הם נראים כמו ישראלים רגילים, הפרופילים שלהם ברשתות של מטא או ב-X עשירים בהיסטוריה של תוכן והעברית שלהם תקינה לגמרי. בחודשים האחרונים החלה לפעול ברשתות החברתיות רשת השפעה זרה חדשה, ככל הנראה בהשפעה איראנית, שמטרתה לגרום להסתה, פילוג ודמורליזציה, שנאת חרדים, יציאה למחאה אלימה ברחובות ואפילו לסרבנות לשירות בצה"ל. מדובר בעשרות בוטים שמופעלים במתואם, והם קשים לזיהוי יותר מאי פעם.
7 צפייה בגלריה
פוסטים של הרשת הזרה שנחשפו
פוסטים של הרשת הזרה שנחשפו
פוסט של "טליה אברהם" שמטרתו היא הגדלת השסע
(פייק ריפורטר)
ארגון "פייק ריפורטר" שחקר את פעילות הרשת, מצא שאחד הגורמים העיקריים שמאפשרים לפרופילים המזויפים האלה להיטמע בקרב ישראלים הוא שימוש בבינה מלאכותית (AI). באמצעות תוכנות AI שונות, הבוטים מדברים בעברית תקינה, תמונות הפרופיל שלהם מעובדות כך שלא ניתן לזהות את המקור ממנו נגנבו, ומפעיליהם יוצרים בקלות גרפיקה המגדילה את השפעת הפוסטים שאותם בוטים מקדמים.

המטרה: הקצנת השסע בחברה הישראלית

עיקר עבודתם של הפרופילים האלה היא להפיץ סרטוני הסתה שהופקו על ידי חמאס וחיזבאללה, במיוחד בסמוך לאירועים דרמטיים כמו בזמן התקיפות מאיראן או ב"ליל גלנט 2". התכנים מתרכזים בקריאה להפסקת המלחמה, להקצנת המחאה עד כדי אלימות, להקצנת התחושות בציבור לגבי מצב החטופים וגם להגברת הכעס על השתמטות החרדים.
יכול להיות שנתקלתם ברשת ב"אברהם משה" – פרופיל עם 2,400 עוקבים ותמונה של הזמר השוודי מאהר זאין בפרופיל. הוא מתאפיין בהתחזות מושקעת, עברית רהוטה וגרפיקה עשירה. או למשל הפרופיל "Keren Ovadya" עם 3,800 עוקבים, שמתהדר בתמונה של לב פועם וארץ ישראל במרכזו, ומפרסם באינטנסיביות פוסטים נגד נתניהו.
7 צפייה בגלריה
פוסטים של הרשת הזרה שנחשפו
פוסטים של הרשת הזרה שנחשפו
כמה מהפוסטים המסיתים שאותרו, בהם גם של "אברהם משה"
(פייק ריפורטר)
הפרופיל "מאיה לי" שינה את שמו ל-"Maya Lipschitz" אחרי שנחשפו פרופילים מזויפים הקשורים אליו. תמונת הפרופיל שייכת בכלל לתלמידת תיכון מקנדה, אבל לפי הפרסומים של אותו הפרופיל, הוא מבלה הרבה בתל אביב וקצת מתבלבל בין זכר לנקבה. תמונת הפרופיל של "Liyal Tal" היא עבודת AI מושקעת, ששינתה את תווי הפנים כך שלא ניתן לזהות את המקור.
במקביל, אחד הפרופילים המזויפים והמסוכנים יותר שנחשפו מופיע תחת השם "Rebecca Elia". הפרופיל הזה מחליף תמונות בתדירות גבוהה ומעודד הצטרפות לקבוצה בטלגרם בשם "ישראלים פטריוטים". הקבוצה הוקמה על ידי פרופיל מזויף ומתפרסמים בה תכנים איראניים ותכני הסתה אחרים, ולצידם תגובות ופרסומים של אזרחים ישראלים אמיתיים ותמימים שנפלו בפח. אם אתם חברים בקבוצה הזו, כדאי לשקול להסרת עוקב. ואלו רק כמה דוגמאות בודדות.
7 צפייה בגלריה
פוסטים של הרשת הזרה שנחשפו
פוסטים של הרשת הזרה שנחשפו
ניתוח תמונתה של "Liyal Tal"
(פייק ריפורטר)

