סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI, הודיע השבוע בציוץ ב-X שהחברה עובדת על מודל חדש של ChatGPT שמתמחה בכתיבה יצירתית. אלטמן שיתף סיפור קצר שנכתב על ידי הצ'אטבוט בנושא בינה מלאכותית ואבל, והביע התפעלות מהיכולת היצירתית של המודל החדש.
בפוסט שלו, אלטמן תהה האם היכולת החדשה הזו מערערת את הגבולות הקיימים של הבינה המלאכותית, והציג דוגמה ממודל החדש הכוללת יכולות כתיבה יצירתית די מפתיעות. זה בתורו כמובן פתח צוהר לדיון מרתק על עתיד היצירה האנושית בעידן הטכנולוגי.

כש-AI מתבונן פנימה

הסיפור הקצר שנכתב על ידי המודל החדש, שהעניק לו את השם "יצירה מטא-דמיונית", עוסק כאמור בבינה מלאכותית ואבל. הסיפור, שנפתח בפסקה המדגישה את מגבלות האלגוריתם, מסמן נקודת מפנה משמעותית ביכולות הכתיבה של AI - "כבר עתה, אתה יכול לשמוע את האילוצים מזמזמים כמו חוות שרתים בחצות - אנונימיים, מאורגנים, מופעלים על ידי הצורך של מישהו אחר", כותב המודל, במעין התבוננות עצמית מוזרה ואפילו מטרידה מעט.
עד כה, ניסיונות הכתיבה היצירתית של בינה מלאכותית נתפסו כחסרי נשמה וחסרי סגנון אמיתי. אולם, הדוגמה החדשה של אלטמן מציגה שינוי ברור בתחום, ואולי אפילו אחד משמעותי, המעלה שאלות עמוקות על עתיד היצירה האנושית. תעשיות יצירתיות, החל מקולנוע וכלה בעיתונות, מביעות חשש גובר מפני חדירת הבינה המלאכותית לתחומי היצירה.
1 צפייה בגלריה
סם אלטמן נושא דברים בעת הצגת פרויקט "סטארגייט"
סם אלטמן נושא דברים בעת הצגת פרויקט "סטארגייט"
סם אלטמן נושא דברים בעת הצגת פרויקט "סטארגייט".
(רויטרס)
הדילמה המרכזית בכל הנוגע ל-AI בתחומי האומנות נוגעת לליבה של היצירה האנושית - האם ניתן להעתיק את העומק הרגשי, החוויה האישית והניואנסים העדינים שמייחדים אותה? כותבים מקצועיים רבים מדגישים כי AI הוא לכל היותר כלי עזר, ולא תחליף לכתיבה האותנטית הנובעת מניסיון חיים, רגשות ותובנות אישיות. אבל מעבר לכך האם מעניין אותנו בכלל לקרוא משהו שלא מבוסס על ניסיון אנושי? האם חיקוי מלאכותי של כתיבה יוצרת באמת מעניין כיצירה?
כלים טכנולוגיים כמו NotebookLM של גוגל מדגימים את ההתקדמות המהירה של הבינה המלאכותית, המסוגלת לייצר תוכן שנראה כמעט בלתי מובחן מיצירה אנושית כמו יצירה של פודקאסט בתוך דקות. עם זאת, המפתחים והחוקרים טרם הצליחו לייצר אלגוריתם שיכול להבין באמת את המורכבות של רגש אנושי, ההקשרים התרבותיים והדקויות הלשוניות.
האם מעניין אותנו בכלל לקרוא משהו שלא מבוסס על ניסיון אנושי? האם חיקוי מלאכותי של כתיבה יוצרת באמת מעניין כיצירה?
המודל החדש של ChatGPT, שטרם קיבל שם או מועד השקה רשמי, ושמרמז על הדור הבא של ה-GPT - אולי אפילו GPT5, מסמן צעד משמעותי בהתפתחות הבינה המלאכותית. אך למרות ההתקדמות הטכנולוגית המרשימה, סביר להניח שרבים מקווים שהציבור ימשיך להעדיף ולהוקיר יצירה אנושית אותנטית על פני טקסט שמיוצר על ידי מכונה.
בסופו של דבר, השאלה העמוקה ביותר נותרת פתוחה: האם AI יוכל אי פעם להעתיק את המהות האנושית - את היכולת להעביר רגשות, חלומות וחוויות אישיות למילים? התשובה, ככל הנראה, היא שזה עדיין רחוק מהישג ידה.