בפעם הראשונה עלתה שאלת השמיכות במרפאה אצלי לפני שמונה שנים. זה התחיל עם יעל ועודד, זוג שהגיע למרפאה בגלל שחיקה בחשק וירידה משמעותית בתכיפות יחסי המין לאחר 10 שנות נישואים. עודד נכנס לחדר נרעש ונרגש: "אני יודע שיש לנו בעיה בסקס, שאנחנו כמעט לא מקיימים יחסי מין, ואני מבין שהזנחנו נושא שצריך לטפל בו", הוא אמר. בהמשך התברר לי שזה לא רק הסקס. כבר שנים ששניהם מתקשים להירדם וסובלים מבעיות שינה.
עודד ויעל העלו בעיה זוגית רצינית שלא מרבים לשוחח עליה: איכות השינה הזוגית. אין ספק שצרכי השינה שונים אצל בני זוג. הכוונה היא לשעת השינה, מידת החום רצויה, עוצמת התאורה בחדר, הטמפרטורה הרצויה - עם או בלי מזגן, עם או בלי חימום. ההעדפות השונות מזמינות חשיבה על סידורי שינה מותאמים אישית, שישפיעו לטובה על איכות השינה של כל אחד מבני הזוג. גיליתי שההעדפות השונות יכולות להיות נקודת מחלוקת, אפילו במערכות יחסים חזקות.
למה איכות השינה חשובה?
שינה מהווה את אחד התהליכים החשובים לשיקום היום-יומי של הגוף, להתאוששותו ולחידוש רקמות. בזמן השינה המוח מעבד מידע שנחשפנו אליו במשך היום, נוצרים קשרים עצביים המחזקים את הזיכרון, ונעשה חידוש מלאי של נוירוטרנסמיטורים (מתווכים עצביים), ביניהם חומרים המשפרים הרגשה ומצב רוח (כמו דופמין וסרוטונין).
מומחים ממליצים שנקפיד על שבע-שמונה שעות שינה בלילה, ומזהירים: "אם תשנו פחות משבע שעות בכל לילה, תגלו שזה עלול לפגוע בבריאות וביכולות התפקוד במהלך היום (ריכוז, רגזנות וחוסר סבלנות, עייפות ונטייה להירדם ביום). בנוסף, אתם עלולים לסבול מהשמנה, עליה בסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם, סוכרת, פגיעה במערכת החיסון, עליה בשיעור מחלת הסרטן, והאצת תהליך ההזדקנות".
מחקר מ-2023 שנערך על ידי ד"ר אמיר בניאסדי, ממכון מרקוס לחקר ההזדקנות ובי"ס לרפואה הרווארד, מצא קשר בין הטמפרטורה בחדר השינה לבין איכות השינה בקרב מבוגרים. במחקר גילו שהשינה הרגועה והיעילה ביותר התקיימה כאשר הטמפרטורה בחדר נעה בין 20 ל-25 מעלות. כאשר הטמפרטורה עלתה ל-30 מעלות היתה ירידה של כ-5-10% באיכות ומשך השינה, כי טמפרטורה חמה מדי פוגמת בשינה העמוקה. התוצאה היא לא רק הזעה, קשיי הירדמות ונדודי שינה, אלא גם שינה שטחית שמובילה לעייפות בשעות היום, פוגעת בריכוז ביום המחרת, מגבירה סיכון לעליית לחץ דם ולתאונות קטלניות.
ד"ר בניאסדי אמר כי "תוצאות אלו מדגישות את הפוטנציאל לשפר את איכות השינה על ידי אופטימיזציה של הסביבה התרמית בחדר השינה, ומראות את החשיבות של התאמת טמפרטורה מותאמות אישית".
ועוד פרט חשוב: אנשים רבים מתלוננים שבני הזוג שלהם מתגלגלים, נוחרים, ישנים בפישוק איברים, מושכים את השמיכה ומעירים אותם במהלך הלילה. חלק מהזוגות נאלצים לעבור לישון בנפרד בגלל זה.
השיטה הסקנדינבית
שיטת השינה הסקנדינבית היא שיטה הכוללת שימוש בשתי שמיכות נפרדות. השיטה קיבלה את שמה מהסגנון המקובל במדינות הסקנדינביות שבדיה, נורבגיה ודנמרק. טכניקת שינה זו מקטינה הפרעות שינה באופן משמעותי ומאפשרת לכל שותף במיטה הכפולה לישון בתנוחה נוחה, לווסת את טמפרטורת השינה ולנוע במהלך השינה בחופשיות מבלי להטריד את שותפו למיטה.
ויסות הטמפרטורות הוא גורם מאד משמעותי בעונות הקרות, וכנראה שהצורך הזה הוליד את טכניקת השינה במדינות קרות כמו מדינות סקנדינביה. הרעיון די דומה למצב שבו רוב האנשים מעדיפים לישון עם כרית אישית ולא עם כרית ארוכה משותפת. כך שהשיטה הסקנדינבית מאפשרת לשני שותפים לישון באותה מיטה, ולא לאבד את חופש הבחירה בצורת השינה הייחודית שלהם.
