כש-20 חיילים הודים נהרגו לפני כשנתיים בהתכתשות עם צבא סין, באזור הגבול בהרי ההימלאיה, הציוד הצבאי שניו דלהי שלחה כתגבור לכוחותיה שם היה ברובו הגדול מתוצרת רוסית. הייתה זו עוד עדות לקרבה הרבה בינה לבין מוסקבה, שממשלתו של נרנדרה מודי תיארה אותה אשתקד כ"ידידה ותיקה". הקשרים החזקים בין שתי המדינות מעוררים כעת זעם במערב, בעקבות הפלישה של רוסיה לאוקראינה, והעובדה שעד כה הודו אפילו לא גינתה את מוסקבה על המלחמה שבה פתחה.
7 צפייה בגלריה
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עם ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי ב ניו דלהי 2021
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עם ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי ב ניו דלהי 2021
פוטין ור"מ הודו נרנדרה מודי, אשתקד. רוסיה היא "ספק אמין וותיק" של נשק
(צילום: AP)
7 צפייה בגלריה
טנק T-90 מתוצרת רוסיה של צבא הודו ב תהלוכה צבאית ב ניו דלהי ב-2021
טנק T-90 מתוצרת רוסיה של צבא הודו ב תהלוכה צבאית ב ניו דלהי ב-2021
טנק T-90 מתוצרת רוסיה בתהלוכה צבאית בניו דלהי, בשנה שעברה
(צילום: AFP)
הודו לא רק נמנעה בהצבעה באו"ם על גינוי הפלישה הרוסית, אלא ממשיכה לקנות נפט וסחורות נוספות מרוסיה, למרות הלחץ שמפעילות עליה מדינות המערב. היא המדינה הגדולה היחידה שמנהלת קשרים הדוקים עם ארה"ב וטרם גינתה את רוסיה. הנשיא האמריקני ג'ו ביידן מתח השבוע ביקורת עדינה-משהו כלפי הודו, כאשר אמר שהגישה שלה "לא יציבה". ביקורת חריפה יותר השמיע אתמול (חמישי) ראש ממשלת אירלנד מיהאל מרטין, שלדבריו הגישה של הודו "לא מקובלת".
להודו, כך נראה, לא חסרות סיבות לנקוט בעמדה ניטרלית כלפי רוסיה, והבולטת שבהן היא התלות העצומה שלה בכלי הנשק שהיא רוכשת כאמור מרוסיה. בין השנים 2021-2017 הייתה הודו יבואנית הנשק הגדולה בעולם, וקרוב לחצי מכלי הנשק שרכשה הגיעו ממוסקבה. כ-28% מהייצוא הצבאי הרוסי נמכר להודו, ומהווה את החלק הארי של הסחר הכולל בין המדינות.
מהתבוננות על מערכות הנשק הצבאי שמחזיק הצבא ההודי ניתן להבין את היקפו הנרחב של הסחר הצבאי בין המדינות: מתוך כ-3,500 טנקים שמחזיק הצבא ההודי, כמעט כולם מתוצרת רוסית. רוב מטוסי הקרב גם הם מדגמים רוסיים - "מיג" ו"סוחוי". בזירה הימית, נושאת המטוסים המבצעית היחידה של הודו היא אונייה משופצת מתקופת ברית המועצות הנקראת "אדמירל גורשקוב", על שם אדמירל ששירת בצי הימי של ברית המועצות. בנוסף, ארבע מתוך עשר המשחתות של הצי ההודי הן מתוצרת רוסית, וכך גם שמונה מתוך ארבע עשר הצוללות הלא-גרעיניות שלה.
