העיטמים לבני הזנב בישראל על סף הכחדה, לאחר שהבוקר (יום ב') מתה בבית החולים לחיות בר הנקבה היחידה בטבע בישראל, שחיה בשנים האחרונות בעמק החולה.


מדובר בעיטם נקבה שבקעה מביצה ב-2011 באירלנד. העיטם הובאה לישראל ושוחררה בשמורת החולה בינואר 2012, אחרי אקלום ממושך. היא סומנה בתג כנף L21 ותועדה על ידי צלמי טבע רבים ונטעה תקוות לעתיד מבטיח למין בארץ.
מאז 2018 גידלה הנקבה עם בן זוגה הוותיק ממנה שבעה גוזלים. אולם שניים מהגוזלים התחשמלו ושניים הורעלו. שנים מהגוזלים האחרים נטרפו על ידי תנים מיד לאחר פריחתם, תופעה שלא הייתה מוכרת בעבר וכנראה נובעת מההתרבות הגבוהה של המין. עיטם צעיר אחר שגודל על ידי L21 ב-2019 - כנראה נפגע בלבנון.
פקח רשות הטבע והגנים, יורם מלכה, שעקב אחרי הזוג המקנן בשמורת החולה כל השנים, מצא ביום שבת את נקבת העיטם על הקרקע בשמורת החולה שהיא חלשה. מלכה אמר: "אני מכיר היטב את זוג העיטמים ועקבתי מקרוב אחרי ניסיונות הקינון בשמורה, שלא צלחו מסיבות שונות. מדובר באירוע קשה ומצער מאוד שלא הצלחנו להציל את הנקבה לאחר מספר ימים של טיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי".
אוהד הצופה, אקולוג עופות דורסים ברשות הטבע והגנים, אמר: "למרות החשש הראשוני נמצא בבדיקה במכון הווטרינרי כי אינה חולה בשפעת עופות למרות ההתפרצות בעמק החולה ושבאירופה נמצאו עיטמים לבני זנב שנפגעו בחודשים האחרונים בשפעת זו".
1 צפייה בגלריה
הטיפול בבית החולים לחיות בר
הטיפול בבית החולים לחיות בר
הטיפול בבית החולים לחיות בר
(צילום: יורם מלכה, רשות הטבע והגנים)
בבדיקות הדם שנערכו לנקבת העיטם התברר שהיא סובלת מאנמיה חמורה והמטפלים החלו לחפש אחר המקור לאובדן הדם. הממצאים הראו כי היא סובלת מבעיה כרונית ובניסיון להבין את הגורם לאנמיה נשלחו בדיקות דם למכון הווטרינרי לבחינת הימצאות מתכות או חומרים רעילים כמו זרחנים אורגניים. במהלך הטיפול היא קיבלה טיפול תומך שכלל נוזלים אנטיביוטיקה, ויטמינים וברזל כדי לעודד את ייצור כדוריות הדם האדומות וכמובן חימום משום שטמפרטורת הגוף שלה הייתה נמוכה.
העיטמים לבני הזנב, העופות הדורסים הגדולים ביותר בארץ פרט לאוכלי הפגרים, נכחדו בשנת 1957 בעקבות ייבוש החולה והרעלות כתוצאה משימוש מסיבי ובלתי מבוקר בחומרים להדברת מכרסמים. ברשות הטבע והגנים פעלו להשיבם לארץ ולהגשים את החזון של פרופ' היינריך מנלדסון, מאז שנות ה-90 של המאה הקודמת להשיבם. מאז שנת 1996 השבת העיטמים בוצעה במסגרת פרויקט פורשים כנף ומעל 50 עיטמים צעירים ילידי גרעין הרבייה בארץ וגני חיות באירופה אוקלמו ושוחררו לטבע.
רשות הטבע מציינת כי ב-2 בפברואר, היום שבו נחתמה אמנת רמסר (Ramsar) בעיר רמסר שבאיראן בשנת 1971, מצוין בעולם היום העולמי לשמירה על בתי הגידול המימיים: האגמים, הנחלים, הביצות ובריכות החורף. השנה, רשות הטבע והגנים תציין אותו בין היתר בסימן הקשר בין בריאותם של בתי הגידול המימיים למחלת ומגפות כמו שפעת העופות. זאת, נוכח האיום על עופות הבר והתמותה הקשה שפקדה אותם בשבועות האחרונים בשל שפעת העופות. בסמוך למועד זה, ביום שבת ה-5 בפברואר, רשות הטבע והגנים תקיים מגוון פעילויות לכל המשפחה בשמורות טבע וגנים לאומיים נבחרים סביב בתי הגידול המימיים וערכי הטבע והנוף המאפיינים אותם.