רשת "אל-ערביה" דיווחה אחר הצהריים (יום א') כי ישראל והפלסטינים הסכימו על הפסקת האש. עוד דווח כי חמאס תמך בהפסקת האש וקיים התייעצויות עם מפקדי השטח של הג'יהאד האיסאלמי. מוקדם יותר גם סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי ישראל הסכימה להפסקת אש ברצועת עזה וגורם פלסטיני אמר כי הפסקת האש תיכנס לתוקף בשעה 20:00. עם זאת, בכיר ישראלי אמר כי "לא בטוח שתהיה הפסקת אש. זה לא נעול. יש מגעים מתקדמים". דובר הג'יהאד האיסלאמי מסר כי "כעת נעשים מאמצים ברמה הגבוהה ביותר להפסקת אש בעזה".
במקביל לדיווחים על הפסקת אש, רשת "אל-מיאדין" דיווחה כי בכיר במודיעין המצרי הגיע לרצועת עזה. ברשת "אל-ג'זירה" דווח כי מצרים תפרסם הודעה הקוראת להפסקת אש שתיכנס לתוקף הערב החל משעה 20:00. לפי הדיווח, ההודעה תכלול התחייבויות של מצרים להמשיך לטפל בסוגיית האסירים ובמיוחד באסירים חליל עוואודה ובסאם א-סעדי. עוואודה הוא העציר המנהלי שובת הרעב המשויך לג'יהאד האיסלאמי. עוד דווח כי ההבנות כוללות מתן אפשרות של ישראל להקל על המצור בעזה והכנסת משאיות דלק לתחנת הכוח מחר.
בישיבת הקבינט הלילת אמש בקריה בתל אביב, כך אמרו גורמים שנכחו בדיון, הוסכם כי יעדי המבצע הושגו, ועל כן ישראל חותרת לסיומו. גורמים שנכחו בדיון ציינו כי ישראל הייתה רוצה שהמבצע יסתיים בתוך שעות, אך מניחה שהוא יימשך עוד מספר ימים, בתקווה שלא ייארך. "אף אחד לא באמת יודע מתי זה ייגמר", אמרו הגורמים.

11 צפייה בגלריה
רקטה שנפלה ביבנה
רקטה שנפלה ביבנה
זירת נפילת שרידי הרקטה ביבנה
(צילום: פיקוח עירוני יבנה)
11 צפייה בגלריה
רקטה שנפלה ביבנה
רקטה שנפלה ביבנה
זירת נפילת שרידי הרקטה ביבנה
(צילום: מאיר תורג'מן)
11 צפייה בגלריה
רקטה שנפלה באיזור כפר מימון
רקטה שנפלה באיזור כפר מימון
רסיסים שנפלו באזור כפר מימון
(צילום: שלו זרקה)
בינתיים, נמשך הירי מרצועת עזה. בשעה 15:18 נשמעו אזעקות בראשון לציון, נס ציונה ולראשונה במבצע גם בבאר שבע וסביבתה. לאחר מכן נשמעה אזעקה גם באזור אשדוד ואשקלון. זוהו שתי נפילות בשטחים פתוחים באזור באר שבע ובנתיבות. רסיסים ושרידי רקטה נפלו גם ביבנה ובכפר מימון - שם נגרם נזק לרכב. באזור אשקלון ונתיבות פרצו שריפות בעקבות נפילות בשדות קוצים. צוותי מד"א העניקו טיפול לארבעה בני אדם שנחבלו באורח קל בדרכם למרחב המוגן ולכמה נפגעי חרדה בבאר שבע, נתיבות, נס ציונה, יבנה וראשון לציון.
גם הירי לעבר עוטף עזה נמשך כל העת. באשכול זוהתה נפילה אחת ליד בית ונזק נגרם לרכוש. פגיעה בקו חשמל בדרום המועצה גרמה להפסקת חשמל בכמה יישובים במועצה. כמו כן, נפל של מיירט כיפת ברזל נפל באחד היישובים ונזק קל נגרם לבתים. בכל המקרים, אין נפגעים בגוף.
לקראת השעה 13:00 נשמעו אזעקות באשקלון בעקבות ירי רקטות מהרצועה. השיגורים יורטו, כשעה אחרי אזעקה שנשמעה באזור התעשייה הדרומי של העיר. לא זוהו נפילות במטח זה. זו לא הייתה האזעקה הראשונה באשקלון, שם נשמעו הבוקר אזעקות נוספות. בשעה 14:40 חודש הירי לאשקלון, שם שוב נשמעה אזעקה.
