3 צפייה בגלריה
קבוצת וויקי פלסטין
קבוצת וויקי פלסטין
מפגש של קבוצת וויקי פלסטין
(צילום: מייסון זועבי)
קבוצה של אקדמאים וסטודנטים ערבים מישראל הקימו יוזמה חדשה בשם "וויקי פלסטין" שמטרתה להוסיף ולערוך ערכים בוויקיפדיה בערבית במטרה לשקף את הנרטיב הפלסטיני, לשיטתם. את המזים מוביל "אעלאם" - המרכז הערבי לחירות המדיה.
"פרויקט זה תורם להצגת הנרטיב הפלסטיני בפני הדורות הצעירים ולכל המשתמשים בפלטפורמת ויקיפדיה", מסביר ד"ר מטאנס שחאדה, מומחה למדע המדינה ולשעבר יו"ר מפלגת בל"ד וחבר כנסת, שמנחה את הפרויקט מטעם עמותת מדה אל כרמל. "הוא הוא מתעד אירועים פוליטיים והיסטוריים ואתרים ארכיאולוגיים שחסרים להם מקורות מידע אלקטרוניים, או שהם מוצגים דרך מעוותת ולא מדויקת, כמו גם סיפורם של דמויות תרבותיות, ספרותיות ופוליטיות שתרמו להיבטים רבים של החברה שלנו".
3 צפייה בגלריה
העמוד של וויקי פלסטין בויקיפדיה
העמוד של וויקי פלסטין בויקיפדיה
העמוד של "וויקי פלסטין" בוויקיפדיה
3 צפייה בגלריה
ח"כ ד"ר מטאנס שחאדה
ח"כ ד"ר מטאנס שחאדה
ד"ר מטאנס שחאדה. "המיזם מתעד אירועים שחסרים להם מקורות או מוצגים בצורה מעוותת"
במסגרת המיזם פעילים הכותבים בוויקיפדיה בשפה הערבית. כדוגמה מביא ד"ר שחאדה את הפרעות במאי 2021, שמתוארות בוויקיפדיה העברית תחת הערך "המהומות בישראל (2021)" עם תמונות מובילות של כוחות משטרה ומשמר הגבול. אנשי "וויקי פלסטין" קראו לערך בוויקיפדיה בערבית "העימותים הישראלים-פלסטינים 2021", ובראשו מופיעה תמונה של שכונת שייח ג'ראח.
על הטענות לטבח בכפר טנטורה במלחמת העצמאות נכתב: "כמעט חודש לאחר הטבח בדיר יאסין, ולהשלמת המטרה הציונית העיקרית של טיהור אתני של המדינה, בכוח נשק והפחדה של האוכלוסייה לקראת עקירת המספר הגדול ביותר של אזרחים פלסטינים, בוצע טבח אל-טנטורה". בוויקיפדיה בעברית הערך מציג את הדיון על הטבח כציטוטים מפי ההיסטוריונים שעסקו בנושא.
דאניה עיד, סטודנטית בת 24 מהכפר כאבול, משתתפת במיזם. "הוויקיפדיה העברית נוטה להיות ימנית", היא טוענת, "לעתים קרובות זה סותר את התכנים שהיינו רוצים להעמיד לרשותנו, וכאן מגיע תפקידנו בתיקון מושגים מעוותים בצורה חכמה ומושכלת". בנוסף לעריכת ערכים קיימים היא גם הייתה שותפה ליצירת ערכים על אנשי רוח ואינטלקטואלים פלסטינים שלא היו קיימים כלל בוויקיפדיה כמו חליל רסאס, צלם פלסטיני שצילם בתקופת מלחמת העצמאות.