מאות בני אדם הגיעו בצהריים (שלישי) למתחם שרונה והשתתפו ב"מחאת ההייטקיסטים" נגד המהפכה המשפטית שמובילים ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטים יריב לוין. עמרי לביא, עובד בסטארט-אפ פיזבק, היה אחד מאותם מפגינים שבין היתר חסמו היום את רחוב קפלן בתל אביב, הבהיר בשיחה עם ynet כי "בלי דמוקרטיה - לא יהיה הייטק".
לדבריו, אם התוכנית שמקדמת הממשלה תתממש, "המשקיעים ילכו וגם האנשים ילכו". הוא הסביר: "הם יבינו שאי-אפשר להמשיך לעבוד כאן, והייטק פשוט לא יהיה כאן". לביא ציין כי השתתף בשביתה הבוקר כי אינו יכול להמשיך לעבוד "בזמן שישראל הופכת לדיקטטורה".
7 צפייה בגלריה
הפגנה בתל אביב
הפגנה בתל אביב
"מחאת ההייטקיסטים". ההפגנה בתל אביב, היום
(צילום: EPA)
7 צפייה בגלריה
הפגנה בתל אביב
הפגנה בתל אביב
"הם מיעוט שמכניס הכי הרבה כסף למדינה. שביבי ינסה להסתדר"
(צילום: EPA)
7 צפייה בגלריה
הפגנה בתל אביב
הפגנה בתל אביב
"לא רק הייטק, עסקים שאומרים 'עד כאן'"
(צילום: EPA)
משה אהרוני, שעובד במשרד פרסום, הבהיר כי אמנם יש רוב למפלגות שמבקשות לקדם את ה"תיקונים", כלשונם, במערכת המשפט, אך "בלי הייטק ביבי לא יכול לאחד את שותפיו". אהרוני טען כי נתניהו צריך להבין ש"המיעוט הזה", כפי שכינה את המפגינים, "מכניס הכי הרבה כסף למדינה. שינסה להסתדר בלעדיהם".
העיתונאי העצמאי תומר אביטל, ממייסדי המחאה, הוא מנהל מיזם התקשורת "שקוף" ואחד ממייסדי המיזם החברתי "לובי 99". לדבריו, המחאה היא "נגד שינוי המשטר ובעד הדמוקרטיה". הוא התייחס למספר העסקים המעורבים שהצליחה המחאה הבוקר לערב והעריך כי מדובר ב-500 עסקים. "לא רק הייטק, עסקים שאומרים 'עד כאן' ולא מסכימים לפגיעה בדמוקרטיה", הוסיף.
כשנשאל מה הם השלבים הבאים במחאה הבהיר כי יפעלו בדרכים חוקיות בלבד, אך יקדמו את המחאה באמצעות צעדים חריפים משננקטו עד כה. "נעשה צעדים של מרי אזרחי חוקי. אנחנו חושבים לעשות השבתת חשמל לדקה אחת לכולם, שביתה של יום שלם, יש דיבורים על מרד מיסים. נתייעץ עם כולם. אנחנו לא רוצים לחיות בדיקטטורה, אני מודאג".
7 צפייה בגלריה
הפגנה בתל אביב
הפגנה בתל אביב
ההפגנה בתל אביב
(צילום: EPA)
כמה מאות עובדים מחו במתחם שרונה בתל אביב וקראו "דמוקרטיה". הם נשאו שלטים עם הכיתוב: "אין חופש, אין הייטק". בהמשך הם צעדו לעבר רחוב קפלן בעיר וחסמו אותו משני הכיוונים, תוך כדי שהם צועקים "בושה". המשטרה ביקשה מהם כמה פעמים לרדת מהכביש בטענה כי יש "מקרה חירום", אך הם לא נענו לבקשה עד שסיימו להפגין.
חלק מבעלי העסקים החליטו לנהל את השביתה היזומה בצורה קצת אחרת, והזמינו את עובדיהם לשיחות זום העוסקות בדמוקרטיה. בחלק מהעסקים הוחלט להשבית גם את אתר האינטרנט של העסק. ביום חמישי הקרוב, כך לפי ארגוני המחאה, צפויות פעולות מחאה נוספות.
