אני רוצה לשתף אתכם בסיפור אישי שעיצב בי את ההבנה שגבריות אמיתית נמדדת ביכולת לשנות דפוסי התנהגות מזיקים. במשך שנים היה לנו בבית ריטואל קבוע: הבת שלי, ילדה אנרגטית שקשה לה להירגע, הייתה מתמודדת עם קושי להירדם. אשתי הייתה מנסה להרדים אותה עד שהייתה מתייאשת, ואז אני הייתי נכנס לחדר – לעיתים באופן תקיף, במילים חד- משמעיות ולפעמים אף תוך ניסיון "להחזיק בכוח" עד "ניצחון" במאבק הזה, ניצחון שאומר שהיא אכן הייתה נרדמת בסוף, אך לא פעם בבכי.
יום אחד, כשהייתה בת שלוש, לאחר עוד ערב מאתגר, מצאתי את עצמי מחזיק את כתפיה למזרן. הבטתי לה בעיניים ואמרתי: "עכשיו את הולכת לישון, את מבינה את זה?". המבט המפוחד בעיניה הבהיל אותי כל כך. שם הגיעה ההכרה – לא אוכל להמשיך כך. באותו הרגע הבנתי שהדרך שבה ניהלתי את הסיטואציה לא רק פגעה בה, היא הייתה חלק מדפוס שעלול היה להתפתח לאלימות. הסיפור האישי שלי הפך מבחינתי לקריאה לעצירה, להקשבה פנימית ולשינוי התנהגותי עמוק.
1 צפייה בגלריה
אלון גרזן
אלון גרזן
אלון גרזן רז. תפס את עצמו בזמן ועבר שינוי מהותי בהתמודדות עם הרגשות והצרכים
(צילום: אוסף פרטי)
לצד הסיפור עם הבת שלי, ברור לי כי דפוסי התנהגות תקיפים עלולים להתגלגל גם לתוך הזוגיות. אלימות במשפחה אינה מוגבלת לילדים בלבד; היא יכולה להתבטא כלפי בת הזוג, כאשר לחץ, מתח ותחושות כעס לא מעובדות מתפרצים לתוך היחסים. גבריות אמיתית, לעומת זאת, דורשת מאיתנו לזהות את סימני ההתדרדרות הרגשית, לזהות את הפער בין כעס המבוסס על צורך בשינוי, לבין זעם פוגע שאינו מאפשר שיח אותנטי.
"באותו הרגע הבנתי שהדרך שבה ניהלתי את הסיטואציה לא רק פגעה בה, היא הייתה חלק מדפוס שעלול היה להתפתח לאלימות. הסיפור האישי שלי הפך מבחינתי לקריאה לעצירה, להקשבה פנימית ולשינוי התנהגותי עמוק"
היום אני יודע שכשאנו נלחמים ברגשותינו במקום לתת להם לבוא לידי ביטוי במילים ובשיח רגשי, אנו עלולים למצוא את עצמנו מנסים לכפות סדר, אך בסופו של דבר – הכוח הגס עלול להוביל לתוצאות הרסניות הן לילדים והן לבני/ות הזוג שלנו. לכן לקיחת אחריות היא לא רק עבודה פנימית, אלא גם זיהוי מוקדם של סימנים שמעידים על כך שהדרך הישנה עלולה להוביל לאלימות.

תקשורת מקרבת – הכלי לשינוי

מה שעזר לי להבין שהדרך הקבועה לא יכולה להמשיך, היה אימוץ גישה ולמידה של תקשורת מקרבת – שיח כן, פתוח ואמפתי. תקשורת מקרבת מלמדת אותנו להקשיב באמת, לזהות רגשות ולהבדיל בין כעס לתוקפנות. כעס הוא תחושה טבעית שיכולה לשמש כקריאה לשינוי, אך כאשר הוא מתבטא בזעם – הוא עלול לפגוע באחרים. כפי שלמדתי מתמיר אשמן: "מה שלא מדבר, מתנהג". אם אנו לא מתמודדים עם הרגשות שלנו באופן בונה, הם מוצאים את דרכם לביטוי בדרכים מזיקות.
המעבר משימוש בכוח לתקשורת מקרבת אינו פשוט, והוא דורש עבודה פנימית מתמשכת. זהו תהליך של מודעות עצמית, שבו אנו לומדים לזהות את הנקודות שבהן אנו נוטים ליפול לדפוסי תגובה מזיקים, ולהחליפן בכלים שעוזרים לנהל את המתח – בין אם זה בשיחה עם הבת, עם בת הזוג או עם עצמנו.

