משרד האוצר הפיץ הערב תזכיר חוק לתיקון חוק יסוד: משק המדינה, במטרה להגדיל את המסגרת התקציבית של הממשלה בהיקף של 50 מיליארד שקל. בנוסף תיקון החוק יגדיל את החזר החובות (שנעשה מחוץ למסגרת תקציב הממשלה) ב-40 מיליארד שקל.
ה-50 מיליארד מהווים למעשה "קופסה" שחורגת ממסגרות התקציב כדי לממן את חבילת הסיוע למשק שפרסם האוצר כדי להתמודד עם משבר הקורונה.
1 צפייה בגלריה
משה כחלון בישיבת הנהלה במשרד האוצר
משה כחלון בישיבת הנהלה במשרד האוצר
מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד ושר האוצר משה כחלון
(צילום: רפי קוץ)
החוק הקיים היום מאפשר לממשלה להוציא רק 1/12 מהתקציב של 2019 בכל חודש, כחלק מהתקציב ההמשכי הנגזר מכך שלא קמה עד כה ממשלה שאישרה את תקציב 2020. לכן, כדי שתהיה לאוצר אפשרות לממן את אותן הוצאות (מבלי שנראה שיאושר תקציב בקרוב) יש צורך לתקן את חוק היסוד הקובע את גבולות התקציב הממשכי.
במשרד האוצר העריכו כי היקף ההגדלה צריך לעמוד על 8% מהתקציב בפועל שעומד על 400 מיליארד שקל, כלומר 32 מיליארד שקל, אליהם נוספים עוד 18 מיליארד שקל למימון הוצאות הביטוח הלאומי.
בתזכיר החוק שהפיץ האוצר נכתב "לנוכח המשבר, קיים צורך מיידי להוציא מתקציב המדינה סכומים ניכרים שיש בהם כדי לפרוץ את תקרת התקציב ההמשכי. כמו כן, לנוכח אופיים של ההוצאות והדחיפות בהוצאה של חלקם, לא ניתן להגדיר מראש מה יהיה קצב הוצאתם ופריסתם על פני חודשי השנה, ויש צורך להחריגם הן מתקרת התקציב ההמשכי והן ממגבלת ההוצאה החודשית".
כאמור הבקשה להגדיל את החזר החובות ב-40 מיליארד שקל נועדה כדי לאפשר גמישות לחשב הכללי לממן את הגירעון הגבוה שצפוי להגיע ליותר מ-7%. החזר החוב של החשב הכללי היה גם כן מוגבל בסכום של 2019, ואולם באגף החשב הכללי רצו להשתמש במכרזי החלף כדי לממן את הגירעון הגדול.
מדובר במכרזים במסגרתם מוחלפות איגרות חוב בעלות טווח קצר לפדיון (מתחת לשנה), באיגרות חדשות עם טווח לפדיון ארוך יותר, וכן עבור גיוסים חדשים. במקביל מוקדם יותר השבוע הנפיק החשב הכללי איגרות חוב בהיקף של 5 מיליארד שקל במטרה לממן גם כן את אותם צעדים עליהם החליטה הממשלה במטרה לסייע למשק.