שלומית קובנר אמנם לא עובדת בהייטק, אך הגיעה הבוקר לתמוך בצעירים. "אני תומכת בכל מי שמתנגד למצב הקיים, לא ניתן לחרב את מדינת ישראל. אני לא מהייטק לצערי, אני זקנה מדי, אבל אני רוצה שתהיה דמוקרטיה בישראל, ישראל צועדת בדרך הבטוחה לפאשיזם".
7 צפייה בגלריה
שביתת העסקים להצלת הדמוקרטיה
שביתת העסקים להצלת הדמוקרטיה
מיכאלי עם המפגינים. "הם הקטר של המשק"
(צילום: דוברות מפלגת העבודה)
7 צפייה בגלריה
שביתת העסקים להצלת הדמוקרטיה
שביתת העסקים להצלת הדמוקרטיה
המחאה במבט מלמעלה
(צילום: א.א צילומי אוויר)
מי שעוד הגיעה הבוקר לתמוך בצעירים היא יו"ר מפלגת העבודה, מרב מיכאלי, שהבטיחה "לבוא לכל מקום שתהיה מחאה". להערכתה, בהמשך יבואו עוד ועוד אנשים: "ההייטק הוא הקטר של המשק כי הוא סוחב את הכלכלה שלנו, בדיקטטורה לא יהיה הייטק, כי אין יצירתיות ולא חופש פעולה. אנחנו בארנו לכאן כדי להגיד - אל תיקחו לנו לא את הדמוקרטיה, ואל תקחו את הייטק שלנו".
לא רק בתל אביב הפגינו היום עובדי ההייטק נגד המהפכה המשפטית, ועשרות עובדים הפגינו גם בראש העין ובהרצליה. חברת קורנית דיגיטל הצטרפה לחברות ההייטק שאפשרו לעובדיהן לקחת חלק במחאה למשך שעה, ובין 11:00 ל-12:00 לא התקיימו פגישות בחברה. העובדים התכנסו ברחבת משרדי החברה בפארק אפק בשיתוף עם חברות נוספות, בהן חברת סרגון. גם בפארק המדע ברחובות יצאו העובדים להפגין.
מחאת העסקים מגיעה פחות מיממה לאחר הודעת קרן אינסייט פרטנרס האמריקנית, המשקיעה הגדולה ביותר בהייטק הישראלי, שהוציאה מכתב לכל החברות בהן השקיעה ובו היא מגנה את תוכניתו של לוין. עד היום השקיעה אינסייט בכ-75 חברות ישראליות, בהן ארמיס סקיוריטי, מאנדיי, ג'ויטיונס, לייטריקס, וויז ופאפאיה גלובל.
7 צפייה בגלריה
מחלקת הקורונה בבית החולים שערי צדק, ירושלים
מחלקת הקורונה בבית החולים שערי צדק, ירושלים
יצטרפו למחאה? "ההפיכה לא תפסח על מערכת הבריאות"
(צילום: אלכס קולומויסקי)
הבוקר גם במחאת הרופאים - החלוקים הלבנים - הביעו תמיכה במאבק נגד הרפורמה במערכת המשפט. "היום ייזכר כיום תחילתה של התנגדות החברה האזרחית בישראל נגד הפיכה משפטית אלימה המאיימת על מערכת המשפט והחברה בישראל כולה. הפיכה משטרית זו לא תפסח על מערכת הבריאות, ותפגע אנושות בשוויון, בכבוד האדם ובאיכות הטיפול הרפואי לו זכאי כל אזרח".
בהודעה מטעמם, שכותרתה "הרופאים נלחמים על חיי הדמוקרטיה" נכתב: "אנו, החלוקים הלבנים, זועקים את זעקתה של מערכת הבריאות כחלק מהמאבק המשותף על הדמוקרטיה בישראל. אנו קוראים לכל קברניטי מערכת הבריאות - מנהלי בתי החולים, מנהלי קופות החולים, ההסתדרות הרפואית, ארגון רופאי המדינה וארגון רופאי בתי החולים - לקחת חלק במאבק זה, לגנות בתוקף את המתקפה על שלטון החוק, ולאפשר את השבתת מערכת הבריאות כצעד מחאה לצורך הצלת מערכות השלטון והשירותים האזרחיים במדינת ישראל".
בינתיים, ארגוני המחאה נגד צעדיה של ממשלת נתניהו השישית נערכים להפגנת ענק נוספת בשני מוקדים בתל אביב, וכן הפגנות נוספות במגוון ערים ברחבי הארץ בהן ירושלים, באר שבע וחיפה.