מפרוץ המבצע נורו לפחות 78 רקטות לעבר העיר ב-23 מטחים. אחרי האזעקות באשקלון, הודיע צה"ל כי הוא תוקף עמדות לשיגור רקטות. משרד הבריאות הפלסטיני דיווח כי 31 בני אדם נהרגו ו-265 נפצעו ברצועת עזה מאז שהחל המבצע.
11 צפייה בגלריה
יירוטים של כיפת ברזל באשקלון
יירוטים של כיפת ברזל באשקלון
יירוטי כיפת ברזל בשמי אשקלון, בצהריים
מוקדם יותר אמר דובר חמאס לרשת "אל ג'זירה" כי ישראל פנתה למתווכים כדי ש"יבקשו מההתנגדות לנצור את האש". מנהיג חמאס, איסמעיל הנייה, אמר כי בארגונו עוקבים אחר המאמצים מול כל הגורמים על מנת "להפסיק את התוקפנות נגד אנשינו ברצועה".
גורמי הביטחון דיווחו בדיון הקבינט שהתכנס אתמול כי מרבית יעדי המבצע הושגו. לדבריהם, הג'יהאד האיסלאמי הוכה קשות, וישראל הצליחה מעל ומעבר במדיניות של "הפרד ומשול" בין החמאס לג'יהאד האיסלאמי. "החמאס מחוץ לתמונה", אמרו. בקרב השרים נרשמה תמיכה רחבה במבצע, וזאת בשל העובדה שהוא תוכנן בקפידה, וגם התוצאות שהושגו עד כה הן טובות מאוד.
גורמים שנכחו בדיון אומרים כי שר הבריאות ניצן הורוביץ היה חד בקריאה שלו להפסיק את המבצע באופן חד צדדי ולא להמתין לגיבוש מנגנון סיום. הורוביץ הדגיש שהרי מדובר במבצע יזום ושרוב היעדים סוכלו בעקבות מודיעין טוב וכל עוד יש הרבה הישגים עדיף לחתוך עכשיו וככל שזה יימשך יגבר הסיכוי להסתבכויות.

הורוביץ הדגיש כי השנה האחרונה הייתה אחת השנים השקטות בדרום, וכי מדובר בהישג של הממשלה בגלל מדיניות נכונה של מקל וגזר ושילוב חכם שהביא לשקט. בנוסף, הורוביץ יצא בתקיפת נגד ההיתר שמאפשר עליית חברי כנסת להר הבית בתשעה באב. לפיד השיב לו שזו החלטה שבצמרת הביטחון שקלו, והגיעו למסקנה שעם פעולת שיטור נכונה אפשר למזער חיכוכים. עם זאת, נאמר שכוחות הביטחון מודעים לסיכונים שהדבר עלול לגרום.
גם ראש השב"כ רונן בר, השר לביטחון הפנים עמר בר-לב ושר המודיעין אלעזר שטרן הציגו עמדה שממנה עולה שיש לשקול בכובד ראש הפסקה חד צדדית של המבצע. גנץ ורה"מ החליפי נפתלי בנט הסתייגו מדבריו של הורוביץ, והזהירו ממצב של טפטופי ירי מעזה אם ישראל תפסיק ללא מנגנון סיום. גורמים שנכחו בדיון הסכימו שאם הג'יהאד יפסיק בירי - "שקט ייענה בשקט".

11 צפייה בגלריה
ראש הממשלה יאיר לפיד בהערכת מצב, בקריה בתל-אביב
ראש הממשלה יאיר לפיד בהערכת מצב, בקריה בתל-אביב
רה"מ לפיד בהערכת מצב בקריה, אתמול
(צילום: קובי אלקוצר, לע"מ)
11 צפייה בגלריה
התכנסות הקבינט המדיני בטחוני
התכנסות הקבינט המדיני בטחוני
בקרב השרים נרשמה תמיכה רחבה במבצע. הקבינט המדיני ביטחוני שהתכנס אמש
(צילום: קובי גדעון, לע"מ)
ישראל מצפה מהמתווך המצרי לייצר את מנגנון הסיום, בין אם במגעים ישירים של קהיר עם הג'יהאד ובין אם באמצעות חמאס. הציפייה בישראל היא שהג'יהאד יפסיק לירות ואז ישראל תנצור אש. בישראל אומרים כי אין ספק שלחמאס יש יכולת להפסיק את הירי בשטח, אך הוא עוד לא עושה מאמצים משמעותיים. רשת "אל-ערביה" דיווחה שמצרים מפעילה לחצים לנצירה הדדית של האש, וכי ממשלת ישראל דנה בהפסקת האש בעזה. במקביל, גורם בג'יהאד האיסלאמי אמר לרשת "אל-ג'זירה" כי בארגון קיבלו פניות רבות בעניין סיום הלחימה, אך שום דבר קונקרטי לא התגבש עד כה.
