"כשאנחנו יודעות לעבוד עם המחזוריות שלנו, היא הופכת למשאב מטורף, אך כשאנחנו מתנגדות לה - זה פשוט סבל", אומרת אור סהר רז, מחברת הספר "בזמן שלך - ספר המחזוריות הנשית", שמבקש לשנות את האופן שבו נשים (וגם גברים) מבינות את הגוף הנשי, את ההשפעות ההורמונליות על החיים, ואת הכוח שבמחזוריות הטבעית שלנו.
"החוויות שלי כאישה תמיד היו חלק מהכתיבה שלי", היא מספרת. "לגדול כנערה, להיות אישה צעירה - זה תהליך לא פשוט. תמיד הרגשתי שלהיות אישה זה קצת מצב של הפסד, לא משנה מה תעשי. אם תלכי רק בדרך שהחברה מצפה ממך, את תיתפסי כחלשה. אם תתנגדי לזה, את תימצאי במאבק בלתי נגמר עם עצמך, עם הגוף שלך, עם איך שהעולם תופס אותך.
"הרבה שנים הרגשתי שאני חייבת להוכיח את עצמי, להיות שווה לגברים שמסביבי, להצליח בדיוק באותה מידה. זה ליווה אותי בכל מקום - בצופים, בלימודים, בכל דבר שעשיתי. הרגשתי שאני לא יכולה להרשות לעצמי להיתפס כפחות טובה מגברים.
"ובאמת, אני לא פחות טובה. ועדיין, איכשהו, בסוף מצאתי את עצמי בתוך כל הסטריאוטיפים הכי בנאליים על נשיות, כמו להיות מושפעת מהמחזוריות ההורמונלית, או לשים לב לדברים שאמורים להיות 'לא ראויים' או 'מיותרים'. כל זה, בסופו של דבר, מצא את הדרך שלו אל תוך הספר שלי".
"תמיד הרגשתי שלהיות אישה זה קצת מצב של הפסד, לא משנה מה תעשי. אם תלכי רק בדרך שהחברה מצפה ממך, את תיתפסי כחלשה. אם תתנגדי לזה, את תימצאי במאבק בלתי נגמר עם עצמך, עם הגוף שלך, עם איך שהעולם תופס אותך"
"בזמן שלך - ספר המחזוריות הנשית" עומד עכשיו בהדסטארט וזקוק לתמיכה ציבורית. סהר רז מספרת שהספר נולד מתוך החוויה האישית שלה כאישה. "ככל שהתבגרתי, התחלתי לשים לב יותר ויותר לאיך המחזוריות שלי משפיעה עליי - לא רק ברמה הפיזית, אלא גם ברמה הרגשית, המנטלית, אפילו החברתית.
"בשלב מסוים הבנתי שהמחזוריות הנשית היא לא רק הימים של הדימום כמו שמלמדים אותנו בגיל צעיר. זה תהליך מחזורי שלם, שמשפיע על איך שאנחנו מרגישות, פועלות, חושבות ומגיבות לסביבה שלנו. התחלתי לדבר על זה עם נשים אחרות וגיליתי שהרבה מהן חוות דברים דומים, אבל פשוט אף פעם לא היה להן את המילים לתאר את זה, כי אף אחד לא לימד אותנו את זה באמת.
"בהתחלה ראיינתי נשים שאני מכירה, הקלטתי אותן ושמרתי את זה לעצמי. עם הזמן, הבנתי שהחומרים האלה הם לא רק שלי. שיש כאן משהו קולקטיבי, משותף, שחייב לקבל מקום. חיפשתי ללמוד עוד על הנושא, והגעתי ללימודי גינקוסופיה - תחום שעוסק בחוכמת הגוף ובחוויה הנשית מתוך גישה הוליסטית. אני לא טוענת שאני אשת מקצוע, אני פשוט אישה שחיה את זה, מדברת על זה ומנגישה את הידע הזה לאחרות".
3 צפייה בגלריה


"כוחות הביוץ". מתוך הספר "בזמן שלך - ספר המחזוריות הנשית"
(איור: הילי נוי , עיצוב: סטודיו האיש הירוק)
מה החשיבות של הספר?