"הרשת הגיעה למאות אלפי ישראלים"

בשיחה עם ynet, מסביר אחיה שץ, מנכ"ל פייק ריפורטר כי "הרשת הזאת הצליחה להגיע למאות אלפי ישראלים. יש לה הרבה מאוד עוקבים וחשיפות, וכמה מהפרסומים שלה הסעירו את הרשת וממש השפיעו על השיח".
לדבריו, "באחד המקרים הצליח פוסט של משתמש בדוי בשם 'סרה אבירם' להגיע לתפוצה רבה אחרי שהצל הדהד אותו. במקרה אחר, תמונה שבה נראה נתניהו, כביכול אחרי התנקשות בחייו, גרמה למשפיענים מהימין כמו בני אסייג להגיב עליה ולהביא להפצתה הנרחבת. דוגמה נוספת - פרופיל מזויף בשם מרים קוזאק שהעלה תמונת AI של נתניהו יורה כביכול בחטופה, הגיעה גם היא לתפוצה רחבה והסעירה את הרשת". שץ טוען עוד כי בכל המקרים האלה השיגו המפעילים את מטרתם: קיטוב בין הישראלים והגברת השנאה ביניהם.
7 צפייה בגלריה
פוסטים של הרשת הזרה שנחשפו
פוסטים של הרשת הזרה שנחשפו
המטרה - קיטוב והגברת השנאה בין הישראלים
(פייק ריפורטר)

