"אנשים שמרגישים שיש להם כוח רב יותר בקשר בהשוואה לבן הזוג שלהם, נוטים לחוש שערכם כבני זוג גבוה יותר מזה של הפרטנר. תחושה זו עשויה להביא אותם להתעלם מהמחויבות שלהם למערכת היחסים הנוכחית, ולהביע עניין ממשי ותשוקתי בבני זוג אחרים. הכוונה היא שתחושת הכוח שיש לאדם ביחס לבן או לבת זוגו, עלולה להגביר את הנטייה שלו לבגוד בהם", קובעת פרופסור גורית בירנבוים, פסיכולוגית חברתית וחוקרת זוגיות ומיניות מאוניברסיטת רייכמן.
במחקרה החדש, שערכה בהשתתפות עמיתיה, פרופ' יניב קנט-מימון, הדוקטורנט קובי ז'ולטק והמסטרנט רפי אבידן מבית הספר איבצ'ר לפסיכולוגיה באוניברסיטת רייכמן, ובהשתתפות פרופ' הארי ריס מאוניברסיטת רוצ'סטר, נבחנה השאלה כיצד תחושת כוח במערכת יחסים משפיעה על הבעת עניין בבני ובבנות זוג פוטנציאליים אחרים שאינם בני הזוג שלנו.
"בשנים האחרונות אני בוחנת כיצד אנשים שנמצאים בזוגיות שהם מגדירים כמונוגמית, מתמודדים עם הקונפליקט בין הרצון שלהם להיות מחויבים לבן זוגם ולשמור על בלעדיות מינית, לבין המשיכה שהם חשים כלפי אנשים אחרים בסביבתם", מסבירה פרופ' בירנבוים. "מחקרים שונים שעסקו בסוגיה, לקחו בחשבון את המאפיינים של שני בני הזוג, את הקשר ביניהם, את הפיתויים עצמם ואת הנסיבות. במחקר הנוכחי התמקדנו בתחושת הכוח בתוך הקשר הזוגי, ותהינו עד כמה התחושה הזאת מאפשרת לאנשים להשתיק את הקונפליקט, ולנהות אחר פיתויים שמסכנים את יציבות מערכת היחסים שלהם".
מהי תחושת כוח במערכת יחסים?
"זהו מצב שבו אחד מבני הזוג הוא זה שמנווט את הקשר ומקבל את מרבית ההחלטות, בעוד שבן הזוג השני יותר תלוי בו. דוגמה לכך היא מצב שבו בן הזוג בעל הכוח, שולט על המשאבים ושמורה לו המילה האחרונה בקבלת החלטות שונות בקשר, כמו אצל מי מבלים את החג הבא, באיזה סרט צופים הערב, איזה רכב קונים או מתי, והאם בן הזוג יזכה במחוות אהבה. כי אם אני תלויה בך כדי להשיג את מה שאני רוצה, לך יש כוח גדול יותר ממני בקשר שלנו".
"במחקר הנוכחי התמקדנו בתחושת הכוח בתוך הקשר הזוגי, ותהינו עד כמה התחושה הזאת מאפשרת לאנשים לנהות אחר פיתויים שמסכנים את יציבות מערכת היחסים שלהם"
"כמובן שדינמיקת הכוח יכולה להשתנות עם הזמן ולהיות מורכבת מתחומים שונים, חלקם גלויים כמו יצירת תלות כלכלית, ואחרים סמויים, כמו יצירת תלות רגשית באמצעות מניפולציות. באופן כללי, כמו עם כל דבר, לתחושת הכוח יש השלכות חיוביות והשלכות שליליות. בצד החיובי, כוח יכול לעורר תחושת אחריות ודאגה לצרכי האחר, בפרט ביחסים שבהם לבעלי הכוח אכפת מהאדם השני. מצד שני, כפי שכולנו רואים שוב ושוב, כוח עלול לייצר אצל אנשים תחושת ביטחון עצמי וזכאות בסגנון 'מגיע לי כי אני יכול', ולגרום להם להתמקד בעצמם ובמטרותיהם, תוך דריסת אחרים. השלכות אלו של תחושת הכוח עשויות לזלוג לחיים הרומנטיים והמיניים ולגרום לאנשים להרגיש מושכים ונחשקים יותר.
"בזמן שתחושה זו עשויה להגביר את העניין בבני זוג רומנטיים, היא גם עלולה להוביל אותם להתייחס לאחרים באופן מחפיץ, מיני ותוקפני. מחקרים קודמים כבר הראו שתחושת כוח במערכות יחסים רומנטיות עלולה להוביל להתנהגויות בעייתיות, כמו סירוב להשתמש באמצעי מניעה או הפעלת לחץ על בני הזוג לבצע פעילויות מיניות בניגוד לרצונם".
מה ההיפותזה שעמה יצאת למחקר?
"רצינו לבדוק האם תחושת כוח במערכת יחסים משפיעה על הבעת עניין באחרים. בבסיס המחקר עמדה הסברה שתחושת כוח במערכת יחסים עשויה לגרום לאנשים להאמין שהם בעלי ערך רב יותר כבני זוג לעומת הפרטנרים שלהם. רעיון זה מתבסס על כך שכאשר אנשים מרגישים שיש להם כוח, הם חשים פחות תלויים באחרים, מעריכים את עצמם יותר ובטוחים יותר בנחשקותם על ידי אחרים.