שימוש בשתי שמיכות פותר את בעיית המלחמות על השמיכה - מאבק שבו כל התהפכות וגלגול גוררים את השמיכה, ומותירים את הפרטנרים חשופים, חסרי כיסוי, קרים ומתוסכלים. המאבק הזה נחסך וכן המריבות שסביבו.
שיטה זו מאפשרת גם בקרת טמפרטורה מותאמת אישית: במהלך השינה הצורך שלנו בחום או בקרירות עשוי להשתנות מספר פעמים, ובדרך כלל זה לא מסונכרן עם הפרטנר שלנו. כאשר אין אפשרות לווסת את הטמפרטורה הרצויה לנו, קיים קושי לשמור על שינה רצופה, ואיכות השינה יורדת.
בשיטה זו כל אחד יכול לבחור את המצעים המתאימים לנוחות התרמית המועדפת עליו - שמיכה עבה או דקה למשל, וניתן מענה למצב שלאחד הפרטנרים חם מדי או קר מדי מתחת לשמיכה משותפת.
בשיטת השינה הסקנדינבית יש הפחתה בהפרעות שינה. אם אחד מכם נמצא בשינה חסרת מנוחה, ונוטה להסתובב הרבה, השמיכות הנפרדות מאפשרות לכל אדם לנוע בחופשיות, בלי להשפיע על האחר. אם אחד מכם אוהב להתכרבל במרחב הפרטי שלו או דווקא להיחשף, תהיו חופשיים להתנהל באופן המתאים לכם. הפחתת ההפרעות מובילה לשינה עמוקה יותר ומשקמת יותר. בנוסף, אם האחד קם מוקדם והשני הוא ינשוף לילה, יותר קל להחליק פנימה או לצאת מהמיטה מבלי להעיר את השני. לבסוף, השיטה הסקנדינבית מאפשרת לזוג להישאר קרוב פיזית במיטה אחת, במקום לישון בשתי מיטות שונות או אפילו בחדרי שינה נפרדים.
גם המלחמה קשורה
מאז אותה שבת ארורה של 7 באוקטובר מדווחים גברים ונשים על עליה ברמת הסטרס והחרדה. הדבר בא לידי ביטוי בעליה דרמטית במספר הפונים לתמיכה נפשית. המתח עשוי להתבטא גם בשינויי טמפרטורה בזמן השינה - אצל אחדים זו הזעה מרובה ואצל אחרים זו תחושה של קור.
בנוסף, אי-השקט גובר, והשינה כרוכה בתנועתיות מרובה ובהסתובבות מצד לצד. חל שינוי גם בשעות השינה ובמשך שלה. שינה בשמיכות נפרדות מעניקה פתרון לוויסות טמפרטורה ומונעת עצבנות וחוסר ריכוז למחרת.
"הכי גרוע זה בלילה. אנחנו ישנים עם שמיכה אחת כפולה, פתאום היא נוגעת בי, אפילו מתוך שינה, וזה מקפיץ אותי. אז עברתי לישון בסלון"
קבוצה שסובלת מהפרעות שינה גדולות יותר מאז תחילת המלחמה הם כל אותם לוחמים שחזרו עם פציעה נפשית ועם הפרעת דחק-פוסט-טראומטית. כחלק מההתנדבויות שלי בימים אלה כסקסולוגית מוסמכת, אני נפגשת עם לוחמים שסובלים מפוסט טראומה לשיחות על אינטימיות ועל שיקום מיני. בשיחות הם מספרים באופן גלוי על ההתמודדות שלהם עם סימפטומים רבים, ביניהם חוסר שינה, רגזנות, אי-שקט, עוררות יתר ודריכות.
בתחום המיני הם מספרים על ירידה משמעותית בחשק המיני. הם משתפים בקשיי שינה, כמו התקפי הזעה, גלי חום, ורתיעה ממגע שקורה במיטה. הם מדגישים שבנות הזוג שלהם נעלבות מהדחיה שהן חוות בזמן שהן מנסות לגעת, לחבק, להתכרבל או להיצמד. באחת הקבוצה סיפר אחד הלוחמים: "הכי גרוע זה בלילה. אנחנו ישנים עם שמיכה אחת כפולה, פתאום היא נוגעת בי, אפילו מתוך שינה, וזה מקפיץ אותי. אז עברתי לישון בסלון".
מחקרים מראים שאצל אנשים עם PTSD קיימת עליה ברגישות החושית, שמתבטאת ברגישות יתר למגע והימנעות ממנו. אפילו חיבוק עדין או נשיקה של ילד להורה הפוסט-טראומטי עלולים להיחוות כמאיימים.
במהלך השיחות סיפרתי להם על "שיטת השינה הסקנדינבית", ולהפתעתי התגובות היו נלהבות: "זה הרעיון הכי מדליק ששמעתי", "זה מה שאני אעשה", "שמיכות נפרדות יפתרו לי את הבעיה", "אשתף את אשתי ואני מקווה שתבין". כולי תקווה שהפתרון הזה יעזור להם להרגיש נוחות מוגברת יותר בזמן השינה וימנע מהקשרים הזוגיים שלהם להישחק.
גילה ברונר היא סקסולוגית בכירה מוסמכת, יועצת ראשית ב"יסמין", המרפאה לטיפול מיני, המרכז הרפואי תל-אביב