ט"ו בשבט הוא הזדמנות נהדרת לשים את הזוגיות שלנו מול העיניים, ולדאוג שגם היא תתחדש ותפרח. כמו שאנחנו שותלים עץ מתוך כוונה שיישא פירות לאורך שנים רבות, כך הפעולות שלנו במרחב מערכת היחסים יכולות להניב לנו שמחה ותחושת רווחה, שילוו אותנו לאורך זמן. אז איך אפשר לגרום לזוגיות שלנו להתחדש ולפרוח? הכנתי 10 המלצות, שאם תקפידו לשמור עליהן, תוכלו ליהנות מזוגיות בריאה, עמוקה ומלבלבת.
1. להרים ולא להוריד
כולנו רוצים להרגיש שמעריכים אותנו, במיוחד בתוך הזוגיות. ביקורת, עוקצנות והתמקדות בשלילי גורמים לריחוק, בעוד שמילים טובות ומחמאות מקרבות ויוצרות חיבור. נסו לשים לב מתי אתם יכולים לפרגן, אפילו על דברים קטנים. זה לא חייב להיות דרמטי. לפעמים "תודה שעשית לי קפה" או "איזה כיף שחיכית לי עם ארוחת הערב", יכולים לשנות את כל האווירה בבית.
2. גבולות זה לא רק לילדים
קל לנו להציב גבולות לילדים, אבל מה לגבי בני הזוג שלנו? גם בזוגיות חשוב להבהיר מה נעים לנו ומה פחות, ולשמור על עצמנו בתוך הקשר. זה אומר לדעת להגיד, "אני צריך/ה זמן שקט עכשיו, בוא/י נדבר על זה מאוחר יותר", או "זה פוגע בי כשמדברים אליי ככה, בוא ננסה לדבר אחרת". הצבת גבולות מהסוג הזה מאפשרת לקרבה להיות בריאה ולא חונקת.
3. צאו מהאוטומט כדי לנהל קונפליקטים
ויכוחים הם בלתי נמנעים, אבל הדרך שבה מנהלים אותם יכולה להיות ההבדל בין קשר מחזק לקשר מתסכל. נסו לשים לב אם אתם מגיבים מתוך אוטומט (ביקורת, האשמות, התגוננות), או מתוך רצון אמיתי להבין את הצד השני. במקום "אתה תמיד..." או "את אף פעם...", נסו "חשוב לי ש...", או "אני מרגיש/ה ש...". לפעמים שינוי קטן בגישה יכול להפוך קונפליקט להזדמנות להתקרבות.
"גם בזוגיות חשוב להבהיר מה נעים לנו ומה פחות, ולשמור על עצמנו בתוך הקשר. זה אומר לדעת להגיד, 'אני צריך/ה זמן שקט עכשיו, בוא/י נדבר על זה מאוחר יותר', או 'זה פוגע בי כשמדברים אליי ככה, בוא ננסה לדבר אחרת'. הצבת גבולות מהסוג הזה מאפשרת לקרבה להיות בריאה ולא חונקת"
4. תגידו תודה גם על הדברים הרגילים
לא צריך לחכות למחוות גדולות כדי להעריך את מה שיש. כשבן/ת הזוג מבשלים, מקפלים כביסה, לוקחים את הילדים או אפילו סתם מקשיבים בסבלנות – זה לא מובן מאליו. תודה קטנה פה ושם, תזכיר לשניכם למה אתם יחד, ותחזק את תחושת השותפות.
5. אל תצפו שינחשו את הרצונות שלכם
אנחנו מצפים מבני הזוג שיבינו אותנו בלי מילים, אבל האמת היא שאף אחד לא קורא מחשבות. במקום לכעוס על מה שלא קרה, נסו להגיד בצורה ישירה מה כן הייתם רוצים: "אני ממש אשמח אם תעזור לי עם הכלים", "אני צריך/ה חיבוק עכשיו", "בוא נצא לדייט מתישהו השבוע". ככל שתהיו ברורים יותר, תגדילו את הסיכוי שהצרכים שלכם יתמלאו.
6. התמקדו בטוב (ולא רק בבלגן שהוא השאיר על השיש)
קל לראות את מה שמפריע, אבל זה לא אומר שצריך לעצור שם. נסו לאזן כל תלונה בתשומת לב לדברים הטובים שבן/ת הזוג כן עושים. אם תשימו לב רק לבלגן שהם השאירו, תפספסו את העובדה שהם מילאו את המדיח, שיחקו עם הילדים או חיבקו אתכם בלי סיבה. איפה שתשקיעו את תשומת הלב – לשם ילך הקשר שלכם.
7. תאכלו יחד (ולא רק מול הטלוויזיה)
בין כל ענייני השגרה, העבודה והמסכים, הביחד שלנו עלול ללכת לאיבוד. ארוחה בשניים היא הזדמנות לעצור, להיות האחד עם השני ולדבר על משהו שהוא לא רק רשימת מטלות יום-יומית. לא חייבים כל יום, אפילו אחת לשבוע יכול להיות נהדר – שימו את הטלפונים בצד ונסו באמת להיות ביחד.
"אם תשימו לב רק לבלגן שהם השאירו, תפספסו את העובדה שהם מילאו את המדיח, שיחקו עם הילדים או חיבקו אתכם בלי סיבה. איפה שתשקיעו את תשומת הלב – לשם ילך הקשר שלכם"
8. העזו לחלום ביחד
חלומות משותפים מחזקים את הקשר. זה יכול להיות תכנון חופשה, בית חדש או אפילו דיבור על איך תיראה הפנסיה שלכם יחד. כשיש לאן לשאוף כזוג, נוצרת תחושת שותפות והרפתקה, והפוקוס שלנו עובר למשהו מרגש ומשותף.
3 צפייה בגלריה


כשיש לאן לשאוף כזוג, נוצרת תחושת שותפות והרפתקה, והפוקוס שלנו עובר למשהו מרגש ומשותף
(צילום: Shutterstock)
9. הקפידו על מרחב אישי
זוגיות טובה היא שילוב בין קרבה לבין חופש אישי. חשוב לעשות דברים יחד, אבל חשוב גם ליצור מרחב אישי שיעשיר אותנו - ובעקבות זה גם את הקשר. למשל, לצאת עם חברים לבד או לטפח תחביבים אישיים. כשכל אחד מרגיש שהוא לא "נאבד" בתוך הקשר, יש יותר אנרגיה להשקיע באהבה ובקרבה.
10. למדו להקליל: לפעמים אפשר לפתור גם בלי לחפור
לא כל ויכוח צריך להיגרר לשעות של ניתוחים. לפעמים פשוט יותר להגיד "את/ה צודק/ת", "בואי נעזוב את זה", או "מה שחשוב לי זה שנהיה בטוב" - ולשחרר את הריב. לפעמים הבחירה לא להיכנס לכל פרט, יכולה להאיר את הטוב ולעשות פלאים לזוגיות ולשקט שהיא מאפשרת.
לסיכום: כמו העצי פרי, גם הזוגיות שלנו יכולה לפרוח ולהתחזק עם תשומת הלב הנכונה. השקיעו בקשר, טפחו אותו ותוכלו ליהנות ממערכת יחסים תומכת ומניבה לאורך שנים.
גילי ויינטראוב הוא מטפל רגשי ויוצר שיטת טיפול זוגי בחצי