"במערכת יחסים רומנטית דינמיקות כוח כאלו עשויות להוביל את בני הזוג בעלי הכוח הרב יותר לחשוב שיש להם יותר מה להציע בהשוואה לבני זוגם. הם עשויים לראות בכך סימן לכך שיש להם יותר אפשרויות מחוץ למערכת היחסים, ושהם בני זוג נחשקים יותר באופן כללי. שיערנו שאנשים שמרגישים כוח במערכת היחסים שלהם, גם ירגישו שהם יכולים להרשות לעצמם לגלות עניין בבני זוג אחרים, והמחקר שערכנו אכן תמך בהשערות".
"מחקרים קודמים כבר הראו שתחושת כוח במערכות יחסים רומנטיות עלולה להוביל להתנהגויות בעייתיות, כמו סירוב להשתמש באמצעי מניעה או הפעלת לחץ על בני הזוג לבצע פעילויות מיניות בניגוד לרצונם"
"עם זאת", מסייגת פרופ' בירנבוים, "המוטיבציה המינית המוגברת שמגיעה עם תחושת הכוח לא תמיד מזיקה למערכת היחסים. היא עשויה למשל להעלות את תחושת הביטחון ליזום קשרים אינטימיים בהסכמה. יחד עם זאת, המחקר שלנו מציע כי בתוך מערכות יחסים רומנטיות, מוטיבציה מסוג זה עלולה להפוך להרסנית. כאשר אנשים מרגישים שיש להם יותר כוח ויותר אפשרויות מאשר לבן זוגם הנוכחי, הם עלולים להקדיש תשומת לב רבה יותר לחלופות מיניות. במקרים כאלה, התחושה שיש להם אפשרויות אחרות עלולה להחליש את המחויבות שלהם למערכת היחסים, ולתעדף את הצרכים שלהם בדרכים שעלולות לפגוע בבני זוגם. שכרון הכוח בהחלט עלול להשחית, ומוכנות לבגידה בבן הזוג היא אחד הביטויים לכך".
כיצד התנהל המחקר?
"ערכנו סדרה של ארבעה מחקרים שמשלימים זה את זה. המשתתפים בכל המחקרים היו בקשר משמעותי ומונוגמי. בניסוי הראשון שכלל 128 אנשים בין הגילאים 21 ל-32, המשתתפים התבקשו לתאר אירוע שבמהלכו הם הרגישו שיש להם יותר כוח מבן זוגם, וכן לתאר יום ניטרלי טיפוסי במערכת היחסים שלהם.
"לדוגמה, אחד המשתתפים תיאר מצב כזה: 'אנחנו תקועים בתחנת רכבת תחתית בלונדון. השעה מאוחרת, וכולנו עייפים ולהוטים להגיע למלון שלנו. לבת זוגי ולחברה שלה אין מושג איך נגיע למלון. אני היחיד שיודע איך להגיע לשם, ואני מוביל אותן בביטחון לכיוון המלון שלנו'. לאחר מכן, התבקשו המשתתפים לכתוב פנטזיה מינית על מישהו שאינו בן זוגם. שני שופטים ניתחו עד כמה כל פנטזיה מביעה תשוקה לאנשים אחרים.
"בניסוי השני השתתפו 133 אנשים, בגילאי 20 עד 40. המשתתפים בחנו במהירות תמונות של זרים אטרקטיביים וציינו תחת לחץ זמן האם הם מוכנים לשקול כל אחד מהזרים האלה כבן זוג פוטנציאלי. מספר הזרים שנבחרו כבני זוג אפשריים שימש כמדד להתעניינות בבני זוג אחרים.
"במחקר השלישי שבו השתתפו 130 אנשים בגילאי 18 עד 50, המשתתפים תיארו אירועים הממחישים את דינמיקת הכוח במערכת היחסים שלהם. לאחר מכן, הם דירגו את תחושת הכוח שלהם במערכת היחסים ואת ערכם כבן זוג בהשוואה לבן זוגם הנוכחי. בשלב הבא, המשתתפים ביצעו משימה משותפת עם אדם מושך שהוא משתף פעולה מטעם צוות המחקר, והתבקשו לדרג את התשוקה המינית שלהם כלפיו.
"במחקר הרביעי שכלל 246 אנשים בני 20 עד 71, שני בני הזוג דיווחו מדי יום במשך שלושה שבועות על תפיסת הכוח שלהם במערכת היחסים, כיצד הם מגדירים את ערכם כבני זוג בהשוואה לבני זוגם, וכן ביקשנו מהם לציין האם הם קיימו פעילות מינית עם אנשים אחרים".
במה יעסקו לדעתך מחקרים עתידיים בנושא?
"המחקרים הבאים שאנו מתכננים ידונו בביטויים מיניים של כוח בתוך הקשר עצמו. כלומר עד כמה ומתי שכרון הכוח מתדלק את הלהט המיני כלפי בן הזוג, ומתי ומדוע הוא הופך להרסני".