זה לקח לוול סטריט כמה שבועות כדי לגלות את מה שאנשי הטכנולוגיה קלטו מייד: מודל ה-AI של חברת דיפסיק (Deepseek) הסינית הוא "רגע ה-ChatGPT" החדש – ושום דבר שקורה מעכשיו לא ייראה כמו שהוא נראה קודם לכן.
6 צפייה בגלריה
דיפסיק V3 - מודל הבינה המלאכותית הסיני שמטריד את המערב
דיפסיק V3 - מודל הבינה המלאכותית הסיני שמטריד את המערב
דיפסיק V3 - מודל הבינה המלאכותית הסיני שמטריד את המערב
(צילום מסך)
קחו למשל את הייפ ההשקעות המטורף שנמשך מאז נובמבר 2022, עת הוצג ChatGPT לראשונה, שכנראה עומד לקרוס מול עינינו. האם יתכן שבכך מגיע לסיומו הסיפור המלהיב שסיפרנו על ה-AI, כמו שהסתיים סיפור המטאוורס או סיפור ה-NFT והרבה סיפורי טכנולוגיה אחרים? או שמדובר רק במהמורה בדרך?

כשהסינים עקפו את ChatGPT

נזכיר כי דיפסיק פיתחה מודל AI מתקדם ביותר עם ביצועים שאינם נופלים מהביצועים של המודלים המתקדמים ביותר של OpenAI, גוגל או אנת'רופיק, בעלות מגוחכת של 6 מיליון דולר - שבריר מההשקעות של החברות האמריקאיות, שמגיעות למיליארדי דולרים.
הציבור מצביע בהורדות, והאפליקציה של דיפסיק עברה ביממה האחרונה את ChatGPT במספר ההורדות בחנויות האפליקציות. במקביל, חברות מסחריות בכל העולם בוחנות שימוש ב-API של דיפסיק, שיאפשר להן להנגיש שירותים לציבור בעלות נמוכה.
6 צפייה בגלריה
סם אלטמן
סם אלטמן
מנכ"ל OpenAI, סם אלטמן. לך תסביר למשקיעים עכשיו שאפשר לעשות את העבודה בזול יותר
(צילום: צילום: Chip Somodevilla / Getty Images)
מדובר באירוע מכונן בתחום שכה מסעיר אותנו בשנתיים האחרונות, אירוע שזכה לשם "רגע הספוטניק" על ידי מארק אנדריסן, אחד המשקיעים הבולטים והמשפיעים בעמק הסיליקון. ספוטניק, כזכור, היה הלוויין הראשון ששוגר לחלל על ידי ברית המועצות, ושסימן את תחילת התחרות לנחיתה על הירח.
"Deepseek R1 הוא אחת מפריצות הדרך המדהימות והמרשימות שראיתי אי פעם" כתב אנדריסן בפוסט ב-X, והתייחס לעובדה שמדובר בקוד פתוח: "מדובר במתנה גדולה לעולם". במקרה של ספוטניק, המנצחת בסופו של דבר הייתה ארה"ב. האם הפעם ההיסטוריה תחזור על עצמה?

וול סטריט בסטרס

המשקיעים בוול סטריט לא מעסיקים את עצמם בשאלות עם משמעות היסטורית. אפשר להניח שהם מרגישים עכשיו קצת טיפשים, שנתנו לעצמם להיסחף עם ההייפ סביב AI. סביר אפילו שהם שואלים את עצמם מה עתיד ההשקעות שלהם במיקרוסופט, גוגל או OpenAI.
6 צפייה בגלריה
נאסד"ק
נאסד"ק
נאסד"ק - המסכים נצבעו באדום והכל בגלל AI. ארכיון
(Getty Images)
ומעבר לכך - עד כמה חכם היה להרעיף השקעות עתק על אנבידיה, יצרנית שבבי ה-AI, ולהפוך אותה לחברה בעלת השווי הגדול ביותר בעולם, אם מתברר שניתן לפתח בינה מלאכותית עוצמתית עם עשירית מכמות השבבים שבהן משתמשות החברות האמריקאיות.
האירוע הזה גורם מבוכה גם לנשיא הנכנס דונלד טראמפ, שהכריז רק לפני כמה ימים על מיזם ה-AI הגדול בהיסטוריה: השקעה של 500 מיליארד דולר בשורה של מרכזי נתונים ענקיים בארה"ב, שיהיו התשתית לפיתוח בינה מלאכותית מתקדמת.
האירוע הזה מעורר גם שאלות לגבי מדיניות הגבלת ייצוא שבבי ה-AI עליה הכריז הנשיא היוצא ביידן. הכוונה המקורית הייתה לשמור על מעמדה של ארה"ב כמובילה עולמית בתחום פיתוח ה-AI. אבל יכול להיות שהמעמד הזה יילקח על ידי חברות קטנות כמו החברה שפיתחה את דיפסיק, שאינן נזקקות לשבבים מתקדמים?
6 צפייה בגלריה
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ חותם על מסמכים וצווים נשיאותיים בבית הלבן, 20.1.25
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ חותם על מסמכים וצווים נשיאותיים בבית הלבן, 20.1.25
הנשיא טראמפ חותם על מסמכים וצווים נשיאותיים. ההצלחה הסינית היא מבוכה לממשל החדש ולתוכנית ה-AI העצומה שלו
(צילום: Carlos Barria / REUTERS)
כל השאלות האלה מנסרות בחלל האוויר של הבורסות בניו יורק ובמקומות נוספים, כולל הבורסה בתל אביב. את התוצאה אפשר לראות בירידות רצופות במדדי S&P 500, דאו ג'ונס ואחרים, ובעיקר במניות של חברות הטכנולוגיה האמריקניות כמו אורקל, מיקרוסופט, וכמובן מניות אנבידיה שירדו, וצפויות להמשיך לצנוח עם פתיחת המסחר מחר.