"הספר נותן לנשים מילים שבעזרתן ניתן להבין ולהסביר חוויות שהן עוברות כל החיים. הוא מלא בסיפורים אישיים של 22 נשים שונות, כולל הסיפור שלי, והוא משלב בין חוויות אישיות לבין מידע שיעזור לנשים להכיר את הגוף שלהן טוב יותר. יש בספר ידע בסיסי כמו ההבדל בין וסת למחזור שלם, אבל גם דברים עמוקים יותר, כמו איך המחזוריות משפיעה על חיינו, על מערכות היחסים שלנו, על היכולת שלנו לעבוד ולהתנהל בעולם. הוא כתוב בגובה העיניים, מתוך כוונה שהוא יהיה נגיש לכל אחת, כדי שלא תרגישי שאת קוראת מאמר אקדמי כבד, אבל גם שלא תרגישי שהוא שטחי או פשטני.
"יש בספר למשל מבט היסטורי ואנתרופולוגי על המחזוריות הנשית - למה נשים מסונכרנות מבחינת הביוץ והווסת שלהן, איך זה השפיע על מבנים חברתיים בעבר. יש גם התייחסות לשיח הרפואי והטיפולי סביב הנושא - מה תפקידם של אמצעי מניעה הורמונליים כמו גלולות, איך הם משנים את המחזוריות שלנו, ואילו חלופות קיימות. הספר נוגע גם בהיבטים רוחניים ורגשיים, כמו הקשר בין המחזור שלנו לבין מעגלים רחבים יותר בטבע, בעונות השנה ובמחזור החיים.
"סיפור שנשאר איתי הוא על אישה שסיפרה איך כל החיים היא ניסתה להילחם במחזוריות שלה - להיות תמיד במקסימום תפוקה, לא להרגיש מושפעת מהשינויים בגוף שלה, ודווקא כשהיא התחילה להבין את המחזוריות ולתכנן את החיים שלה בהתאם, היא גילתה שזה הופך אותה לחזקה יותר"
"בנוסף, הספר עוסק בגיל המעבר - איך הגוף משתנה, איך להתמודד עם השינויים ואיך להבין אותם כחלק מתהליך טבעי ולא כ'סוף הדרך'. יש גם פרקים על PMS (תסמונת קדם-וסתית) ואפילו על איך התפיסה המודרנית עיצבה את הדרך שבה אנחנו רואות את הגוף שלנו, כולל נושאים כמו דימוי גוף ואיך השתנתה התפיסה שלנו על הפות.
"אני רוצה שכל מי שתפתח את הספר תרגיש שהוא 'במידות שלה' - שהוא מדבר אליה, שהוא נותן לה כלים להבין את עצמה יותר טוב. וגם גברים יכולים לקרוא אותו! כי גם אם הם לא תמיד מודעים לזה, המחזוריות הנשית משפיעה גם עליהם. אין להם באמת ברירה אלא להתעניין בזה".
"כשהיא התחילה להבין את המחזוריות שלה, היא הפכה לחזקה יותר"
אור סהר רז, בת 39, בת זוג ואמא לשתיים, היא עובדת סוציאלית במקצועה. בדיוק כשהגיע הרגע שבו הייתה אמורה לחזור לעבוד אחרי חופשת הלידה - היא ומשפחתה פונו מביתם. "עברנו טלטלה משמעותית", היא נזכרת. "פונינו מהבית שלנו בקיבוץ צבעון אשר ליד הר מירון, ובן הזוג שלי היה במילואים תקופה ארוכה. פתאום מצאתי את עצמי לבד עם תינוקת קטנה, וזה היה מסע לא פשוט. נראה לי שהרבה אנשים בארץ עברו חוויות דומות בשנתיים האחרונות.
"התחלתי לעבוד על הספר לפני כן, אבל דווקא בתקופה הזו, כשחיינו היו כל כך לא יציבים, כשהלילות היו מלאים בדאגות והבית שלנו כבר לא היה שלנו, מצאתי את הכוחות לתת לספר את הדחיפה האחרונה. ניצלתי את חוסר השקט ואת חוסר הוודאות כדי לסיים אותו. זה מרגש אותי שהוא יוצא לאור עכשיו, בדיוק לקראת החזרה שלנו הביתה".
