המיקום שבו מישהו מפלרטט אתכם – בין אם זה בבר שוקק, במשרד או אפילו בלוויה, עשוי להיות ההבדל בין "כן" מחויך ל"תודה, אבל לא תודה", כך לפי מחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי Personality and Social Psychology Bulletin.
המחקר מצא שהסביבה שבה מתקיימת אינטראקציה רומנטית משפיעה באופן מהותי על הסיכוי שהיא תצליח. לפי החוקרים, קייטי נ. אדמס ועמרי גילת, לא משנה עד כמה היוזם מושך או מוכר, מה שחשוב באמת הוא עד כמה המקום שבו מתרחש החיזור נתפס כמתאים מבחינה חברתית.
3 צפייה בגלריה
זוג מפלרטט על הבר
זוג מפלרטט על הבר
זוג מפלרטט על הבר
(צילום: Shutterstock)
המחקר, שנערך על ידי פרופסור עמרי גילת ועמיתיו מהמחלקות לפסיכולוגיה באוניברסיטת קנזס ואוניברסיטת פרדו באינדיאנה, כלל חמישה ניסויים שונים, ויותר מאלף משתתפים, בגילאים 30-18 ממערב ארה"ב. בכל הניסויים נמצא שוב ושוב שסביבות כמו ברים או אפליקציות היכרויות נתפסות כמותאמות יותר למפגשים רומנטיים, ולכן סיכויי ההצלחה בהן גבוהים יותר. לעומת זאת, מקומות עבודה, מרפאות או לוויות נחשבים כלוקיישנים לא מתאימים, גם אם היוזם נתפס על ידי האדם השני כאטרקטיבי במיוחד.
המחקר הזה מזיז את הפוקוס מהתכונות האישיות של מי שמנסה להתחיל, כמו ביטחון עצמי או כריזמה, ומפנה זרקור אל הסביבה עצמה: מה היא משדרת, אילו נורמות חלות בה, ועד כמה היא מאפשרת או חוסמת אינטראקציות רומנטיות. המחקר גם מעלה שאלות מעניינות לגבי חיזור בעידן המודרני: האם יש עדיין מקום ל"להתחיל עם מישהי" בסופר או באוטובוס? כשהתשובה היא תלוי את מי שואלים, ובעיקר איפה.
בשלב הראשון של המחקר החוקרים שאלו 35 אנשים שאלה בסיסית: איפה לדעתכם לגיטימי להתחיל עם מישהו או מישהי, ואיפה ממש לא. התשובות לא אכזבו: היו את הקלסיקות – ברים ואפליקציות, אבל גם הצעות קצת פחות צפויות כמו סופרמרקטים, תחנות אוטובוס ואפילו ברכבת התחתית. מתוך כל התשובות האלה בחרו החוקרים 48 מקומות שונים, כדי לבדוק אותם בצורה מסודרת.
3 צפייה בגלריה
אישה גולשת באתר היכרויות
אישה גולשת באתר היכרויות
אישה גולשת באתר היכרויות
(צילום: Shutterstock)
בשלב הבא השתתפו 162 אנשים נוספים, שהתבקשו לדרג כל אחד מהמקומות האלה בהתאם לעד כמה מתאים להם שיתחילו איתם שם, בציון של 1 ("ממש לא מתאים") עד 5 ("לגמרי כן").
לבסוף הוגדרו שלוש קבוצות עיקריות:
1. הלוקיישנים שהכי מתאימים לפלירטוט - אפליקציות היכרויות, ברים ובתים פרטיים. מקומות שבהם פלרטוט מתקבל לגמרי בטבעיות.
2. לוקיישנים שלפעמים מתאימים לפלירטוט - חדר כושר, משחקי אונליין, ברחוב. פה זה כבר קצת יותר עדין, כי הכל תלוי בטיימינג ובגישה.
3. לוקיישנים שממש לא מתאימים לפלירטוט – מקומות עבודה, מרפאות, לוויות. במקומות האלה חיזור נתפס כלא מנומס, ואפילו מטריד.

אתה ממש חתיך, אבל להתחיל איתי פה זה ממש לא מתאים

אבל זה לא הסתיים בזה. החוקרים רצו לבדוק מה עוד משפיע על ההצלחה של ניסיון להתחיל קשר חוץ מהמקום עצמו, אז הם בנו שלושה תרחישים שונים: במחקר הראשון בדקו מה קורה כשמי שמתחיל איתך הוא אטרקטיבי במיוחד לעומת אחד שפחות. במחקר השני ניסו לבדוק אם זה משנה אם אתם כבר מכירים, נגיד חבר ותיק או זר מוחלט. ובמחקר השלישי בדקו מה קורה כשההצעה היא סולידית כמו “רוצה לצאת לדייט?”, לעומת כזו עם רמיזה מינית ברורה יותר.
בכל אחד מהמקרים המשתתפים קיבלו סיפור דמיוני על מישהו שפונה אליהם באחד מהמקומות שנבדקו, והם התבקשו לדרג עד כמה הם היו זורמים עם זה. במחקר הראשון בסדרה החוקרים בדקו אם מראה חיצוני עושה את ההבדל. כל משתתף קיבל תרחיש שבו מישהו יפה במיוחד או כזה שפחות עונה על הסטנדרטים פונה אליו באחד מ-12 מקומות שונים.
התוצאה? גם אם המפלרטט היה חתיך במיוחד, זה לא ממש יעזור לו אם הוא מתחיל איתך באמצע המתנה לרופא או בלוויה של דוד רחוק. לעומת זאת, בבר או באפליקציית היכרויות המראה בהחלט משחק תפקיד.

