בשיתוף קבוצת בזלת
תסמונת טורט היא בעיה נוירולוגית-פסיכיאטרית, הבאה לידי ביטוי בטיקים מוטוריים וקוליים. הגורמים להופעת הטיקים אינם ידועים בבירור, אך משלבים השפעות תורשתיות וסביבתיות. עדיין לא נמצאה תרופה לטורט, ועם זאת, קיימות אפשרויות להפחתת הטיקים ולהטבת השלכות ותסמינים נוספים, בהם טיפולים תרופתיים וקוגניטיביים.
קנאביס רפואי הוא אחד הטיפולים המאושרים כיום לחולי טורט בקרב בגירים הסובלים מהפרעה תפקודית משמעותית בחיי היומיום.
לדיון על השימוש בקנאביס בתסמונת, מתארחים באולפן ד"ר סער אניס, נוירולוג ומומחה להפרעות תנועה במכון להפרעות תנועה בתל השומר ורגב טריפ, שמתמודד עם טורט מילדותו ונעזר בקנאביס רפואי. צפו בדיון:
ד"ר אניס, משום מה נדמה לנו שזו תסמונת מאוד מאוד מאוד נדירה, אבל זה לא כך. "טורט זה הקצה של הספקטרום של הפרעה מאוד נפוצה שנקראת טיקים. זה קיים אצל הרבה אנשים במיוחד בילדים, אבל גם בבגירים. בתסמונת טורט מדברים על סדר גודל של כחצי אחוז בקרב אוכלוסיות בכל העולם. התסמונת הזו באמת מורכבת. היא נקראת תסמונת כי היא משלבת יחד עם הטיקים מחלות נוספות מהספקטרום הפסיכיאטרי. והשילוב הזה יוצר את התסמונת".
כמה אנשים סובלים בישראל, האם לא קיים תת אבחון? "אני חושב שהרבה מאוד מטופלים שסובלים מהתסמונת לא מאובחנים. אני רואה את זה כי באים אליי בכל הגילים ולפעמים מופתעים שזו האבחנה. לפני כמה עשרות שנים לא בדיוק הבינו את הסיפור, ואילו היום האבחנה מאוד ברורה והגישה שונה לחלוטין. לכן אני חושב שהשינויים שקרו משפיעים על כמות המטופלים".
מה בנוגע לתרופות, אנחנו יודעים שקיימות תרופות שמסייעות להפסקה או להפחתה של הטיקים. גם קנאביס רפואי מאושר כהתוויה לתסמונת. איך הוא משפיע? "למעשה המטופלים לימדו אותי על השפעת הקנאביס. אני נכנסתי לעולם הזה לטפל במטופלים עם תסמונת טורט, והגיעו אליי מטופלים שכבר משתמשים בקנאביס רפואי. ראיתי מה זה עושה להם. כרופא אני חושב שהייתי הרבה פעמים מופתע מהשיפור, ולכן זה עורר את הרצון שלי להבין בתחום".
רגב, באיזה גיל אובחנת בתסמונת? "אובחנתי עוד לפני שהתחלתי ללמוד בבית ספר. בהתחלה חשבו שיש לי אוטיזם. אז התרופות הראשונות שטופלתי בהן, לא היטיבו עם מצבי. אז ההורים שלי, חיפשו עבורי דברים אחרים. קיבלתי הרבה מאוד טיפולים, מפגשים עם פסיכולוגים, עם יועצים, הרבה מאוד ריפוי בעיסוק.
"עברתי לבריטניה כשהייתי נער, ושם המשכתי בטיפול. גם שם, בהתחלה, הטיפולים התרופתיים היו לבעיות גנריות כמו אפילפסיה, שלא הייתה לי. כמובן שהגבתי לתרופות לא טוב, ואז המשכתי בקליניקה בלונדון בטיפולים לא תרופתיים, במטרה ללמוד לשלוט בטיקים אפילו לנתב חלק מהטיקים. עד היום, במצבי לחץ, יש לי טיקים בידיים, אז לפעמים כשאתה סוחב משהו, כמו כוס תה או מים, אתה צריך לשלוט בטיקים מסוימים כדי שלא תרעד, אז אתה לומד לנתב אותם לאזורים אחרים של הגוף.
