מאז המהפכה המינית ותחילת העיסוק בסטוצים בשנות השישים, אחת האמונות הרווחות בעולם המערבי הייתה שאישה שמקיימת מין מזדמן, ככל הנראה סובלת מדימוי עצמי נמוך. נשים ונערות שהעידו כי הן נהנות ממין מזדמן, זכו לביקורת רבה, ותויגו כחסרות ביטחון עצמי, או שהן כונו בשמות גנאי כמו "קלה" או "נותנת".
מחקר שפורסם במאי 2024, על ידי החוקרות האמריקאיות סוזן ספרצ'ר וג'ולי ורט-לינדנבאום, לא רק מפריך את הסטיגמה המגדרית, הוא גם מצביע על הבדלים בין גברים לנשים בכל הנוגע לעמדות, התנהגויות ודימוי עצמי סביב מין מזדמן.
2 צפייה בגלריה
סטוץ
סטוץ
סטוץ. המציאות מורכבת מהסטיגמה
(צילום: shutterstock)
המחקר התמקד בשאלה האם רווקות שאוהבות מין מזדמן אכן סובלות מערך עצמי נמוך יותר, כפי שטוען הסטריאוטיפ. לשם כך ניתחו החוקרות נתונים מסקר שכלל 8,112 סטודנטים וסטודנטיות, שנאספו לאורך 30 שנה, בין השנים 1990 ל-2019.
החוקרות בדקו מגוון פרמטרים, ביניהם: הערכה עצמית כוללת, הערכה עצמית בזוגיות, שביעות רצון מהמראה החיצוני, מדד סוציו-סקסואלי, וכן התנהגויות, עמדות ותשוקות כלפי מין מזדמן. הממצאים חשפו כי אין קשר מהותי בין נטייה לעסוק במין מזדמן לבין הערכה עצמית נמוכה, הן בקרב נשים והן בקרב גברים.
מה שכן נמצא הוא קשר בין פנטזיות מיניות על סטוצים לבין דימוי עצמי נמוך. המחקר מעלה כי פנטזיות על מין מזדמן, הן בקרב גברים והן בקרב נשים, נוטות להתקשר לדימוי עצמי נמוך בהקשר הזוגי. במילים אחרות, אנשים שחולמים על חוויות מזדמנות, עשויים לחוות ירידה בתחושת הערך העצמי שלהם כבני זוג אידיאליים.
אחד ההסברים לכך הוא המתח שנוצר בין שני צרכים או רצונות שנתפסים כמנוגדים מבחינה חברתית: מצד אחד, השאיפה ליהנות מחוויות מיניות מזדמנות, ומנגד, האידיאל החברתי שמעלה על נס מערכות יחסים זוגיות. הכוונה היא שעבור רבים ורבות, הפנטזיה ליהנות ממין מזדמן, עשויה לעורר תחושה של חוסר התאמה לציפיות של החברה שלנו, שמקדשת נאמנות ומונוגמיה זוגית. אותו מתח פנימי, בין הרצונות האישיים לאידיאלים החברתיים, עשוי לערער את הביטחון העצמי של האדם במעמדו כשותף רומנטי, ולפגוע בתחושת הערך העצמי שלו כבן זוג פוטנציאלי.
ממצא נוסף מדגיש פערים משמעותיים בין נשים לגברים בהשפעה של מין מזדמן על הערכה עצמית. בקרב גברים, נמצא קשר חיובי בין מין מזדמן לבין הערכה עצמית גבוהה. גברים שהשתתפו במחקר דיווחו כי עיסוק במין מזדמן חיזק את תחושת הגבריות והביטחון העצמי שלהם, במיוחד כאשר מדובר בגברים שהעידו כי הם מרוצים מהמראה החיצוני שלהם.
2 צפייה בגלריה
סטוץ
סטוץ
מין מזדמן. מסתבר שנשים שמחשיבות עצמן לבנות זוג טובות, מראש נמנעו מלעסוק בכך
(צילום: shutterstock)
לעומת זאת, אצל נשים התגלתה תמונה מורכבת יותר. אומנם לא נמצא קשר ישיר בין מין מזדמן להערכה עצמית כללית, אך נשים עם ביטחון עצמי גבוה בזוגיות, מראש נטו להימנע ממין מזדמן. נראה כי נשים שמחשיבות את עצמן כבנות זוג טובות, עשויות לחוש שעיסוק במין מזדמן מנוגד לזהותן הרומנטית.
"גברים שהשתתפו במחקר דיווחו כי עיסוק במין מזדמן חיזק את תחושת הגבריות והביטחון העצמי שלהם, במיוחד כאשר מדובר בגברים שהעידו כי הם מרוצים מהמראה החיצוני שלהם"
בנוסף, הסטריאוטיפים החברתיים והלחצים הנלווים הנוגעים למיניות נשית, יוצרים שכבה נוספת של מתח עבור נשים. החברה שלנו מציבה ציפיות נוקשות ושיפוטיות כלפי בחירותיהן המיניות של נשים, דבר שעלול להוביל לחשש ממשי מפגיעה במוניטין שלהן. נשים רבות חוששות שעיסוק במין מזדמן, אפילו הבעת רצון בכך, עלול לפגוע בתדמית שלהן כשותפות רומנטיות ראויות, ולפגוע באטרקטיביות שלהן בעיני החברה או בעיני בני זוג פוטנציאליים.
המחקר של ספרצ'ר וורט-לינדנבאום הוא צעד משמעותי בבחינה מחודשת של הנחות מגדריות מסורתיות. הוא מפריך את התפיסה שנשים שמעדיפות מין מזדמן סובלות מערך עצמי נמוך, ומציף את המורכבות הפסיכולוגית שמאחורי התפיסות המיניות של כל מגדר.
למרות התקדמות מסוימת במאבק בסטיגמות על מיניות נשית, המחקר מדגיש את הצורך להמשיך ולחקור נושאים אלה, מתוך הבנה שרבות מהנחות היסוד שלנו נובעות ממסרים חברתיים עמוקים ומושרשים, וכנראה מוטעות מיסודן.
עורכות המחקר מבקשות מאיתנו לאתגר את החשיבה המיושנת על מיניות, ולאמץ גישות פתוחות יותר, שלוקחות בחשבון שהקשר בין מין מזדמן לערך עצמי רחוק מלהיות שחור-לבן. נשים וגברים יכולים לבחור את דרכם המינית, בלי שהדבר ישקף בהכרח את רמת הביטחון העצמי או את תחושת הערך שלהם.