פרשת הריגול אחרי עשרות עיתונאים ופעילים חברתיים באמצעות הרוגלה של חברת "פאראגון" הישראלית הולכת ומסתבכת. בימים האחרונים נחשפו שלושה בני אדם שהיו מטרות ריגול, כולם קשורים לביקורת שמתחו על ממשלת איטליה, כולל על פעילות אנטישמית במפלגת השלטון.
5 צפייה בגלריה


פרשת פאראגון בעיתון האיטלקי Fanpage עם תמונתו של קנצ'לטו: "הממשלה מכחישה שעקבה אחר עיתונאים, אך הספקות נשארו"
(צילום מסך)
מאז שנחשפה, הפרשה מכה גלים באיטליה ובאירופה, כאשר נכון לכתיבת שורות אלו ממשלת מלוני מכחישה שעשתה שימוש ברוגלות על מנת לעקוב אחר עיתונאים ופעילים חברתיים. במקביל, הבוקר (ה') פורסם ב"גארדיאן" הבריטי כי פאראגון מצידה החליטה לעצור את ההתקשרות שלה עם ממשלת איטליה.
כזכור, בסוף השבוע נחשף שחברת מטא טוענת כי תוכנת הריגול "גרפיט" של פאראגון הושתלה באמצעות אפליקציית וואטסאפ במכשירי סמארטפון של כ-90 בני אדם ב-20 מדינות שונות, רובם עיתונאים או פעילי זכויות אדם. מטא שלחה מכתב התרעה לפני תביעה משפטית ודרשה מפאראגון להפסיק לרגל אחרי משתמשיה. בהמשך ל-ynet נודע שבפאראגון שוקלים את צעדיהם ולא חוששים ממאבק מול מטא, גם אם זה יגיע לבית המשפט.
הדיווח ב"רויטרס", ולאחר מכן ב"גארדיאן", הזכיר את שמו של העיתונאי האיטלקי פרנצ'סקו קנצ'לטו, העורך הראשי של אתר התחקירים Fanpage, שפרסם תחקירים על ממשלת איטליה, כאשר במקביל פורסמו שמותיהן של עוד שתי מטרות: חוסאם אל גומאטי, פעיל חברתי ממוצא לובי בעל אזרחות שוודית, ולוקה קסריני, שעומד בראש ארגון Mediterranea Saving Humans שמסייע למהגרים מלוב. קסריני ידוע בביקורתו הנוקבת על ממשלת איטליה והדרך בה היא מתייחסת למהגרים.
5 צפייה בגלריה


ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני. האם הממשלה בראשותה עקבה אחר עיתונאים ופעילי זכויות אדם?
(צילום: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany/File Photo)
"ריגלו אחרי רק בגלל שאני עיתונאי"
בריאיון מיוחד ל-ynet , אומר קנצ'לטו: "דאגתי מאוד. עבורי, להיות מטרה לריגול זו בעיה גדולה. אני חושב שריגלו אחרי רק בגלל שאני עיתונאי". לדבריו, המכשיר שלו נמצא כעת בחקירה פורנזית על ידי ארגון "סיטיזן לאב" הקנדי, המתמחה בחקירת רוגלות, והממצאים שיתגלו בו יפורסמו על ידי העיתון.
קנצ'לטו מספר כי גילה שנפל קורבן לריגול כשקיבל הודעה כתובה משירות התמיכה של וואטסאפ, בה נאמר שנמצאה רוגלה בסמאטרפון שלו. "המחשבה הראשונה שלי הייתה שעובדים עלי, שזו הונאה או איזו בדיחה" הוא אומר. "אבל אחר כך יצרו איתי קשר מ'סיטיזן לאב' והסבירו לי שזו אינה בדיחה ושפרצו למכשיר שלי באמצעות הרוגלה של פאראגון, ושאני אחד מ-90 עיתונאים ופעילים פוליטיים שריגלו אחריהם. דאגתי מאוד, זו הרגשה מוזרה".
מדוע לדעתך, מתוך 90 אנשים, רק השם שלך ושל עוד שניים נחשפו?
"אני יודע למה השם שלי פורסם - זה בגלל שאני חשוף לציבור בתור עיתונאי שמדווח, וגם אם הדיווח הוא עלי – אז יפרסמו את זה. אתה לא יכול להסתיר את הסיפור שלך בכיס. אני לא יודע למה אחרים לא נחשפו. אולי הם מפחדים, אולי הפרטים שלהם עדיין נבדקים".
5 צפייה בגלריה