"כשחזרתי לארץ, עבדתי בחקלאות בצפון, שם עברתי תאונת עבודה, נפגעתי בצוואר, ועברתי ניתוח. מאז יש לי גם טיקים שבהם אני מנענע את הראש, וזה גורם להרבה מאוד סבל".
1 צפייה בגלריה
הטיקים גורמים להרבה מאוד סבל. מחלת טורט
הטיקים גורמים להרבה מאוד סבל. מחלת טורט
הטיקים גורמים להרבה מאוד סבל. מחלת טורט
(צילום: shutterstock)
איך הטורט באה לידי ביטוי ביום יום? "למזלי באתי ממשפחה גדולה ותומכת, וחייתי במושב, אז הקטע החברתי היה פחות בעייתי. אני זוכר מבית הספר היסודי, היה את מה שנקרא הכיתה הטיפולית, שאליה לקחו את הילדים שמפריעים בכיתה, ושמים אותם ביחד, כאילו ללמוד. אתה כבר מתויג כילד מופרע, עוד לפני שהתחלת לדבר".
איך בכלל שמעת על האפשרות בכלל של קנאביס רפואי לטיפול? "ראיתי סרטונים של מטופלים בארצות הברית וקנדה, שמעלים סרטונים שלהם ואיך זה משפיע עליהם, ואז אתה יודע שאפשר לנסות בעצמך. אחרי שניסיתי, שמתי לב לירידה משמעותית בטיקים. הטיקים של הניעור של הראש, למשל, נעלם יחסית מהר אחרי השימוש בקנאביס. ניעורים של הראש, היו גורמים לי למיגרנות נוראיות. זה משהו שאני עכשיו נמנע ממנו בעקיפין, פתרנו את הבעיה, כי טיפלנו בטיקים שגורמים למיגרנות האלו מלכתחילה".
ד"ר אניס, אתה רואה באמת שינוי דומה אצל סובלים אחרים מהתסמונת? "עד לפני 20 או 30 שנה, היה מאוד קשה בחברה להכיל את הטיקים של הטורט, בעיקר בבבתי ספר ובקרב ההורים. אז התרופות שנתנו הורידו אמנם את הטיקים, אבל זה בא עם מחיר. הם גרמו לילדים לתופעות נוספות. יש הרבה ילדים שבאים גם אלינו ומספרים שבמשך שנים נטלו תרופות שהקשו עליהם, הן עשו אותם יותר ישנוניים, גרמו לעליייה במשקל, ובגילים מבוגרים יותר לירידה בחשק המיני. יש תופעות לוואי שונות".
אז אתה אומר שאת התוצאה הזו אפשר להשיג עם קנאביס רפואי בלי כל התסמינים ותופעות לוואי? "לא בדיוק. אני חושב שקנאביס פתח עוד דרך, עוד כלי בשבילנו, מאחר שקנאביס הוא קודם כל באמת מרגיע, ומוריד תנועתיות בגדול, ויש מטופלים שמדווחים על כך שהקנאביס מוריד את "התחושה" שיש להם בראש. תסמונת טורט הרבה פעמים מלווה עם תסמונת קשב וריכוז, והקנאביס, כך לדברי מטופלים, מוריד קצת את הווליום. בכל מקרה, חשוב להדגיש ששימוש בקנאביס בטיפול בתסמונת טורט, חייב להיות תחת פיקוח של רופא נוירולוג ופסיכיאטר".
בשיתוף קבוצת בזלת
פורסם לראשונה: 08:52, 15.02.22