אירוע המפתחים שהתקיים אמש (ב') הוא אחד משני אירועי ההכרזה המרכזיים של אפל - לצד אירוע השקת האייפון בספטמבר. מסורתית, אפל מקדישה את כנס המפתחים לעדכונים ולפיתוחים בתחום התוכנה שמפעילה את מוצריה. אלא שהפעם, לא קיבלנו בשורות מרעישות או חידושים מסעירים במיוחד.
זאת אלא אם חשוב לכם הכינוי של מערכת ההפעלה, או עיצוב שונה של ממשקי המערכת. למעשה כל ההכרזות האלה היו הופכות לבדיחה אלמלא היה מדובר באפל, חברה שרבים אוהבים להעריץ, בין אם מדובר בנפגעי מערך השיווק המשומן שלה, או מחזיקי המניה שבונים עליה לפנסיה. כך או כך, אחרי שהמניה קרסה ב-12 אחוז מסיום האירוע, יכול להיות שטים קוק קצת מצטער עליו.
אז מה קרה שם?
ישנם לא מעט פרשנים שכבר החלו לנסות להסביר מה קרה באירוע. חלק רואים בו פשוט כצעד המצביע על הסבלנות של אפל, חברה "שלא משיקה מוצרים אלא אם היא 100 אחוז סומכת על הבשלות שלהם". לאלה אפשר להזכיר שלל מוצרים של אפל שהלכו לבית הקברות של ההיסטוריה - חלקם היו באמת מגושמים ולא שימושיים כמו למשל הנורטון (מסך המגע הראשון של החברה) או מצלמת הדיגיטל שהושקה עם קודאק.
אחרים היו יקרים מדי (כמו הוויז'ן פרו), או הושקו עם בעיות ולא היו "אפויים" עד הסוף; וחלקם היו פשוט משהו שהקהל לא באמת רצה, כלומר חלק קטן ממנו כן, אבל הרוב לא (אייפון 5C לדוגמה, כי מי רוצה אייפון מפלסטיק). אז אפל טועה, וזה בסדר, אף חברה לא חפה מטעויות.
יש גם פרשנים שדנו את אפל לחומרה (משחק מילים מכוון, ר"ק). כלומר, זו חברה שמייצרת מוצרים שלמים שהתוכנה היא רק חלק מחוויית השימוש בהם, ואם התוכנה לא מסוגלת למלא את חלקה - אז מחכים עד שהיא תעבוד. במילים אחרות, אפל לא מעוניינת להוציא סיכום הודעות סמס (פיצ'ר שנחשף במסגרת תכונות ה-Apple Intelligence) קלוקל או סירי שמתבלבלת בין להדליק את האור בסלון לבין להדליק את המזגן.
ועדיין, אפל היא החברה שהמציאה את המחשב האישי הראשון שאפשר היה לקנות לבית, לתכנת בבייסיק ולשחק עליו משחקים. כלומר, המורשת שלה היא לא של חברת אלקטרוניקה כמו סוני או פיליפס, אלא של חברה שהגדירה לא מעט מהעולם הטכנולוגי-מחשובי הקיים. יש סיבה לכך שווינדוס נראית כמו שהיא נראית, ושאנחנו משתמשים בעכבר ובמסך מגע. יש סיבה לכך שאף מחשב לא מגיע היום עם כונן DVD-ROM או זה שרוב הסמארטפונים כיום נפטרו משקע האוזניות.
כלומר אפל היא סמן חשוב בעולם הטכנולוגיה, ובטח מהחשובים שבהם בעולם הטק הצרכני. אז מה קורה כשהסמן הטכנולוגי העיקרי מתעלם מהפיל הכי גדול שיש בעולם הטכנולוגיה כיום ומוכרת לנו פיתוחים שהיו מתאימים לבוגרי קורס תכנות אפליקציות ועיצוב גרפי במכללת רמת דובב ג'? בדיוק, המשקיעים נכנסים להיסטריה ומוכרים. כי מה לעשות, להתעלם מ-AI כיום זה כמו להתעלם ממכונת הדפוס של גוטנברג במאה ה-16 בגלל שלא הצלחת לתכנן מכונת דפוס מוצלחת בעצמך.
חייבת להדביק את הפער, ובהקדם
בינה מלאכותית בימינו נמכרת כשינוי הפרדיגמה החשוב ביותר בטכנולוגיה מאז האייפון כנראה. ואין ספק שמדובר בשינוי אדיר שישפיע גם על החברה האנושית, מהדרך בה נעבוד ועד הדרך בה ניצור או ננהל את חיינו.
בדיוק כמו שאפליקציות ייתרו לא מעט מהעולם הישן - מהזמנת תור מקוונת, יומן פגישות, שיחות וידאו, צ'אט או ניהול חיי חברה ועד ניווט ליעד, כך גם ה-AI תהפוך הרבה מאוד מחיינו להרבה יותר נוחים ופשוטים. ולכן אם אפל לא מצליחה להדביק את הפער בשילוב AI במוצריה בשיטה הישנה שלה - קרי לפתח הכל בעצמה - היא תצטרך למצוא שיטה אחרת.
לא חסרות חברות AI מוצלחות למכירה, אבל כאלה שפיתחו מודל שפה זמין ושמיש אין הרבה. אז אפל הולכת על הכי טוב שהיא יכולה ולוקחת את המוצר של OpenAI. גם האסטרטגיה הזו לא חדשה - כשאפל לא הצליחה לפתח אפליקציית מפות בתחילת הדרך היא השתמשה בגוגל, וכך גם במנוע החיפוש של הדפדפן ספארי. כשלא הצליחה לפתח מעבד מספיק טוב להחלפת ה-PowerPC משנות ה-2000 המוקדמות היא עברה למעבדיה של אינטל.
כך גם עם המודם של האייפון ועוד רכיבים שרכשה מחברות חיצוניות. אפל כנראה תצליח לשלב יכולות AI באותה רמה כמו שהיא רגילה לספק בשאר הפיצ'רים של מוצריה, זה פשוט יקח לה הרבה מאוד זמן. וזמן זה משהו שהיא מבזבזת כבר כמה שנים - כי מה לעשות - כשאין חזון לראש שלה, השיטה היא של ניסוי וטעייה. בכל מקרה, את העתיד של אפל נראה באייפון 17, שאמור להגיע בספטמבר עם עיצוב חדש (וקסום!), ואולי אפילו סירי מבוססת ChatGPT.
אגב, אם יש משהו שאפל לא תצליח בו זה גיימינג. החברה פשוט לא טובה בזה.