3 צפייה בגלריה
אסדת הגז כריש
אסדת הגז כריש
אסדת הגז כריש
(צילום: אנרגי'אן)
גורם מדיני בכיר אמר בצהריים (חמישי) כי ישראל קיבלה את הערות לבנון לטיוטת ההסכם על הגבול הימי והגז - ודוחה אותן. "ראש הממשלה יאיר לפיד עודכן בפרטי השינויים המהותיים החדשים שלבנון מבקשת לעשות בהסכם, והורה לצוות המו"מ לדחותם", אמר הגורם. "לפיד הבהיר שישראל לא תתפשר על האינטרסים הביטחוניים והכלכליים שלה בשום אופן, גם אם זה אומר שלא יהיה הסכם בקרוב".
עוד אמר הגורם הבכיר כי "ישראל תפיק גז מאסדת כריש ברגע שהדבר יהיה אפשרי. אם החיזבאללה או מישהו אחר ינסה לפגוע באסדת כריש או לאיים עלינו - המו"מ על הקו הימי ייפסק לאלתר וחסן נסראללה יצטרך להסביר לאזרחי לבנון למה אין להם אסדת גז ועתיד כלכלי".


ראש האופוזיציה בנימין נתניהו אמר על דחיית ההערות: "נסראללה איים ולפיד התקפל. רק הלחץ הכבד שאני וחבריי הפעלנו גרם לו לסגת מהסכם הכניעה שלו, בכל מקרה, ההסכם הלא חוקי הזה שנעשה ללא אישור הכנסת לא יחייב אותנו".
שר הביטחון בני גנץ אמר מוקדם יותר כי "בין אם ייחתם ההסכם או לאו, אנו ערוכים להגן על התשתיות שלנו ועל ריבונותנו. אם חיזבאללה יבקש לפגוע בהן – המחיר הצבאי שמדינת לבנון וחיזבאללה ישלמו יהיה כבד מאוד". גנץ הדגיש: "איננו ששים אלי קרב, אך אנו מוכנים אליו".
בטרם דחיית ההערות של לבנון, שרת האנרגיה קארין אלהרר (יש עתיד) התייחסה להסכם בריאיון למורן אזולאי וקובי בורנשטיין ב-ynet radio, והדגישה כי לא יהיה וויתור על שטח טריטוריאלי של ישראל. "אני מודעת לפרטי ההסכם, ויכולה לומר שהוא טוב למדינה. לא וויתרנו על סנטימטר אחד מהדרישות של מערכת הביטחון וגם לא נוותר. אם הלבנונים לא מעוניינים - אז לא יהיה הסכם", אמרה שרת האנרגיה.
3 צפייה בגלריה
קרין אלהרר
קרין אלהרר
השרה קארין אלהרר: "הצטערתי לראות שנתניהו משרת את האינטרס של חיזבאללה"
(צילום: עמית שאבי)
אלהרר גם מתחה ביקורת על דבריו של נתניהו, שהכריז כי ממשלה בראשותו לא תהיה מחויבת להסכם, אם ייחתם. "הוא ממש עבד כדי לשרת את האינטרסים של חיזבאללה, עם הסרטון של ארגון הטרור שאומר 'ניצחנו'. זה דבר שהייתי מצפה מאויבינו, לא מנבחר ציבור. זה פוגע בביטחון המדינה".
חבר מפלגתה של אלהרר, סגן שר החוץ עידן רול, הדהד את דבריה בריאיון לאולפן ynet: "לא יהיו פשרות על ביטחון ישראל, אך אני לא יודע אם יהיו פשרות בנושא האחוזים מאסדת הגז. אני רוצה לעשות סדר בפייק ניוז ובהתבטאויות של הגורמים שלא מעורים בפרטי ההסכם. נראה שהמקור היחיד של נתניהו בנוגע להסכם זו התעמולה של נסראללה. הוא מחליש את ישראל בזירה העולמית - בעיניי זו נקודת אל חזור שטרם חווינו ממנו".

מנגד, ח"כ ניר ברקת (הליכוד) אמר בריאיון ל-ynet radio כי ההסכם כולו הוא ספין פוליטי לקראת הבחירות המתקרבות. "בסופו של דבר מי שקובע בלבנון זה נסראללה, לא הממשלה. מדובר בהסכם שממשלת מעבר לא יכול להעביר, ואם כן קרה וההסכם היה עובר - אנחנו לא מודעים בכלל לסיכונים ולמחירים שנשלם".
בטרם נודע על החלטתו של לפיד לדחות את ההערות להסכם, ראש ממשלת לבנון, נג'יב מיקאתי, טען כי "הסכם תיחום הגבול הימי תורם להימנעות ממלחמה ודאית באזור". בכיר לבנוני אמר לערוץ הטלוויזיה של "אל-ערביה" כי "לא התקבלה תגובה ישראלית רשמית בנוגע להערות הלבנוניות על הסכם שרטוט הגבול הימי". הוא הוסיף כי הם "מחכים לתגובה ישראלית סופית, בין אם מדובר בסירוב ובין אם בפנייה למשא ומתן".
גורם מדיני בכיר בישראל אמר שאם לבנון תדרוש להכניס שינויים מהותיים בטיוטת ההסכם, עדיף שהם ישכחו ממנו. בכיר בתחום הביטחוני הסביר שלהסכם היבט אסטרטגי חשוב שישפיע על השנים הבאות. "אם אפשר, רצוי מאוד שייסגר. ואם לא - אז לא", אמר.
3 צפייה בגלריה
הפגנה לזכר מהסא אמיני שמתה ב איראן בעיר סולימאנייה בחבל כורדיסטאן ב עיראק
הפגנה לזכר מהסא אמיני שמתה ב איראן בעיר סולימאנייה בחבל כורדיסטאן ב עיראק
ברקת: "אם ההסכם היה עובר - לא היינו מודעים למחירים ולסיכונים"
(צילום: מוטי קמחי )

הגורם הביטחוני הרחיב: "החשיבות בהסכם בעת הזאת היא לבלום את ההשפעה העצומה של איראן וחיזבאללה על האנרגיה בלבנון. אם לוקחים להם את זה - משיגים בטווח הארוך פגיעה בהשפעה האיראנית בהיבטים רחבים יותר. לכן אם אפשר לסיים עם זה - ממש כדאי. לגבי האפשרות להסלמה – זו קיימת כל הזמן וישראל ערוכה לכל התרחישים".
חבר הקבינט המדיני-ביטחוני, שר התרבות והספורט חילי טרופר (המחנה הממלכתי), הסביר בריאיון לאולפן ynet על חשיבות ההסכם, בטרם דחיית ההערות: "צריך להבין שהיום לבנון נשענת על איראן כספקית גז. אם לבנון לא תהיה תלויה באיראן זה טוב לכולם – גם לישראל וגם לעולם. אם בצד השני של הגבול הימי יש אסדה לבנונית - אז גם להם יש מה להפסיד. חיזבאללה ואחרים יזהרו הרבה יותר במצב כזה".