נראה שאין שבוע בממשלו החדש של הנשיא דונלד טראמפ ובחייו של אילון מאסק בו אין סערה כזו או אחרת, והפעם מדובר בסערה שפוגעת ישירות בכיסו של מאסק. מאז שהפך האיש העשיר בעולם לשותף פוליטי פעיל של נשיא ארה"ב, סופגת חברת טסלה פגיעה קשה הן בתדמיתה והן בערכה הכלכלי.
2 צפייה בגלריה
רכבי טסלה באירוע של החברה בבית הלבן, כשברקע טראמפ ומאסק
רכבי טסלה באירוע של החברה בבית הלבן, כשברקע טראמפ ומאסק
רכבי טסלה באירוע של החברה בבית הלבן, כשברקע טראמפ ומאסק
(רשתות חברתיות)
ההסתבכות הפוליטית של מאסק, ובמיוחד התנהלותו השנויה במחלוקת מאז כניסתו לתפקיד הלא רשמי בממשל החדש, מושכת את טסלה מטה ומעוררת גל עוינות חסר תקדים כלפי בעלי הרכבים של החברה.
לכן לא מפתיע שכדי להתמודד עם הביקורת ולנסות להחזיר את מניית החברה למסלול תקין, יצא מאסק למסע יח"צ. מה שמפתיע זה שהמסע הזה התחיל אמש (ג') בבית הלבן, באירוע לצד הנשיא טראמפ, שנראה כמי שהתגייס באופן מלא לטובת חברו. שיאו של האירוע הגיע כאשר טראמפ בדק את חמשת הדגמים אותם הביא מאסק והכריז, תוך שהוא מצביע על דגם S בצבע אדום, "זה הדגם שאני רוצה לקנות, ובאותו הצבע".
ברשתות החברתיות לא נשארו אדישים לסיפור ההתגייסות המפתיעה של נשיא ארה"ב לטובת מקורבו, במיוחד לאור העובדה שבעבר טראמפ הביע לא מעט ביקורת כלפי טסלה ורכבים חשמליים באופן כללי. אך לצד שלל הביקורות השליליות, היו גם רבים שהביעו תמיכה במהלך, אותו הם רואים כצעד לחיזוק התעשייה האמריקנית.

משבר אמון חריף בטסלה

נזכיר כי רק בחודש הראשון של מאסק כחלק מהממשל, צנחה מניית טסלה בכ-28%, ובסך הכל צללה ביותר מ-40% מאז השבעתו של טראמפ, נתונים המצביעים על משבר אמון חריף בקרב המשקיעים והציבור הרחב. וטסלה היא לא היחידה, כאשר חברות רבות נוספות חוו בימים האחרונים ירידה חדה במניות.
במקביל לנפילת המניה, מתרחבת תנועת מחאה ציבורית ואלימה נגד טסלה ובעלי רכבים מתוצרתה. תחנות טעינה של טסלה ברחבי ארה"ב הושחתו, ובכמה ערים אף התרחשו אירועים חמורים יותר כגון הצתות, ונדליזם ואפילו ירי לעבר מתקנים של החברה.
ההפגנות מול סוכנויות טסלה הפכו לתופעה שבועית קבועה, ולעיתים מלוות במעצרים. סיסמאות המחאה ממוקדות במאסק עצמו ובקשריו הפוליטיים, כאשר המפגינים זועקים "אף אחד לא הצביע לאילון מאסק" וקוראים להחרים את כל החברות שבבעלותו.
2 צפייה בגלריה
הפגנה נגד אילון מאסק ו טסלה מחוץ למשרדי החברה ב סיאטל ארה"ב 22 בפברואר
הפגנה נגד אילון מאסק ו טסלה מחוץ למשרדי החברה ב סיאטל ארה"ב 22 בפברואר
הפגנה נגד אילון מאסק וטסלה מחוץ למשרדי החברה בסיאטל
(צילום: David Ryder / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)
הפגיעה בתדמית החברה משפיעה באופן ישיר על בעלי רכבי טסלה, שנאלצים להתמודד עם עוינות חברתית ואלימות בלתי מוצדקת. בעלי הרכבים, שבעבר רכשו את טסלה מתוך אידיאולוגיה סביבתית או התלהבות טכנולוגית, מוצאים עצמם עכשיו מותקפים ומואשמים בשיתוף פעולה עקיף עם השקפותיו ומעשיו של מאסק.
תנועה המכונה "Tesla Takedown" צוברת תאוצה, כשהיא מעודדת את הציבור לנטוש את המותג ולמכור את רכבי טסלה כאקט של התנגדות פוליטית. הסיטואציה הגיעה למצב שבו אנשים מרגישים צורך להתנער פומבית מטסלה כדי לא להיות מזוהים עם העמדות השנויות במחלוקת של מאסק.
מאסק, שבעבר היה דמות טכנולוגית פופולרית ואהודה, הפך למוקד סערה פוליטית שמושכת את החברה שהקים אל מרכז מחלוקת ציבורית. לא רק שהדבר פוגע קשות בערך השוק של טסלה, אלא שהוא גם מטיל ספק בעתידה ארוך הטווח של החברה, שכעת מזוהה עם פוליטיקה קיצונית במקום עם חדשנות וקיימות.