עשרות אלפי מפגינים התייצבו אמש (שבת) במספר מוקדים ברחבי הארץ, שהראשי בהם התנקז לרחוב קפלן בתל אביב, שם הפגינו יותר מ-100 אלף בני אדם במחאה נגד המהפכה המשפטית, ונגד כוונת הממשלה לנסות לעקוף את פסיקת בג"ץ בעניין אריה דרעי. גם לירושלים, חיפה, באר שבע, הרצליה ונס ציונה הגיעו אלפי מפגינים, חמושים בדגלי ישראל ושלטים שהכינו בביתם.
"זו חובה מוסרית של כל בן אדם עם מצפון למדינה הזאת לצאת ולהפגין בכל מקום, ולא רק פה", אמר אבשי, תושב היישוב אלמגור הסמוך לכינרת, שהגיע להפגנה בקפלן בתל אביב. גם צחי לינדנר הרחיק מקיבוץ החותרים שבכרמל, והגיע להפגין עם ילדיו: "חשוב לנו להיות פה. גם בגלל שאנחנו משפחה גאה, ואנחנו מרגישים שהמצב הזה מאיים עלינו, וגם כי אנחנו מרגישים שאם לא היה בית משפט חזק אז לא הייתה לנו משפחה פה. אם לא נהיה חזקים מולם, הם יהפכו את המדינה הזאת לדיקטטורה של הרוב, ולאנשים כמונו לא יהיה מקום".



10 צפייה בגלריה
הפגנת מחאה ברחוב קפלן בתל אביב
הפגנת מחאה ברחוב קפלן בתל אביב
הפגנת הענק בקפלן אמש, ממעוף הציפור
(צילום: לירן תמרי)
10 צפייה בגלריה
הפגנת מחאה ברחוב קפלן
הפגנת מחאה ברחוב קפלן
(צילום: Satview)
10 צפייה בגלריה
עמית מפגין ברחוב קפלן
עמית מפגין ברחוב קפלן
"המדינה הולכת לכיוון לא טוב". עמית, שהגיע להפגנה בקפלן
(צילום: אורי דוידוביץ)
10 צפייה בגלריה
אבשי תושב אלמגור שמפגין בבימה
אבשי תושב אלמגור שמפגין בבימה
"חובה מוסרית להפגין בכל מקום". אבשי, שהגיע לת"א מהיישוב אלמגור
(צילום: עידו ארז)
עמית, שהתייצב גם הוא להפגנה בקפלן, אמר כי הגיע בגלל שראה שהמדינה "הולכת לכיוון לא טוב". לדבריו, "לא מדברים כאן בכלל על יוקר המחיה. המחירים פה עולים בצורה מטורפת ואנשים שותקים. אם הצעירים יגיעו לתל אביב ויתחילו לעשות בלגן, אז יקרה אחד מהשניים - או שהממשלה תיפול, או שתהיה פה הפיכה".
רוני הדר, פעיל חברתי שהגיע להפגנה בתל אביב, אמר: "אני לא מרגיש שיש פה דמוקרטיה. אנחנו צריכים לקחת את הדברים בידיים שלנו, ולהבין שאנחנו כולנו ציבור אחד. אם כל אחד יגיד 'זה שמאל', 'זה ימין', לא נבין שהמדינה נשמטת לנו מתחת לרגליים".
במקביל, הודיע הליכוד כי ח"כ משה סעדה הגיש תלונה במשטרה נגד מפגינה שהשוותה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו להיטלר. "אנו דורשים מהפרקליטות, שב"כ והמשטרה לעצור את ההסתה שמשתוללת נגד ראש הממשלה נתניהו", אמרו בליכוד.
גם לירושלים הגיעו להפגנה אזרחים שמוטרדים מהמצב, כשלא מעט מהם היו חובשי כיפות. "אנחנו כאן להציל את כל עם ישראל מטרגדיה נוראית, כי אם הממשלה הזו תממש את הכוונות שלה - לא יהיו מרוויחים ומפסידים, אלא רק מפסידים", אמר ג'ק אביב, אחד מהאלפים שהפגינו סמוך לבית הנשיא. אמיר פינק מצור הדסה אמר כי התוכנית המשפטית היא "אסון של ממש למדינת ישראל, וסוף הדמוקרטיה לפני התחלת דיקטטורה". לדבריו, "ברגע שאנשים יבינו את זה, יגיעו עוד ועוד להפגנות".

