין שום גיל שבו בטוח להתחיל לעשן"
(צילום: gettyimages)
5 צפייה בגלריה
ניו זילנד תאסור מכירת סיגריות אדם מעשן ב אוקלנד עישון
ניו זילנד תאסור מכירת סיגריות אדם מעשן ב אוקלנד עישון
מעשנים באוקלנד, ניו זילנד, היום. 4 מכל 5 מתחילים לפני גיל 18
(צילום: AP)
"זהו יום היסטורי", אמרה וראל. "עישון הוא עדיין הסיבה הנפוצה ביותר בניו זילנד למקרי מוות שאפשר היה למנוע אותם, ואחד מארבעה חולים בסרטן מפתחים את המחלה בגלל עישון". היא ציינה כי העישון גובה מחיר כבד במיוחד מהקהילה המאורית, משום שבה שיעור המעשנים כמעט כפול מאשר בשאר האוכלוסייה בניו זילנד.
בניו זילנד כולה שיעור המעשנים הקבועים עומד על כ-13.5% מהאוכלוסייה, והממשלה קיוותה להפחית אותו ל-5% עד לשנת 2025, אבל לדבריה כל הצעדים המוכרים כיום בעולם כדי להשיג את היעד הזה איטיים מדי, ולכן נדרשת תוכנית מואצת ומרחיקת לכת כל כך. הממשלה מעריכה שהשגת היעד הזה תחסוך למערכת הבריאות של ניו זילנד מיליארדי דולרים.
ארגון Action on Smoking and Health, הפועל נגד עישון בניו זילנד, מסר כי פירוש השינויים המתוכננים הוא שהיעד של 5% ריאלי כעת, ושיבח את הממשלה על כך שהיא מעיזה לקרוא תיגר על חברות הטבק הגדולות: "נוביל את הבקרה על הטבק בעולם", כתב בהודעה מטעמו. בחברת הטבק British American Tobacco New Zealand, מנגד, מתחו כצפוי ביקורת על הצעד: "זהו מהלך שלא נבחן ולא הוכח, ואין שום ראיה מדעית לכך שהוא יעיל", מסרה החברה. לטענתה, בפועל עלול הצעד לגרום רק לכך שמכירת הסיגריות תעבור לשוק השחור ותיעשה מתחת לרדאר.
5 צפייה בגלריה
ניו זילנד על המפה. המאורים נפגעים יותר
ניו זילנד על המפה. המאורים נפגעים יותר
ניו זילנד על המפה. המאורים נפגעים יותר
5 צפייה בגלריה
ניו זילנד תאסור מכירת סיגריות אדם מעשן ב אוקלנד עישון
ניו זילנד תאסור מכירת סיגריות אדם מעשן ב אוקלנד עישון
ומה יהיה על תיירים? ניו זילנדי מעשן, הבוקר באוקלנד
(צילום: AP)
ממשלת ניו זילנד מתכוונת להביא את התוכנית שלה לאישור בפרלמנט ביוני של השנה הבאה, ולהכניס אותה לתוקף עד לסוף 2022. את אכיפת החוקים החדשים היא מתכוונת לבצע בהדרגה החל מ-2024, תחילה על-ידי הפחתה דרמטית במספרם של משווקי הטבק המורשים, ואחר כך, ב-2025, באמצעות הפחתת רמות הניקוטין המותרות בסיגריות. היעד הסופי הוא ליצור "דור נקי מסיגריות" החל מ-2027. יצוין כי ממשלת ניו זילנד לא הסבירה כיצד בכוונתה לאכוף את החוקים החדשים ואם הם יחולו גם על תיירים המבקרים במדינה.
בניו זילנד יש בסך הכול כחמישה מיליון תושבים, והעישון הורג בה כ-5,000 איש מדי שנה. לפי נתוני הממשלה, ארבעה מכל חמישה מעשנים בניו זילנד מתחילים לעשן עוד לפני גיל 18. החוקים החדשים יהפכו כאמור את ניו זילנד לאחד משוקי הטבק המגבילים ביותר בעולם, והיחידה שתקדים אותה, כך נראה, היא בהוטן, שבה מכירת סיגריות אסורה לחלוטין מאז 2010.