לפעמים אם יורדים גשמים חזקים מערכת הביוב והניקוז קורסות. בין אם אתם גרים בבית פרטי או בבית משותף, כדאי שתדעו מדוע אסור ואף לא משתלם לחבר את מערכת ניקוז המים למערכת הביוב.
עוד בנושא:
"בבתים פרטיים רבים בישראל מערכת ניקוז מי הגשמים מחוברת אל מערכת הביוב", אומר ציון בראנץ מאקספרס שאיבות .
"מעבר לעובדה שזה אסור על פי התקן, הדבר גורם לצרות רבות. בבניינים חדשים קבלנים לא עושים זאת, מפני שהבניין לא יקבל טופס אכלוס (טופס 4), אבל בבניינים ישנים לעתים בעלי מקצוע עושים זאת כדי לחסוך בעלויות. הרעיון הוא שמי הניקוז לא יתחברו למערכת הביוב, ועיריות רבות משתמשות בהן להשקיה וכדומה. אלו נקראים מים אפורים. מעבר לשיקולים ברמה הגלובאלית, ישנן מספר בעיות נפוצות שפוגעות בבעלי הנכס, במקרה שאין הפרדה בין שתי המערכות האלו. בעיה אחת היא שבמקרה של סתימה במערכת הביוב, ניקוז המים לא יהיה תקין, ויכול לגרום להצפה בגגות או במרפסות. במקרה כזה אין למים לאן לזרום".
אסלאם סנדוקה מא ע ח שירותי ביוב ואינסטלציה מוסיף: "זה יכול לגרום ללחץ יתר בקו הביוב, ואז הביוב חוזר לכיוון הבית, אל הנקודה הכי נמוכה".
בראנץ: "בעיה נוספת יכולה להיות מורגשת דווקא בקיץ והיא בעיה של ריחות ביוב מאוד לא נעימים בגינות. ברגע שאין גשם הצנרת מתייבשת ועולים הריחות האלו. בקיץ מתקבלות פניות רבות של בעלי בתים פרטיים שלא מבינים מדוע מופיעים ריחות כאלו".
1 צפייה בגלריה
הצפה ברעננה בחודש שעבר
הצפה ברעננה בחודש שעבר
הצפה ברעננה בחודש שעבר
(צילום: עידו ארז)
כיצד ניתן לטפל בבעיה? סנדוקה: "דבר ראשון חשוב להפריד את כל קווי מי הגשמים ממערכת קווי הביוב. בנוסף, חשוב לדאוג לתחזוקת קו הביוב אחת לשנה לפחות, ואם יש בעיה בצנרת לסדר אותה בשלב מוקדם".
איך מתכוננים למבול
גם אם בעקבות הגשם החזק הראשון לא התגלו בעיות במערכת הניקוז, בעלי המקצוע ממליצים לבדוק בכל מקרה את תקינות המערכת. ברנאץ: "יש להסיר עלים שהצטברו וניילונים שחוסמים את הרשתות שאמורות לנקז את המים מהגגות ומרפסות השמש. פעמים רבות, בייחוד בדירות גג, צעצועים וכדורי טניס נופלים לכיוון המרזבים וסתומים אותם. אם יש סתימה הדבר יכול לגרום להצפת הגג, ואם יש כשלי איטום הדבר עלול לגרום לחדירת מים ולבעיות לטווח ארוך בתשתית, שיעלו הרבה מאוד כסף לתיקון".
דבר נוסף שכדאי לסדר לפני העונה הגשומה הוא בעיות במערכת הביוב.
בראנץ: "בצנרת ישנה נסתם הביוב בגלל חדירת שורשים. ישנן שתי אפשרויות: לנקות אחת לשנה את הסתימה ולהסיר את השורשים או להחליף את קו הביוב. ברגע שמחליפים את קו הביוב, חשוב מאוד להקפיד שבעל המקצוע יבטן (עם בטון) כל חיבור שקיים בצנרת כדי למנוע חדירת שורשים בהמשך".
בעלי דירות בקומת מרתף או בקומת קרקע, הם לרוב הראשונים לסבול מתקלות במערכת הביוב. סנדוקה: "לעתים הרבה יותר משתלם לבעלי דירות קרקע או קומה ראשונה להתנתק מקו הביוב של הבניין. זה חוסך הרבה אי נעימויות. בנוסף, ישנן בניינים שבקומה הראשונה שלהם יש מסעדות או בתי עסק אחרים ששופכים שומן למערכת הביוב. אם אין להם מפרידי שומן זה גורם לסתימות רבות במערכת הביוב, ולכן חשוב שוועד הבית יוודא שיש להם מפריד שומן. זה יכול למנוע הוצאות מיותרות על תקלות במערכת, בהם יישאו דיירי כל הבניין".
במוקד השירות של המקצוענים מוסיפים: "תקלות רבות במערכת הביוב נגרמות בשל שימוש לא נאות - זריקה של מני חפצים לאסלה, מגבונים ועוד. זו מערכת שבחלקה משותפת לכל הבניין ובחלקה שייכת לכל דייר, לכן גם עלולות להתעורר בעיות מול הדיירים וועד הבית, ההמלצה הכי טובה בנושא היא פשוט להיות אחראים ולהשתמש בביוב בצורה סבירה".
איך יודעים אם הבעיה היא באחריות הבית או הבניין או שהיא באחריות העירייה?
בראנץ: "כל ביוב או צינור ניקוז שנמצא בתוך שטחי הבניין הוא באחריות הדיירים. כל מה שנמצא מעבר לשטחי הבניין הוא באחריות העירייה. הבעיה היא שיש עיריות שבשטחן יש עצי פיקוס על המדרכות, שגורמים לבעיות רציניות בצנרת. מצד אחד, העירייה לא מאשרת לכרות אותם. מצד שני, היא לא בהכרח מממנת את התיקונים התכופים במערכת הביוב שבשטחי הדיירים. אני באופן אישי ממליץ לדיירים להתאחד בעניין ולדרוש שאת תשלום הנזקים תשלם העירייה. אני מגיע לדירות רבות באיזור תל-אביב ורואה לאילו נזקים עצי הפיקוס גורמים. הם מרימים גם בטון וגורמים לסתימות רבות בצנרת ובמערכות ביוב. זה קורה גם בבתים חדשים יחסית, ולכן זה לא עניין של בלאי שנגרם במשך שנים רבות, אלא יכול לפגוע גם באיכות החיים של דיירי דירות חדשות".