קשה לומר שישראלים רבים מתייחסים לבזק כאל חברה חדשנית. ואולם אין ספק שחברת התקשורת הלאומית לשעבר מהווה שחקן משמעותי בשוק התקשורת הישראלי. אם אתם חובבי טכנולוגיה בוודאי שמעתם על תקן WiFi 7 שמהווה את המלה האחרונה בתחום התקשורת האלחוטית. מדובר בתקן שמבטיח מהירויות שמגיעות ל-23,000 מגה-ביט לשנייה. כמה זה מהיר? ובכן בתרגום לעברית מדובר בהורדה של סרט באיכות FHD בשתי שניות. התקן עצמו הוכרזה ב-2024 וחצי שנה לאחר מכן בזק כבר השיקה נתב חדש שתומך בתקן הזה. זה למעשה הנתב Be Multi Fiber שהחברה מתגאה בו בפרסומות האחרונות שלה. קיבלנו נתב אחד כזה לבדיקה ארוכת טווח ואת המגדיל טווח הנלווה לו כדי להבין עד כמה מדובר במוצר שיכול לשנות לכם את חוויית הגלישה בבית.
2 צפייה בגלריה
הנתב החדש של בזק
הנתב החדש של בזק
הנתב החדש של בזק
(צילום: בזק)
יש לציין שגם סלקום המתחרה השיקה נתב דומה, וישנם עוד כמה נתבים שנמכרים בשוק הפרטי שתומכים בתקן הזה. מה שאין בינתיים הרבה אלו מכשירים שיכולים לעשות שימוש במהירות הזו. למעט כמה סמארטפונים מתקדמים כגון האייפון, הסמסונג גלקסי S 24 ואילך, וואן פלוס 13 או שיאומי 15 (לא רדמי) ומחשבי פרימיום מסוימים קשה עדיין למצוא מכשירי קצה תואמים. אבל אין ספק שזה העתיד ובשנה-שנתיים הקרובות נראה יותר ויותר מוצרים מגיעים עם תמיכה בו.
מבחינת הצרכנים הפרטיים, אפשר לומר שרובנו מסתפקים במהירויות שנעות בין 300 מגה-ביט ל-1,000 מגה-ביט בסיבים אופטיים. אבל בבזק מציעים גם מנויים במהירויות גבוהות יותר. ועדיין חייבים לציין שלרובנו אין צורך בכל כך הרבה מהירות. כדי לצפות בסרט באיכות גבוהה 4K למשל בשירות סטרימינג תזדקקו לרוחב פס של עד 50 מגה-ביט. אם יש לכם משפחה גדולה גם מנוי של 1,000 מגה-ביט יספיק לכם בקלות. משחקים ברשת? גם כאן מדובר במהירויות של בין 50 ל-100 מגה-ביט במקרה הכי קיצוני. אבל אנחנו זכינו למנוי 5,000 מגה-ביט כדי להתנסות.
בואו נתחיל מהעיצוב של הנתב. הוא גדול, ובניגוד לנתבים רגילים, הוא גם מעוצב בצורה כזו שאפשר להעמיד אותו בסלון. זה כאמור עניין של טעם, אבל בסך הכל מדובר במשהו שלא דומה לקופסה עם אורות צבעוניים שמזכיר חדר שרתים. הוא כחול כהה עם בסיס בגימור דמוי חיפוי עץ. אז נכון שיופי זה בעיני המתבונן, אבל אפילו זוגתי לא תיעבה אותו ולא דרשה להחביא אותו בארון תקשורת הדירתי. הוא מצויד בחיבורים מאחור לכבלי רשת ואף תמיכה בחיבור סיב ישיר אם הרשת הביתית שלכם תומכת בזה. יש חיבור מהיר של 10 גיגה-ביט לחלוקת התקשורת לכל הבית ועוד ארבעה חיבורים בקצב של 1 גיגה-ביט.
כדי לנהל אותו בזק מציעה אפליקציה שלמרות שהיא קלה לשימוש לרוב המשתמשים, עבור מי שצריך ניהול יותר מדויק צריך לפנות לתמיכה. ההתקנה של הנתב מתבצעת כמובן על ידי הטכנאי כך שאין הרבה מה להסתבך, אבל את המגדיל טווח צריך להתקין עצמאית ולמרות שההתקנה מתבצעת בצורה די פשוטה, אם אתם טכנופובים והדברים לא מתנהלים כצפוי - כפי שקרה לנו בהתחלה בניסיון לחבר אותו למחשב בממ"ד - אתם תידרשו לסיוע שוב על ידי התמיכה הטלפונית.
