רפאל חושפת את התמוז החדש - טיל דור 6 הראשון בעולם - בעל טווח שיגור מוגדל ל-50 ק"מ, ירי מטח, העברת שליטה לצד שלישי ויכולות התאמת תמונה מתקדמות. הטיל החדש נחשף היום (חמישי), לקראת פתיחת תערוכת יורוסאטורי, התערוכה היבשתית החשובה בעולם שתיפתח בפריז בשבוע הבא.
החברה הממשלתית רפאל מערכות לחימה מתקדמות בע"מ, הציגה את טיל הנ"ט האלקטרו-אופטי שמבוסס על טיל התמוז המוכר. הוא נכנס לשירות מבצעי בצה"ל לפני כארבעה עשורים ומאז נמכר לעשרות צבאות בעולם. בטיל החדש הוטמעו יכולות חדשות וייחודיות. בין השיפורים והיכולות החדשות בהן מצויד טיל התמוז דור 6: יכולת שיגור של עד ארבעה טילים במקביל, ממשגר אחד ותוך שליטה בהם על ידי מפעיל בודד.
4 צפייה בגלריה
תמונות היסטוריות של התמוז
תמונות היסטוריות של התמוז
טיל הנ"ט המתקדם בעולם. תמוז דור 6
(צילום: דוברות רפאל)
4 צפייה בגלריה
הדמיית יכולות הטיל החדש של רפאל
הדמיית יכולות הטיל החדש של רפאל
מתוך ההדמייה שחשפה רפאל
(צילום: דוברות רפאל)
יכולת ייחודית זו מאפשרת להגדיל באופן משמעותי את ספיקת המטרות הנתקפות בטווחים הרחוקים במקביל, ועל ידי כך לחזק את אלמנט ההפתעה על כוחות האויב - נושא המהווה היבט מבצעי משמעותי.
בנוסף, הטיל מסוגל לתקוף מטרות איכות של האויב תוך שימוש בטכנולוגיה מתקדמת של התאמת תמונה. יכולת זו, המבוססת על טכנולוגיות ואלגוריתמים ייחודיים של עיבוד תמונה, מאפשרת לטיל לקבל, תוך כדי המעוף, תמונות של המטרה הנדרשת לתקיפה, לאתר אותה ולפגוע בה תוך דיוק מרבי ומניעת נזק אגבי.
כלומר, אם עד כה שוגר טיל התמוז לעבר נקודת ציון ועל המפעיל היה לאתר את המטרה ולהכווין אליה את הטיל, כעת בעזרת תמונות המסופקות מסנסורים אלקטרו-אופטיים שונים הטיל מאתר את המטרה לבדו, מסמן אותה ומסייע למפעיל לנטרל אותה בצורה מדויקת ופשוטה יותר. יכולת זו נדרשת במיוחד במקרים של תקיפת מטרות איכות ספציפיות של האויב, או כאשר יש צורך לפגוע במטרה הנמצאת בין אובייקטים דומים במרחב, כגון: טנק פיקוד הנמצא בין מספר טנקים של האויב, רכב ספציפי הנע בין מספר רכבים אחרים, מבנה המצוי בסביבה אורבאנית צפופה וכדומה.
4 צפייה בגלריה
הדמיית יכולות הטיל החדש של רפאל
הדמיית יכולות הטיל החדש של רפאל
יסייע בתקיפת מטרות איכות ספציפיות
(צילום: דוברות רפאל)
4 צפייה בגלריה
הדמיית יכולות הטיל החדש של רפאל
הדמיית יכולות הטיל החדש של רפאל
בעל מסוגלות להעביר את השליטה מהאוויר לקרקע
(צילום: דוברות רפאל)
חידוש נוסף הוא העברת השליטה על הטיל מהפלטפורמה ממנה הוא משוגר אל פלטפורמה אחרת הנמצאת במרחב הפעולה. יכולת זו רלוונטית למגוון תרחישים מבצעיים לדברי חברת רפאל, כמו במקרה בו מסוק משגר את טיל התמוז במרחב המוגן על ידי סוללת הגנה אווירית ומיד לאחר מכן עליו לשנות את מיקומו, השליטה על הטיל והכוונתו למטרה ניתנת להעברה לכלי קרקעי (רכב קל או כלי משוריין) הנמצא באזור ובסמוך לנתיב התקיפה.
בין כלל השיפורים שהוכנסו בטיל התמוז דור 6 הוגדלו גם טווחי התקיפה של הטיל וכעת הוא מסוגל לפגוע במטרות בטווח של 50 קילומטרים כאשר הוא משוגר ממסוק ובמטרות בטווחים של עד 32 קילומטרים כאשר מדובר בשיגור קרקעי. הגדלת הטווחים מאפשרת שרידות גבוהה יותר ללוחמים הפועלים בכלים הנושאים את הטיל - באוויר, ביבשה ובים - כיוון שהפגיעה במטרות האויב מתקיימת בהפתעה גמורה ובזמן שהאויב מתקשה לזהות את מקור השיגור.
ד"ר רן גוזלי, ראש חטיבת יבשה וים ברפאל אמר: "טיל התמוז הינו הראשון מבין משפחת טילי הביות האלקטרו-אופטיים של רפאל (טילי הספייק) והוא נמצא בשימוש מבצעי בצה"ל וב-39 מדינות נוספות ברחבי העולם. הגרסה המתקדמת של טיל התמוז דור 6, פותחה לאור הצורך לתת מענה לדרישות חדשות ומורכבות יותר העולות מהמרחב המבצעי והודות לחדשנות טכנולוגית בלתי פוסקת ויכולת הנדסית ייחודית לרפאל".
צבי מרמור, ראש מנהלת מערכות נשק טקטי מדויק ברפאל הוסיף: "בעקבות לקחי מלחמת יום כיפור רפאל פיתחה בסוף שנות ה-70 את הגרסה הראשונה של טיל התמוז שהיווה פריצת דרך מבצעית וטכנולוגית. מאז המשיכה רפאל לפתח את הטיל והפכה אותו לייחודי ולטוב מסוגו בעולם וזאת בזכות שילוב של הבנה וניסיון מבצעי לבין מובילות טכנולוגית עולמית".
טיל התמוז (SPIKE NLOS), הינו טיל נגד טנקים (נ"ט), מונחה אלקטרו-אופטי ארוך טווח שפותח ברפאל על מנת לפגוע במטרות האויב ממרחק רב ובצורה מדויקת מבלי להיחשף לאויב. טיל התמוז תוכנן ופותח ברפאל, נגד כוחות השריון של הצבא הסורי במסגרת הלקחים שהופקו בצה"ל לאחר מלחמת יום הכיפורים. בתחילה הופעל הטיל והיה בשימוש בידי יחידת מורן של חיל התותחנים ויחידות מיוחדות נוספות. לאור השינויים שפקדו את שדה הקרב בו מתמודד צה"ל בעשורים האחרונים החל הטיל לשמש את יחידותיו השונות של צה"ל גם בלחימה א-סימטרית בגבולותיה של ישראל.