גבריות חיובית – הכוח שבאחריות

גבריות חיובית אינה מתבטאת בכוח פיזי או בשליטה כפויה, אלא ביכולת להרגיש, להקשיב ולהוביל שינוי. כשאנו לוקחים אחריות על הרגשות שלנו, אנו מבינים שהכוח האמיתי שלנו נמצא ביכולת לתקשר בצורה כנה ואמפתית.
זהו מסע שבו כל גבר מתמודד עם הפחדים והפצעים הפנימיים שלו, ומחליט לשבור את הדפוסים הישנים – דפוסים שעלולים להוביל לאלימות כלפי הילדים או כלפי בת הזוג. גבריות חיובית היא קריאה להתבגרות רגשית, שבה אנו מעודדים גם את עצמנו וגם את הסובבים אותנו לדבר, לשתף ולהביע את הרגשות בצורה שלא תוביל לנזק.
לקיחת אחריות גברית היא אתגר אישי וחברתי כאחד. זהו מסע שעובר דרך הכאב והפחד, אך בסופו של דבר מוביל לשינוי שמשפיע על כולנו – הילדים, בני הזוג והמשפחה כולה. הסיפור האישי שלי, עם כל הקושי שחוויתי, הוא קריאה לעצור, להקשיב ולבחור בדרך אחרת.
ההחלטה לשבור את הדפוסים הישנים, לזכור שכל רגע הוא הזדמנות לתקשורת אמיתית, היא המתנה האמיתית שאנחנו יכולים לתת למשפחתנו. בואו נבחר בגבריות שמבוססת על אחריות, תקשורת מקרבת ואהבה – גבריות שמבינה שהכוח האמיתי נמצא ביכולת שלנו לשנות את המצב, להקשיב ולהגיב בצורה בונה. כך נוכל להבטיח שהמשפחה שלנו תהפוך למקום בטוח, מלא באהבה ותמיכה, בו אלימות – בין אם כלפי הילדים ובין אם כלפי בת הזוג – תוחלף בשיח רגשי וכנה.

להלן מספר כלים שעזרו לי אישית ויכולים לעזור לכל גבר לקחת אחריות על רגשותיו:

הקשבה אמפתית: להקדיש זמן לשיחה עם ילדינו ובת הזוג, להקשיב לרגשותיהם בלי לשפוט.
זיהוי רגשות: ללמוד להבדיל בין כעס טבעי לבין זעם פוגע, ולתת מקום לרגשות לבוא לידי ביטוי במילים.
טכניקות הרגעה: אימוץ כלים כמו נשימות עמוקות, מדיטציה או פעילות גופנית לשחרור מתחים לפני שהמצב מתדרדר.
למידה מתמשכת: להשתתף בסדנאות ולקרוא על תקשורת מקרבת וגבריות חיובית, כדי להתעדכן ולהעמיק בהבנתנו את רגשותינו.
המאמר הזה הוא קריאה אישית לשינוי, המשלבת חוויות אישיות עם כלים מעשיים להתמודדות עם לחצים ושינוי דפוסי התנהגות מזיקים. אני מקווה שהמסר והכלים יוכלו לשמש עבור רבים, ולפתוח דיאלוג כן שיקדם משפחה בריאה, בטוחה ואוהבת.
אלון גרזון רז הוא מייסד "שומרי האש", מנחה מעגלי גברים וחבר פעיל ביוזמת "קווים אדומים" למניעת אלימות בזוגיות, בהובלת ארגון שיתופים