דובר הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי אבו חמזה התייחס למגעים ואמר כי "היכולות שהצגנו הן רק חלק ממה שהכנו. אנחנו שומרים עוד הרבה דברים שיכולים להכאיב לאויב. אנו קוראים לכל לוחמינו ובני החורין מבני עמנו בגדה ובתוך ישראל להצטרף למערכה שכותרתה 'אחדות הזירות'".
בינתיים אין ממש לחץ מדיני על ישראל לעצור את המבצע. מהסקירות שניתנו בדיון עולה כי יש לגיטימציה מסוימת להמשך המבצע. ישראל נהנית מתמיכה חד משמעית של ארה"ב ובריטניה, וזה יהיה תקף גם למועצת הביטחון של האו"ם שצפויה לקיים דיון סגור בנושא זה ביום שני.
שרים בכירים אומרים כי אחת הסיבות לקונצנזוס המלא בין השרים היא העובדה שהיה ניסיון אמיתי מצד ישראל למנוע את הסבב הזה, וכי ישראל הסכימה לשלם את המחיר של הצרת צעדיהם של תושבי העוטף. "ניסינו למנוע את הסבב ולגרום לג'יהאד האיסלאמי להתאפס על עצמו", אמרו.

11 צפייה בגלריה
תקיפת חיל האוויר ברצועת עזה
תקיפת חיל האוויר ברצועת עזה
ישראל לא חיכתה שהג'יהאד יירה לתל אביב, והתייחסה לאיומים על העוטף כסיבה לפתוח במכת מנע. תקיפת צה"ל בעזה
(צילום: AFP)
שינוי נוסף במבצע הזה, לעומת מבצעי עבר, הוא שישראל לא חיכתה שהג'יהאד יירה לתל אביב, והתייחסה לאיומים על העוטף כסיבה לפתוח במכת מנע. ישראל אינה מתכוונת לתת לג'יהאד הישגים, ולא תנהל משא ומתן על אף אחת מהדרישות שלו.
ראש הממשלה יאיר לפיד פתח את ישיבת הקבינט, ולאחר שסיים את דבריו פנה לבני גנץ, לו אמר: "שר הביטחון, אתה רוצה להוסיף משהו?". גנץ התמתח, נענה בחיוב, והחל להציג את הסקירה המלאה, בניסיון להציג את הדברים מנקודת מבטו. היו לא מעט שרים שקטע זה שעשע אותם. זה אולי היה הרמז היחיד למתח מסוים ששורר בין שני האישים, שמנסים להקרין הסכמה.
שרת הפנים איילת שקד הרבתה להפנות שאלות לגורמי הביטחון, כגון מדוע לא פוגעים בבניינים רבי קומות ברצועה כמו במבצעים הקודמים. התשובה שקיבלה הייתה שהדבר עלול להכניס את החמאס למעגל הירי, וישראל לא הייתה רוצה שזה יקרה.

11 צפייה בגלריה
צה"ל שב"כ מג"ב ג'יהאד אסלאמי גא"פ יהודה ושומרון מבצע עלות השחר
צה"ל שב"כ מג"ב ג'יהאד אסלאמי גא"פ יהודה ושומרון מבצע עלות השחר
פעילות כוחות הביטחון ביו"ש הלילה
(דובר צה"ל)
11 צפייה בגלריה
צה"ל שב"כ מג"ב ג'יהאד אסלאמי גא"פ יהודה ושומרון מבצע עלות השחר
צה"ל שב"כ מג"ב ג'יהאד אסלאמי גא"פ יהודה ושומרון מבצע עלות השחר
(דובר צה"ל)
מערך ההסברה הלאומי הפיץ הבוקר מסרים לשרים ולגורמי ההסברה השונים לפיהם: "אנחנו בעיצומו של מבצע 'עלות השחר'. מטרתנו היא לפעול נגד הג'יהאד האיסלאמי ברצועת עזה ולסכל את ניסיונותיו לפגוע באזרחי ישראל. מאמצי ישראל למנוע פגיעה באזרחיה ללא מהלך צבאי לא נענו, ועל כן לא היה מנוס מפעילות ממוקדת למכה מקדימה נגד המכווינים וחוליות הארגון שעמדו לתקוף. בימים האחרונים סיכלנו את בכירי הצמרת הפיקודית של הארגון בעזה שהיו אחראים למאות פיגועים וירי רקטות לעורף ישראל, נמשיך לפעול באופן יזום על מנת לפגוע בג'יהאד האיסלאמי והתבססותו ברצועת עזה".