מודל זול ועוצמתי

אז עד כמה המהפכה הסינית החדשה מסכנת את תעשיית ה-AI האמריקאית? בשאלה הזו צריך להבחין בין התנהגות הבורסות, שמשקפות את הציפיות או החששות של המשקיעים, לבין האתגר הטכנולוגי שמעמידה דיפסיק בפני חברות הענק בארה"ב.
נזכיר כי מאחורי דיפסיק עומדת חברת השקעות סינית בשם High-Flyer, שמפתחת באמצעות דיפסיק בינה מלאכותית לניהול השקעות. דיפסיק פיתחה שני מודלים של AI, המכונים DeepSeek R1 ו-Deepseek V3.
6 צפייה בגלריה
נתונים אותם מציגה דיפסיק המציגים את המודל לעומת המתחרים
נתונים אותם מציגה דיפסיק המציגים את המודל לעומת המתחרים
נתונים אותם מציגה דיפסיק המציגים את המודל V3 לעומת המתחרים
(דיפסיק)
כל אחד מהם מכוון להתמודד עם טכנולוגיה אחרת של OpenAI ושניהם עושים את זה בצורה מוצלחת תוך שימוש במספר קטן של יחידות עיבוד AI ("שבבים") של אנבידיה מדור קודם, ובעלות נמוכה במיוחד - 5.6 מיליון דולר. יתרה מזאת – המודלים מוצעים במתכונת של קוד פתוח, שמאפשר לכל מפתח ללמוד איך הם עושים את זה, ואף לשאול מהם קטעי קוד לשימושו.
דיפסיק נאלצה להשתמש בכמות קטנה של שבבים מיושנים בגלל הסנקציות של הממשל האמריקאי. ההכרח הוא כידוע אבי כל המצאה, והמפתחים הסינים פשוט ייעלו את הטכנולוגיה כך שניתן יהיה לאמן את ה-AI בצורה יעילה הרבה יותר.
הם עשו את זה בשיטה שמכונה זיקוק, שבה מאמנים את מודל ה-AI על בסיס נתונים של מודלים מאומנים קודמים. ומאיפה הגיעו הנתונים המזוקקים? מהמודלים של חברות ה-AI האמריקאיות כמובן. המודלים של דיפסיק משתווים למודלים האמריקאים פשוט כי הם מבוססים על אותם תוצרי אימון.
6 צפייה בגלריה
אירוע הכרזת GPT-4o של OpenAI
אירוע הכרזת GPT-4o של OpenAI
אירוע הכרזת GPT-4o של OpenAI. הסינים הצליחו פשוט כי התבססו על אותם תוצרי אימון כמו האמריקאים
(צילום מסך: יוטיוב)

מה יקרה עכשיו?

השאלה הגדולה שמעסיקה את כל עמק הסיליקון בימים האחרונים היא איך יתפתחו הדברים מעתה ואילך - מבחינתן של חברות ה-AI הגדולות זה עשוי להיות אתגר שיקפיץ אותן קדימה. אם ניתן לעשות כל כך הרבה עם כל כך מעט, תארו לעצמם מה ניתן לעשות עם הרבה.
אך מבחינתה של אנבידיה, זו אינה בשורה טובה. זה בהחלט אפשרי שהתחרות על כל שבב שהיא מייצרת תואט עכשיו, והיא תיאלץ אפילו להוריד מחירים כדי למשוך אליה בחזרה את הלקוחות הגדולים שלה.
מבחינתם של המשקיעים, האירוע הנוכחי נותן הרבה חומר למחשבה. אפשר להניח שעכשיו הם ישאלו את חברות ה-AI שאלות נוקבות לפני שימשיכו את ההשקעה או ישקיעו כספים נוספים. אפשר יהיה להניח שההצהרות חוצבות הלהבות של מנכ"לי חברות ה-AI יתקבלו ביותר ספקנות מאשר לפני כן.
בשורה התחתונה לא מן הנמנע שהגישה של החברות האמריקאיות לכמויות עצומות של שבבי AI היא זו שתנצח בסופו של דבר. ככל שהמודלים של ה-AI מתפתחים, הם גדלים יותר ויותר ודורשים כמויות גדולות יותר של נתונים. גם בחברת דיפסיק הודו שהיו יכולים להגיע לתוצאות טובות יותר עם כמויות גדולות יותר של שבבים, ובטכנולוגיה מתקדמת יותר.
וזה בדיוק היתרון של החברות האמריקאיות. אחרי שדיפסיק הציבה את האתגר בפניהן, הם ידעו איך למנף אותו ולדאוג לכך שהקפיצה הבאה ב-AI תהיה אמריקאית.