10 צפייה בגלריה
הפגנת מחאה בבימה בתל אביב
הפגנת מחאה בבימה בתל אביב
יותר מ-10,000 בני אדם הגיעו למוקד ההפגנה הקודמת, בהבימה
(צילום: מוטי קמחי)
10 צפייה בגלריה
הפגנת מחאה בבימה בתל אביב
הפגנת מחאה בבימה בתל אביב
(צילום: מוטי קמחי)
ההפגנה שפתחה אתמול את המחאות הייתה ההפגנה בחיפה, שם כבר בשעה 18:00 התייצבו המפגינים, ולשם גם הגיעו יותר מ-7,000 בני אדם. דניאל מינס, תושב העיר, אמר כי הוא סבור שנדרשת רפורמה משפטית במדינה, אך "לא זאת הרפורמה שאנחנו צריכים". לדבריו, "הצעדים שעושים אותם כרגע הם דרסטיים מידי, ולא פותרים את הבעיה. הפתרון פה לא נכון, וזאת הסיבה שצריך להפגין בגללה".
עו"ד משה פרוייליך (77), שהגיע גם הוא להפגנה בעיר חיפה שבה הוא מתגורר, אמר כי מספרם הגדול של המפגינים "מעיד על עומק המשבר והמחלוקת, והסכנה הממשית מהרפורמה שמתכוונים לעשות במערכת המשפט". הוא סבור כי "אין שום דבר ממשי באף אחת מהתוכניות שמתוכננות במסגרת הרפורמה הזאת. הם טוענים שבית המשפט העליון משתלט על תחומים שלא שלו, אך אם תבקשו מהם לתת דוגמה למקרה כזה, אני משוכנע שהם לא ימצאו ולו דוגמה אחת".
גם בהרצליה מחו. כ-2,000 מפגינים התאספו ברחבת בניין העירייה, בהפגנה שאורגנה בעיר עבור תושבים שמתקשים להגיע להפגנה בתל אביב. דנה אורן-ינאי, ממובילות ההפגנה בהרצליה, אמרה: "המאבק על הדמוקרטיה חוצה מפלגות ומעמדות. המאבק היום הוא על עתיד ילדינו, והוא נועד לעצור את הניסיון לריסוק שלטון החוק בישראל".
10 צפייה בגלריה
הפגנת מחאה בחיפה
הפגנת מחאה בחיפה
"סכנה ממשית מהרפורמה שמתכוונים לעשות במערכת המשפט". ההפגנה בחיפה
(צילום: נחום סגל)
10 צפייה בגלריה
הפגנת מחאה בבאר שבע
הפגנת מחאה בבאר שבע
"חרדים ממה שיקרה לנו, האזרחים". ההפגנה בבאר שבע
(צילום:חיים הורנשטיין)
10 צפייה בגלריה
הפגנת המחאה בהרצליה
הפגנת המחאה בהרצליה
ההפגנה בהרצליה
10 צפייה בגלריה
הפגנת המחאה בנס ציונה
הפגנת המחאה בנס ציונה
המפגינים סיפרו על התארגנות בהתראה קצרה. המחאה בנס ציונה
מיכל זמיר, פעילה חברתית וממארגני ההפגנה בבאר שבע, אמרה: "אנחנו פה למרות ניסיונות ההשתקה ולמרות הפחד. בימים האלה מי שמביע עמדה בזכות הצדק וההוגנות הופך לאויב המדינה ולבוגד. זו המדינה שלנו, ולמחות הערב זה מעשה של אהבה ומחויבות למקום". היא הוסיפה: "אנחנו חרדים ממה שיקרה לנו, אזרחי המדינה, אם לא יהיה שום גורם שיוכל להגן עלינו מפני שלטון שמאיים על הדמוקרטיה. נכון, מערכת המשפט שלנו לא מושלמת, ויש מה לתקן".
ראש העיר ערד ניסן בן חמו, שהגיע גם הוא להפגנה בבאר שבע, אמר: "אנחנו נמצאים כאן מתוך דאגה כנה ואמיתית. לא פשוט לעמוד כאן כראש רשות. אל לנו להתבלבל - הוויכוח כאן הוא לא על הבחירות. אנחנו מכבדים את ההכרעה הדמוקרטית, אך חרדים לשלטון החוק. המערכת המשפטית היא כיפת הברזל שלנו. זה לא תיקון הדמוקרטיה, אלא חיסולה. אם הרפורמה תעבור השלטון יוכל להתעמר במיעוטים, היועמ"שים לא יוכלו לעצור את זה, והם יהפכו לחותמות גומי. מדינה שמבטלת את האיזונים והבלמים אינה דמוקרטיה".
גם בנס ציונה, הרחק מאור הזרקורים, הגיעו מאות אנשים לצומת הקניות למחות על המהפכה המשפטית. מפגינים שם סיפרו שהם התארגנו בהתראה קצרה, כדי למחות "על ההפיכה השלטונית והמשפטית שמנסים פוליטיקאים מושחתים, שחלקם נאשמים בפלילים, לכפות על האזרחים".
פורסם לראשונה: 23:43, 21.01.23