3 צפייה בגלריה
פלירטוט בבר היא עדיין הדרך המועדפת לקבל תשובה חיובית
פלירטוט בבר היא עדיין הדרך המועדפת לקבל תשובה חיובית
פלירטוט בבר היא עדיין הדרך המועדפת לקבל תשובה חיובית
(צילום: Shutterstock)
במחקר הבא בדקו אם היכרות מוקדמת עם אותו אדם משנה משהו. האם חבר קרוב מהמין השני יתקבל אחרת מאדם זר שמתחיל פתאום? התשובה היא: כן, אבל לא במידה ניכרת.
כלומר, ברוב המקרים ההיכרות עזרה, אבל גם היא לא הצליחה "להציל את המצב" כשמדובר במקום לא מתאים. יותר מזה, כשמדובר ביוזמה במקום לא מוצלח, אנשים אפילו נטו להיות קצת יותר קשוחים כלפי מישהו שהם מכירים, אולי כי ציפו ממנו למידת טקט גבוהה יותר. לכאן מגיע פרט מעניין אך מתבקש: נשים היו פחות פתוחות להצעות מאנשים מוכרים, בגלל שתפסו זאת כחצייה של גבול.
נשים העדיפו באופן ברור הצעות עדינות יותר, במיוחד בסביבות שנתפסו כלא מתאימות. ככל שההצעה הייתה ישירה יותר, וככל שהמקום היה פחות מתאים, כך ירדה המוכנות שלהן להגיב בחיוב
במחקר השלישי שינו החוקרים את סוג ההצעה עצמה, ובדקו הזמנה לדייט נעים במסיבה לעומת אמירה ישירה בעלת אופי מיני מובהק, כמו "רוצה לבוא אליי?". גם כאן, התגובה של המשתתפים הייתה תלויה לגמרי בהקשר, כלומר, בלוקיישן שבו היא נשאלה. ברגע שהסביבה נחשבה מתאימה (נניח, מסיבה או בר), יותר אנשים הסכימו להצעות, גם אם הן נתפסו כנועזות. אבל כשזה קרה במקום רציני או לא נוח, הסיכוי שהסכימו ירד דרמטית.
נשים העדיפו באופן ברור הצעות עדינות יותר, במיוחד בסביבות שנתפסו כלא מתאימות. ככל שההצעה הייתה ישירה יותר, וככל שהמקום היה פחות מתאים, כך ירדה המוכנות שלהן להגיב בחיוב. גם גברים הגיבו פחות טוב להצעות מיניות במקומות שלא נראו להם הולמים, אבל הירידה בתגובה אצלם הייתה מתונה יותר.
הממצאים מהמחקר מצביעים על משהו שרובנו אולי מרגישים באינטואיציה: כשמישהו מתחיל איתנו, אנחנו לא שופטים רק אותו, אלא גם לוקחים בחשבון את המקום שבו זה מתרחש. יש לנו בראש תסריטים חברתיים ונורמות תרבותיות שמכתיבים מה נחשב למתאים בכל סיטואציה.

מה הלאה?

החוקרים מציעים שמחקרים עתידיים יעזרו בטכנולוגיות מתקדמות כמו מציאות מדומה, כדי ליצור סביבות מחקר שירגישו ריאליסטיות יותר. דרך אחרת היא לצאת לשטח, ולצפות באנשים "על אמת" בסיטואציות חברתיות שונות.
כמו כן, אפשר להרחיב את ההתבוננות גם למאפיינים אחרים של הסביבה: האם מוזיקה רועשת ברקע משפיעה על התגובה? ומהן ההשלכות של מקום צפוף מדי, או כשיש אנשים שמסתכלים מהצד. כל אלה, כך נראה, עשויים להשפיע על הסיכוי שנגיד "כן" למישהו שפשוט בא, מחייך, ומנסה להתחיל שיחה.
המסקנה פשוטה: זה לא רק מי מתחיל איתך, ואפילו לא רק מה שהוא אומר, אלא איפה זה קורה. הסביבה משפיעה, ולפעמים אפילו יותר מהאטרקטיביות, ההיכרות או תוכן ההצעה.