3 צפייה בגלריה


הורמונים לאורך המחזור. מתוך הספר "בזמן שלך - ספר המחזוריות הנשית"
(איור: הילי נוי , עיצוב: סטודיו האיש הירוק)
יש סיפור מתוך מהספר שנשאר איתך במיוחד?
"הספר בנוי כך שהוא מתחיל מסיפורה של אישה בת 83 ומתקדם בהדרגה לנערה בת 13. זה יוצר מעין 'שושלת נשית' שמאפשרת לראות איך השיח סביב המחזוריות הנשית השתנה עם השנים, ואיפה הוא עדיין תקוע. למשל, אצל הנשים המבוגרות יותר לא היו בכלל מילים לתאר את מה שהן עברו, הן פשוט קראו לזה 'זה'. לעומת זאת, אצל נשים צעירות יותר יש כבר שפה אחרת, אבל עדיין יש הרבה בושה וחוסר ידע.
"סיפור שנשאר איתי הוא על אישה שסיפרה איך כל החיים היא ניסתה להילחם במחזוריות שלה - להיות תמיד במקסימום תפוקה, לא להרגיש מושפעת מהשינויים בגוף שלה, ודווקא כשהיא התחילה להבין את המחזוריות ולתכנן את החיים שלה בהתאם, היא גילתה שזה הופך אותה לחזקה יותר. היא תיארה איך היא קובעת פגישות חשובות דווקא כשהיא בביוץ, כי אז היא באנרגיה הכי גבוהה שלה, ודווקא בימים של לפני הווסת היא מאפשרת לעצמה להוריד הילוך".
"גברים חיים לצד נשים, הם מגדלים ילדות, עובדים עם נשים, והמחזוריות הנשית היא לא רק עניין של נשים, היא עניין של כולנו. אם הם ידעו להתנהל עם זה בצורה יותר מודעת ורגישה, זה ישפר את מערכות היחסים שלהם עם נשים בכל תחומי החיים"
מה למדת מתהליך הכתיבה?
"תהליך הכתיבה של הספר גרם לי להבין עד כמה המחזוריות הנשית היא כוח אדיר. הרבה פעמים אנחנו גדלות עם תחושה שהמחזור שלנו הוא משהו שצריך להסתיר ולהתעלם ממנו, אבל זה כל כך הרבה יותר מזה. כשאנחנו מכירות את עצמנו טוב יותר ומבינות איך המחזוריות משפיעה עלינו, אנחנו יכולות להפוך את זה לכלי שעובד לטובתנו.
"למדתי למשל שאם אני יודעת שבימים מסוימים יש לי פחות אנרגיה או ריכוז, אני לא אצפה מעצמי להיות במאה אחוז. מצד שני, יש ימים שבהם אני חדה, מלאת ביטחון ואנרגיה, ואלו הימים שבהם אני אתכנן פגישות חשובות או אתן את הביצועים הכי טובים שלי. הבנה כזו משנה את כל ההתנהלות שלנו בעולם. היא מאפשרת לנו להיות יעילות יותר ולהרגיש טוב יותר עם עצמנו במקום להיות במאבק מתמיד".
עם מה היית רוצה שהקוראות והקוראים של הספר יצאו?
"אני רוצה שנשים שיקראו את הספר ירגישו שהן סוף-סוף מקבלות מילים למה שהן חוות כל החיים. שהן יפסיקו להרגיש שהן משוגעות או בלתי צפויות, אלא יבינו שהן פשוט פועלות לפי מחזוריות טבעית, שיש לה היגיון ברור.
"חשוב לי שגם גברים שיקראו את הספר יתחילו להבין את העולם הזה טוב יותר - הם חיים לצד נשים, הם מגדלים ילדות, עובדים עם נשים, והמחזוריות הנשית היא לא רק עניין של נשים, היא עניין של כולנו. אם הם ידעו להתנהל עם זה בצורה יותר מודעת ורגישה, זה ישפר את מערכות היחסים שלהם עם נשים בכל תחומי החיים. בסוף, המטרה שלי היא שהספר הזה יהפוך את הידע הזה לזמין ונגיש. שהשיח סביב המחזוריות הנשית יהיה פתוח, טבעי, ושנשים ירגישו שהן יכולות להיות יותר קשובות לעצמן, במקום להילחם בגוף שלהן כל חודש מחדש".