7 צפייה בגלריה
ג'ו ביידן
ג'ו ביידן
נשיא ארה"ב ביידן. ביקורת עדינה על ניו דלהי
(צילום: EPA)
7 צפייה בגלריה
141 מדינות הצביעו בעד גינוי מתקפה רוסית ב אוקראינה
141 מדינות הצביעו בעד גינוי מתקפה רוסית ב אוקראינה
141 מדינות הצביעו בעד גינוי המתקפה הרוסית באוקראינה, הודו נמנעה
הודו ממתינה גם להזמנות נוספות מרוסיה, כולל עסקה בשווי 5 מיליארד דולר בעבור מערכות הגנה אווירית מסוג S-400. "עם סוג כזה של תלות קשה מאוד להודו לנקוט עמדה אחרת כלפי רוסיה", אמר מנוג' ג'ושי, חבר לשעבר בצוות ממשלתי בהודו שהוביל רפורמות בתחום הביטחון. הוא הוסיף כי התלות הצבאית של הודו ברוסיה לא מסתכמת ברכישות נשק, משום שלעיתים, אפילו עשרות שנים לאחר הרכישות, יש צורך בשדרוג הנשק, בתחזוקה שלו וברכישת חלקי חילוף מהרוסים.
מומחים בתחום אמרו כי הטכנולוגיות הרוסיות זולות יותר ביחס לטכנולוגיות המערביות, וכי מדינות המערב נרתעות הרבה יותר מרוסיה ממכירת טכנולוגיה צבאית באופן שמאפשר לייצר אותה בהמשך באופן עצמאי בהודו. "ארה"ב מוכרת הכול עם תנאי משתמש נוקשים, ועדיין לא מוכרת להודו סוגים מסוימים של נשק, בניגוד לרוסיה", אמר ג'ושי.
הקשרים הצבאיים הללו בין ניו דלהי למוסקבה החלו לפרוח כבר בתקופת המלחמה הקרה. בתקופה זו הודו אמנם שמרה באופן רשמי על ניטרליות - אך נטתה אל עבר ברית המועצות, בין השאר בשל תמיכת ארה"ב בפקיסטן, יריבתה המושבעת של הודו. מטוסי קרב ראשונים, מסוג מיג-21, רכשה הודו מברית המועצות בשנת 1962. באותה שנה היחסים בין הודו לרוסיה התהדקו עקב התבוסה ההודית לסין במלחמה בגבול המשותף שלהן.
7 צפייה בגלריה
מיג 29 מתוצרת רוסיה של חיל האוויר של הודו ב 2020
מיג 29 מתוצרת רוסיה של חיל האוויר של הודו ב 2020
מיג-29 של חיל האוויר ההודי. "עם סוג כזה של תלות קשה להודו לנקוט עמדה נגד רוסיה"
(צילום: AFP)
7 צפייה בגלריה
המלחמה עם סין ב-1962 תרמה לקרבה בין הודו לרוסיה
המלחמה עם סין ב-1962 תרמה לקרבה בין הודו לרוסיה
המלחמה עם סין ב-1962 תרמה לקרבה בין הודו לרוסיה
גם המלחמה בין הודו לפקיסטן ב-1971, שהובילה להקמת בנגלדש, תרמה להידוק היחסים: במהלכה קיבלה ניו דלהי סיוע מברית המועצות, ששלחה ספינות לאוקיינוס ההודי כדי להרתיע התערבות ישירה של ארה"ב, שכאמור ניסתה לסייע לפקיסטן. זמן קצר קודם לכן חתמו הודו וברית המועצות על הסכם שיתוף פעולה הודי-סובייטי.
כאשר ברית המועצות קרסה ב-1991, 70 עד 85 אחוזים מהחומרה של הצבא ההודי היה מתוצרת רוסית, אולם בשנים האחרונות הודו התחילה לרכוש ציוד ממקומות אחרים - בעיקר מצרפת, ארה"ב וישראל - ואף החלה לייצר יותר ויותר ציוד באופן עצמי. עם זאת, לפי המכון הבינלאומי לחקר השלום בשטוקהולם, לא רק שרוסיה נותרה ספקית הנשק הגדולה ביותר של הודו, אלא שהודו היא גם הלקוחה הגדולה ביותר של מוסקבה בתחום הצבאי.
"רוסיה תמיד נשארה חסינה ללחץ חיצוני וסיפקה לנו אמצעי לחימה בעת הצורך, מבלי להסס", הסביר חוקר פוליטי-צבאי הודי ל-AFP. "המלחמה באוקראינה לא משנה את המצב הבעייתי באזור שלנו, אז למה אנחנו בכלל צריכים לשקול להחליף את רוסיה, ספקית הנשק הוותיקה והאמינה ביותר שלנו, באחת אחרת?", שאל.
פורסם לראשונה: 22:29, 24.03.22