הרשויות בארה"ב המליצו לשחרר לסעודיה עציר שכלוא בגואנטנמו ביי, שעבר עינויים במעצר וסובל מבעיות נפשיות קשות. העציר שישוחרר הוא מוחמד אל-קחתאני, סעודי שהיה איש אל-קאעידה.
במתקפת הטרור ב-11 בספטמבר 2001 חטפו 19 מחבלים של אל-קאעידה ארבעה מטוסים. שניים מהמטוסים פגעו במגדלי התאומים בניו יורק, השלישי פגע בפנטגון בוושינגטון והרביעי התרסק בפנסילבניה. כ-3,000 בני אדם נהרגו במתקפת הטרור שזעזעה את העולם.
2 צפייה בגלריה
11  בספטמבר ספטמבר ארה"ב אסון התאומים תאומים טרור
11  בספטמבר ספטמבר ארה"ב אסון התאומים תאומים טרור
פיגועי 11 בספטמבר 2001
(צילום: AP)
אל-קחתאני רצה לקחת חלק במתקפת הטרור, וב-4 באוגוסט 2001 הוא הגיע בטיסה מדובאי לאורלנדו שבפלורידה. הרשויות אסרו עליו להיכנס לארה"ב, והוא גורש בחזרה לדובאי. בדצמבר 2001 הוא נלכד באפגניסטן, ומשם הועבר לגואנטנמו ביי - מתקן המעצר בבסיס הצי האמריקני בקובה שאליו נשלחו עצירים במסגרת "המלחמה בטרור" של ארה"ב אחרי פיגועי 11 בספטמבר.
אל-קחתאני היה אחד העצירים הראשונים שנשלחו לגואנטנמו, בינואר 2002. על העינויים שעבר בחקירות בכלא דיווחו ארגוני זכויות אדם שקראו לסגור את הכלא האמריקני. לפי הדיווחים הוא שהה בבידוד ממושך, נמנע ממנו לישון ובנוסף נטען שעבר "השפלה מינית". "אנחנו עינינו את קהתאני", אמרה סוזן קרופורד, שהייתה בכירה במערכת המשפט האמריקנית בממשל ג'ורג' בוש.
בעקבות העינויים שעבר ביטל הממשל האמריקני ב-2008 את האישומים נגד אל-קחתאני. בסוף השבוע קבעה ועדת הביקורת התקופתית שמעצרו כבר אינו הכרחי כדי להגן מאיום משמועתי ממושך על ביטחונה של ארה"ב. בהחלטת הוועדה היא קבעה שהוא "זכאי להעברה" לסעודיה, שם יוכל לקבל טיפול בבעיות הנפשיות שלו ולהירשם למרכז שיקום לקיצוניים. הוועדה ציינה שמצבו הנפשי נפגע קשות בכלא, והמליצה לנהל אחריו מעקב ולהטיל הגבלות על תנועתו ליתר ביטחון.
2 צפייה בגלריה
כלא גוונטנאמו, ארכיון
כלא גוונטנאמו, ארכיון
כלא גוונטנאמו, ארכיון
(צילום: AP)
בינואר אישרה ארה"ב לשחרר חמישה מ-39 הגברים שעדיין כלואים בגוונטנאמו. עוד עשרה עצירים – כולל חאלד שייח מוחמד, שנחשב ל"מוח" מאחורי פיגועי 11 בספטמבר, ממתינים להחלטה בעניינם.