מוחים נגד מדיניות ההגירה של ממשלת איטליה. גם פעילי זכויות אדם היו לכאורה על כוונת המעקב של הממשלה
(צילום: AP)
הרגשת שינוי כלשהו במכשיר לפני כן? היה סימן שמישהו עוקב אחריך?
"כשאני חושב על זה, בחודשים האחרונים הבחנתי שלפעמים הוואטסאפ שלי קרס בלי שום סיבה נראית לעין. בהתחלה חשבתי שזה בגללי, כי אני ממש גרוע בשימוש בסמארטפון ולא טיפלתי בו טוב. לא ייחסתי לזה הרבה חשיבות, רק תהיתי אם אני צריך לבקש שיחליפו לי את הסמארטפון. בכל מקרה, מעולם לא חשדתי שהקריסות האלה קשורות לריגול. גם עכשיו אני לא יודע אם יש קשר בין הדברים", הוא טוען.
אתה חושש לקבצים ולנתונים שנלקחו מהמכשיר שלך? היו שם דברים קריטיים?
"אני העורך הראשי של עיתון תחקירים. כך שאני חושב שזו בעצם פריצה לעיתון שלי, לא רק למכשיר הסלולרי שלי, ואני מאוד מוטרד מזה. הסבירו לי שהרוגלה הזו היא לא כמו 'פגאסוס' (הרוגלה של NSO הישראלית שמקליטה ומצלמת מה שהקורבן עושה, ט"ש), אבל הם היו יכולים לקחת כל מידע שהם היו רוצים מהמכשיר".
"יש פה בעיה גדולה, שארגון ממשלתי עוקב אחרי אזרח של מדינה אירופאית, עיתונאי מערבי. פאראגון מצהירה שהיא מוכרת רק למדינות דמוקרטיות, אבל למה שמדינה דמוקרטית תרגל אחרי עיתונאי?"
פאראגון מצהירה שהיא מוכרת רק למדינות דמוקרטיות, אבל למה שמדינה דמוקרטית תרגל אחרי עיתונאי?
יש לך מושג למה ריגלו אחריך?
"אני לא יודע מי ריגל אחרי ואני לא יודע למה. אני חושב שריגלו אחרי לא כדי לראות איפה אני מבלה בחופשות, או עם מי אני הולך לארוחות ערב. רצו כנראה לדעת משהו על העבודה שלי, על החקירות שלנו. זה הדבר היחיד שאני משוכנע לגביו. ריגלו אחרי בגלל שהשם שלי הוא פרנצ'סקו קנצ'לטו ואני העורך הראשי של כלי תקשורת חוקר".
יכול להיות שהתחקירים שערכת בעניין המפלגה של ראש הממשלה מלוני הם הסיבה?
"אכן עשינו תחקירים על המפלגה של ג'ורג'יה מלוני, והם זכו לפרסום נרחב. זו הייתה שערוריה כי מדובר במפלגה פרו-ישראלית וחשפנו צעירים פשיסטים במפלגה שהשמיעו שירים ובדיחות אנטישמיות. אפשר להגיד שהייתה לתחקיר הזה הרבה השפעה על הממשלה, אז אולי יש קשר כלשהו".
5 צפייה בגלריה


אהוד ברק, ממייסדי פאראגון, ומנכ"ל מטא, מארק צוקרברג
(SHAWN THEW/Pool via REUTERS, קובי קואנקס)
כנראה הרגזת מישהו בממשלה או במשטרה
"אני לא יודע, זו ספקולציה. אבל אני רוצה לדעת שאני חי בדמוקרטיה שבה איש לא מרגל אחר עיתונאים, ואני רוצה לדעת שזה לא יקרה יותר במדינה שלי. צריך לכוון את הזרקור למקרה הזה ולהזכיר לאנשים שזה לא עניין נורמלי, שעוקבים ומרגלים אחר עיתונאים. זו הנקודה היחידה שחשובה".
האם צריך לדעתך לאסור על שימוש ברוגלות במדינות דמוקרטיות?
"אני חושב שמבחינה מסוימת, כשמדובר באכיפה ובלכידה של פושעים, טרוריסטים, סוחרי סמים ומבריחים, אז כלים כאלה יכולים לעזור. כי גם להם, לגורמי הפשיעה, יש כלים כאלה ויכולות לפרוץ למחשבים. אבל מבחינת הממשלה זה כמו בסרט ספיידר-מן: עם כוח רב מגיעה גם אחריות רבה. ואם אתה משתמש בכלים כאלה, אתה צריך לעשות את זה בצורה אחראית וכשאתה מקפיד על כללי הדמוקרטיה".
מבוכה לממשלת איטליה
פאראגון הוקמה ב־2019 על ידי אהוד שניאורסון, לשעבר מפקד 8200, המשמש כיו"ר החברה, ביחד עם אהוד ברק, ראש הממשלה והרמטכ"ל לשעבר, עידן נוריק המשמש מנכ"ל וכן יוצאי 8200 איגור בוגדלוב, ליעד אברהם ולירן אלקיים. בשנה שעבר נרכשה החברה על ידי קרן הפרייבט אקוויטי האמריקאית "אירו-אקוויטי" (AE) ב-500 מיליון דולר, סכום שיגדל ל־900 מיליון דולר אם החברה תעמוד ביעדים עסקיים שנקבעו.
כל הנסיונות של כלי תקשורת אמריקאים ואיטלקיים להשיג תגובה של ממשלת איטליה עלו בתוהו – איטליה לא אישרה ולא הכחישה שהיא משתמשת בכלים של פאראגון. יצוין שפאראגון מצהירה שהיא מוכרת את כלי הריגול ל-37 מדינות דמוקרטיות, כך שבסבירות רבה איטליה היא אחת מהן.
מקורות המכירים את הפרשה מסרו שאם יתברר שארגון כלשהו השתמש בכלים של פאראגון לריגול אחרי עיתונאים שאינם חשודים בפעילות לא חוקית, הרישיון של אותו גוף יופקע. ואכן כאמור לפי הדיווחים, החברה החליטה להפסיק את ההתקשרות שלה עם ממשלת מלוני.
קנצ'לטו נשמע מאוד מאוכזב מהממשלה שלו: "הייתי מצפה שאם איטליה אכן מעורבת בזה, שמישהו בממשלה יגיד 'אנחנו משתמשים בפאראגון אבל כדי לאתר פושעים במאפיה, או סוחרי סמים, אבל לא עיתונאים. ולכן אנחנו פותחים בחקירה מקיפה כדי למצוא אם מישהו חרג מסמכותו'. או שיגידו 'זה מאוד חמור שמדינה זרה מרגלת אחרי עיתונאים שלנו, ונעניק לך את התמיכה כדי למצוא מה קרה, נצמיד לך את המומחה הכי טוב במשטרה כדי לעזור לך'. אבל שום דבר מזה לא התרחש", הוא טוען.