העצרת הכללית של האו"ם קיבלה הלילה (בין שישי לשבת) את ההצעה לבקש חוות דעת משפטית כנגד ישראל מבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) ברוב של 87 מדינות.
מדובר בשיפור בדפוסי ההצבעה לטובת ישראל, שכן בהצבעה בוועדה הרביעית שנערכה בחודש נובמבר ההחלטה עברה ברוב של 98 מדינות. בהצבעה הנוכחית 26 מדינות התנגדו להצעה לבקש חוות דעת משפטית נגד ישראל מבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג, בנוגע ל"משמעות המשפטית של הכיבוש הישראלי המתמשך", ו-53 נמנעו.
2 צפייה בגלריה
רשימת המדינות בהצבעה באו"ם על ההצעה לחוות דעת משפטית על "הכיבוש הישראלי המתמשך"
רשימת המדינות בהצבעה באו"ם על ההצעה לחוות דעת משפטית על "הכיבוש הישראלי המתמשך"
רשימת המדינות בהצבעה באו"ם. 87 בעד, 26 נגד ו-53 נמנעות
במשלחת הישראלית חשים סיפוק מהשינוי בדפוסי ההצבעה, אך יש אכזבה מאופן ההצבעה של פולין, פורטוגל, מלטה, אירלנד, סלובניה ובלגיה שהצביעו בעד. שאר המדינות האירופיות, למעט לוקסמבורג וליכטנשטיין, התנגדו או נמנעו.
המדינות שהצביעו נגד מלבד ישראל הן ארצות הברית וקנדה, האירופיות בריטניה, גרמניה, אלבניה, קרואטיה, צ'כיה, ליטא, רומניה, הונגריה, אסטוניה ואיטליה, מדינות האיים הקטנות מיקרונזיה, נאורו, פלאו, איי מרשל, פפואה גינאה החדשה, וכן שתי מדינות ממרכז אמריקה - קוסטה ריקה וגוואטמלה - וארבע מדינות אפריקניות: הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, קניה, ליבריה וטוגו.
המדינות החדשות שהצביעו נגד הן קרואטיה, רומניה, בריטניה, אלבניה, פפואה גינאה החדשה, קוסטה ריקה, רפובליקה דומיניקנית, קניה, טוגו.
שינוי מעניין נרשם בעמדת ברזיל, שעברה מתמיכה בוועדה הרביעית לנמנעת בעצרת הכללית - ערב כניסתו לתפקיד של הנשיא החדש לולה. גם אוקראינה שינתה את עמדתה ונעדרה מההצבעה, ככל הנראה בעקבות לחץ ישראלי.
תוצאות ההצבעה הן הישג חשוב של ישראל, כי למרות הרוב האוטומטי שיש לערבים באו"ם, בפועל - רוב המדינות החליטו שלא לתמוך בהצעה, כשבסך הכל 106 מדינות התנגדו או נמנעו, סכום כולל גבוה יותר ממספר המדינות התומכות. גם בקרב מדינות אפריקה נרשם הישג, כשרבות מהן התנגדו, נמנעו או נעדרו מההצבעה.
2 צפייה בגלריה
גלעד ארדן במועצת הביטחון של האו"ם
גלעד ארדן במועצת הביטחון של האו"ם
"להליך אין לגיטימציה". ארדן
(צילום: un)
גלעד ארדן, שגריר ישראל באו"ם, אמר כי "שום בית דין או גוף בינלאומי לא יכול לקבוע שישראל כובשת בארצה או שנוכחותנו בירושלים וביהודה ושומרון אינה חוקית. להליך שמקבל מנדט מגוף מעוות מוסרית כמו האו"ם אין לגיטימציה".
עוד הוסיף ארדן כי "הפלסטינים סירבו לכל יוזמות השלום, הם מסיתים יום יום לרצח ותומכים בטרור - ובאו"ם מסייעים להם לפגוע דווקא בישראל". בנאומו בעצרת הכללית בספטמבר 2021, אבו מאזן הודיע כי אם ישראל לא תיסוג לקווי 67 בתוך שנה, הפלסטינים יפנו להאג, וההצבעה היום היא למעשה מימוש האולטימטום.
גורם מדיני בכיר אמר כי "צריך לשים את זה בפרופורציה. נכון שיש פה קמפיין כחלק ממסע האפרטהייד או פליליזציה של הכיבוש, אבל זאת לא פעם ראשונה שאנו מתמודדים עם דברים כאלה באו"ם. ידענו להתמודד עם זה בעבר ונצליח גם עכשיו".
לדבריו, "בשבועות האחרונים ישראל פעלה לשכנע כמה שיותר מדינות להתנגד להצעה. יש לזה השלכה ליום שאחרי, אנחנו מצפים שאותן מדינות יגישו חוות דעת לבית הדין שהן מתנגדות להליך. ככלל, ככל שיותר מדינות מערביות יתנגדו להחלטה - נעביר מסר לבית הדין הבינלאומי שה'עולם הנאור' נגד המהלך הפלסטיני".
ראש המשלחת הפלסטינית לאו"ם, ריאד מנסור, ציין את השבעת הממשלה ה-37 בישראל אתמול, ואמר לנציגי המדינות כי "ללא קשר להצבעה שלכם היום, אם אתם מאמינים בחוק הבינלאומי ובשלום, אתם תתמכו בהחלטת בית הדין ותעמדו מול הממשלה הימנית הישראלית".