אז האם יש הביצועים טובים? ובכן כן, המהירויות שמקבלים בחיבור אלחוטי במכשירים תומכים טובות מאוד. הנתב משדר לטווחים גדולים למדי שמגיעים לעשרות מטרים. קיבלנו מהירויות שמגיעות ל-2.5 גיגה-ביט במכשירים תומכים כמו מחשב מצויד במעבד לונאר לייק של אינטל ומאות מגה-ביט גם בחדרים. אבל זה לא מפתיע. מה שכן, טלוויזיות של סמסונג לא מתמודדות היטב עם הנתב וסובלות מניתוקים - תופעה שראינו אצל מספר בעלים שלהן. אבל זה באמת נקודתי. לרוב, כל מכשיר שחיברנו כולל שואבים רובוטיים, קונסולות, מחשבים, טאבלטים או סמארטפונים עבדו יפה מאוד וללא ניתוקים.
עוד נקודה שעשויה להיות בעייתית היא שמהירויות גבוהות באמת מתקבלות רק בחיבור חוטי, כך שאם אתם מעמידים את הנתב במיקום שלא מאפשר לחבר מחשב או מכשיר אחר שתרצו לקבל בו מהירויות גבוהות מאוד תתקשו לקבל את המקסימום האפשרי. עוד בעיה שלא קשורה בנתב אלא במנוי שלכם היא שבתסריטי שימוש שדורשים תגובתיות גבוהה כמו משחקי רשת, השיהוי שתקבלו קשור יותר להגדרות החיבור שלכם בבזק מאשר בנתב. כלומר, מהירות גבוהה אינה ערובה לשיהוי נמוך. הנתב תומך בשלושה תדרים שונים: 2.4, 5 ו-6 גיגה-הרץ, שכל אחד מהם מחולק לערוצים. הנתב יודע לתמוך בחיבור בשני תדרים במקביל כך שמקבלים חיבור יציב יותר ותומך בעד 300 חיבורים במקביל.
2 צפייה בגלריה
בית חכם
בית חכם
תמיכה בבית חכם תקבלו רק בעתיד
(צילום: shutterstock)
יש גם תמיכה בתקן Matter לבית חכם. מדובר בתקן אוניברסלי שאומץ על ידי כל היצרניות הגדולות ונתמך הן על ידי אפל והן על ידי גוגל. כך שאם אתם מתכננים בית חכם - הנתב הזה יוכל תיאורטית לשמש כמרכזת שתנהל לכם את התקשורת בו. עם זאת הדבר דורש עדכון תוכנה שלא קיבלנו עד כה ובבזק אומרים לנו שנקבל בעתיד ללא תאריך יעד מוגדר. בסך הכל מדובר במוצר טוב, שהבעיה העיקרית שלו היא שאתם לא צריכים את כל העוצמה שהוא מציע כרגע. כאמור, מספר המכשירים התומכים כיום די קטן והוא יממש את הפוטנציאל שלו רק בעתיד הרחוק כשנראה יותר מהם בשוק ולא רק במכשירי פרימיום.
את הנתב הזה תוכלו להשיג רק בשכירות, אמנם נתבי WiFi 7 ברכישה עצמאית עולים הרבה מאוד כסף כיום, אבל אין אפשרות לרכוש אותו עצמאית. שכירות שלו תעלה לכם 40 שקל בחודש. לא זול. הוסיפו לכך את מחיר המנוי לאינטרנט 199 שקל לחודש (הנתב זמין רק בחבילת 5,000 מגה-ביט) ואם תרצו מגדיל טווח זה עוד 25 שקל לחודש. בקיצור, מדובר בחבילה שתעלה לכם כ-264 שקל בחודש בשביל התענוג לגלוש במהירות גבוהה וזאת כמובן רק אם אתם מצוידים במכשירי קצה תומכים. לטעמנו ולמרות האיכויות הטכנולוגיות של המוצר, מדובר במחיר יקר למוצר שבסך הכל כנראה לא תנצלו באופן מלא. אבל אם יש לכם את כסף, ואתם אוהבים להיות בחזית הטכנולוגיה, הנתב הזה בהחלט עונה על הדרישות האלה.