שיטת הפעולה: הסתננות לקבוצות

לפי הדו"ח הרשת מורכבת מכ-60 פרופילים, הפועלים רובם בפייסבוק ואחראים עד כה ליותר מ-18 אלף פרסומים ברשתות החברתיות, כאשר עיקר הפעילות נעשית בתוך הרשת של המחאה נגד הממשלה והמחאה להשבת החטופים.
הנתונים הראו כי ב-89 קבוצות מחאה נגד הממשלה, הצליחו מפעילי הפרופילים להגיע ל-979 אלף ישראלים. ב-11 קבוצות שתומכות בנתניהו הם הגיעו לעוד 121 אלף ישראלים. והתוצאה עגומה - הרבה מהמסרים המזויפים שאותה רשת מפיצה נקלטים באהדה על ידי הישראלים, זוכים לשיתוף, מקבלים תגובות ומעוררים סערות. בחלק מהמקרים הפרופילים המזויפים מעתיקים תמונות ותכנים של ישראלים במטרה להדהד אותם. במקרים אחרים הם מפיצים סרטוני תעמולה של איראן, חמאס וחיזבאללה הישר לתוך השיח הישראלי.
7 צפייה בגלריה
פוסטים של הרשת הזרה שנחשפו
פוסטים של הרשת הזרה שנחשפו
מעתיקים תכנים של ישראלים ומפיצים אותם הלאה
(פייק ריפורטר)
במישור אחר, הפרופילים המזויפים השתלבו בתוך 1,239 קבוצות פייסבוק שונות של ישראלים העוסקות בנושאים מגוונים שאינם קשורים למחאה, ובשפות שונות: עברית, אנגלית, ספרדית, רוסית ואפילו אמהרית. בפייק ריפורטר זיהו מאמץ מיוחד של הרשת להשתלב בקבוצות של ישראלים בחו"ל – 52 קבוצות עם יותר מ-1.2 מיליון משתמשים.
שץ מעריך שיתכן והכוונה היא להשיג מידע על פעילותם והתנהגותם של אותם ישראלים, אולי למטרות פיגועי טרור. "בקבוצות כאלה אנשים מורידים הגנות ומרגישים שהם בקבוצה פרטית ולכן דווקא שם יותר קל לייצר קשרים וגם לאסוף מידע", הוא אומר.
זיוף האישיות של משתמשים בדויים ברשת הזו מגיע לדרגת אומנות של ממש. שינויים בתמונות שנעשו באמצעות AI מקשים על היכולת למצוא את המקור באמצעות חיפוש ברשת. המפעילים משתמשים בשמות ישראלים לבוטים שלהם, משנים תאריכים כדי לתת לדמויות הבדויות היסטוריה, ומעלים תכנים בנושאים מגוונים כמו אוכל או אומנות כדי ליצור חזות של אדם אותנטי. למותר לציין כי כל התכנים האלה מועתקים.
7 צפייה בגלריה
פוסטים של הרשת הזרה שנחשפו
פוסטים של הרשת הזרה שנחשפו
הבוטים מעלים בין היתר גם תכנים הנושאים לא פוליטיים כי ליצור חזות של אדם אותנטי
(פייק ריפורטר)
לדברי שץ השימוש ב-AI הופך את ההשפעה הזרה למסוכנת הרבה יותר: "השימוש בבינה מלאכותית הקפיץ מדרגה את הרשתות הזרות – הפרופילים יותר אמינים, העברית יותר טובה והתכנים יותר מקצועיים. יש גם כמויות של מידע שלא נראו בעבר – טקסטים, תמונות, כרזות וסרטונים. גם היכולת שלהם ליצור קשר עם ישראלים עלתה בצורה מדאיגה. הם יכולים לאמן AI לנהל שיח עם ישראלים בצורה אינטימית, באופן שיצליח לשכנע ולהניע אותם".
שץ אומר כי אין דרך לדעת מי המפעילים שעומדים מאחורי הרשת, אבל קיימים רמזים לזהותם. למשל העובדה שהם מהדהדים תכנים של חמאס וחיזבאללה, או הופעתו של סימן שאלה הפוך שנמצא בשימוש בשפה הפרסית. "לא ברור אם אלה איראנים או משתפי פעולה שלהם, אבל זו רשת זרה שגם מתחברת לרשתות אחרות שזיהינו בעבר, ושגופי ביטחון קבעו שהן רשתות זרות", הוא טוען.
7 צפייה בגלריה
עלי חמינאי
עלי חמינאי
מנהיגה הרחוני של איראן, עלי חמינאי. טהרן ידועה בתור אחת המפעילות הגדולות של רשתות זרות
(צילום: AP)

אוזלת ידן של הרשתות החברתיות

ואחרי כל זה, מדהים לגלות כי מרבית הפרופילים המזויפים עדיין פעילים ברשת וממשיכים להסית ולפלג. "לולא אוזלת היד של הפלטפורמות השונות, כל זה לא היה קורה. אם הם היו משקיעים 10% מהרווחים שלהם כדי להגן עלינו, המציאות הייתה אחרת. גם המדינה מחויבת כיום להעניק הגנה לאזרחים לא רק ברחובות אלא גם ברשתות. אבל כל עוד זה לא קורה, יש ארגונים אזרחיים כמו שלנו שמסייעים", מסביר שץ.
במטרה למנוע מכמה שיותר אזרחים מליפול בפח של אותם פרופילים מזויפים, בפייק ריפורטר פרסמו מדריך – "איך לא להפוך לסוכן איראני". בין הטיפים שהוא מציע: לשים לב לטעויות שפה, מגדר ודקדוק, לבחון את ההיסטוריה של הפרופיל כדי לראות אם יש לו חברים ומשפחה, ובעיקר להתחיל לחשוד אם הוא פונה אלינו ומציע דברים או מבקש בקשות. בכל מקרה של חשד, ניתן לפנות לפייק ריפורטר לבדיקה.
ממטא לא נמסרה תגובה טרם פרסום הכתבה וזו תובא לכשתתקבל.