עוד נכתב בדף המסרים כי במסגרת פעילות צה"ל ושב"כ במהלך הימים האחרונים נעצרו עשרות פעילים של הג'יהאד האיסלאמי (במהלך הלילה נעצרו 20 פעילי הארגון ביו"ש). "אין ולא יהיו ערי מקלט של מבוקשים. מי שיפעל נגדנו, יטופל. חקירות העצורים בשב"כ יניבו מודיעין נוסף וצפויים מעצרים נוספים. ביממה האחרונה נורו יותר מ-580 רקטות לעבר שטח ישראל. אחוזי ההצלחה של כיפת ברזל עומדים על מעל ל-95%", נכתב.
עוד נכתב כי: "בתגובה תקף צה"ל עשרות יעדים משמעותיים, אתרי אמל"ח, אתרי ייצור ופיתוח יכולות רקטיות, מנהרות, משגרים ומוצבים צבאיים של הג'יהאד האיסלאמי. התקיפות הובילו לפגיעה משמעותית ביכולותיו של הארגון ובפעיליו. לא נהסס להמשיך ולהעמיק את הפגיעות ככל שנידרש".

11 צפייה בגלריה
ההריסות בעזה לאחר תקיפות צה"ל ברצועה
ההריסות בעזה לאחר תקיפות צה"ל ברצועה
"ישראל מצרה על כל פגיעה בבלתי מעורבים". ההריסות בעזה לאחר תקיפות צה"ל ברצועה
(צילום: AFP)
11 צפייה בגלריה
ההריסות בעזה לאחר תקיפות צה"ל ברצועה
ההריסות בעזה לאחר תקיפות צה"ל ברצועה
(צילום: Getty Images)
"מדיניות הממשלה היא אפס סובלנות לכל ניסיון ירי מכיוון רצועת עזה לישראל. לא נאפשר לג'יהאד האיסלאמי ולאף ארגון טרור להכתיב לנו את סדר היום ולהחזיק את תושבי העוטף כבני ערובה בבתיהם", נכתב בנוסף. "תושבי רצועת עזה אינם האויב שלנו. פעילות הטרור של הג'יהאד האיסלאמי פוגעת בראש ובראשונה בתושבי רצועת עזה. הם מבקשים לצאת לעבודה בישראל ולהתפרנס בכבוד, אך הג'יהאד האיסלאמי מונע זאת מהם. אנו עושים כל שניתן כדי למנוע פגיעה בבלתי מעורבים. ארגון הג'יהאד האיסלאמי פועל ביודעין מתוך אוכלוסייה אזרחית ומסכן את תושבי הרצועה".
עוד אומרת ישראל כי הג'יהאד האיסלאמי מבצע פשע מלחמה כפול - הוא יורה על אזרחים, ומשתמש בתושבי עזה כמגנים אנושיים. בתוך כך, כ-20% מסך השיגורים לעבר ישראל נופלים בשטח הרצועה, כשהג'יהאד האיסלאמי מנסה לפגוע בתושבי ישראל, אבל בפועל פוגע בתושבי רצועת עזה. הג'יהאד האיסלאמי, לדבריהם, הוא זרוע טרור של משטר האייתולות באיראן, שמממן, מכווין ומכשיר טרור בכל רחבי העולם. ישראל אינה מעוניינת במערכה רחבה בעזה, אך גם אינה חוששת ממנה. אנו ערוכים לכל התפתחות. זה עשוי להימשך מספר ימים.
באשר לדיווחים על בלתי מעורבים, ובהם ילדים שנהרגו אמש בג'באליה, אומרת ישראל כי מדובר בירי כושל של הג'יהאד האיסלאמי שפגע באוכלוסייה אזרחית ולא בפגיעה שמקורה בתקיפת צה"ל. "אין לנו קשר להרג הילדים המצער בג'באליה ולא תקפנו בעת הזאת במרחב הזה - כל טענה אחרת משוללת כל יסוד", נכתב בדף המסרים.
לגבי הדיווחים הפלסטינים על הריגת ילדה בת חמש בשם עלא במסגרת פעולת הסיכול בעזה נמסר כי "ישראל מצרה על כל פגיעה בבלתי מעורבים ותבדוק את נסיבות המקרה". על העורף הישראלי אומרים במערך ההסברה הישראלי: "העורף מפגין חוסן לאומי וכושר עמידה. הדבר מאפשר את המשך הפעילות המבצעית. כל תושב עוטף עזה בישובים הסמוכים לגדר שמעוניין לצאת מהאזור להפוגה של כמה ימים יכול לעשות זאת באמצעות הרשות המקומית".
פורסם לראשונה: 11:58, 07.08.22