אסטרטגיית היציאה מהמשבר: נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון נכח היום (א') בישיבת הממשלה שעסקה באישור הרחבת חבילת הסיוע בעלות של 10 מיליארד שקל לתקציב 2021, ואמר כי "תקציב 2021 יגיע לדיון בפניכם בחודשיים הקרובים, בתקופה בה יש פגיעה עמוקה בפעילות המשק, ואי-ודאות גדולה לגבי החזרה לפעילות והפוטנציאל לגל שני של הקורונה. לכן חשוב כי עד שנשתכנע שחזרנו לתוואי צמיחה ולפעילות ברמה נאותה נימנע מלהפעיל כלים פיסקאליים מצמצמים שעלולים לפגוע בהתאוששות המשק".
כאשר מדובר על כלים פיסקאליים מצמצמים, הכוונה היא בעיקר להעלאות מיסים שפוגעות בתמריץ של עובדים וחברות להרחיב את פעילותם וכן קיצוצים בתקציב. אולם, ירון התייחס גם לגירעון הגבוה שצפוי לעלות השנה על 10%, בין היתר בעקבות הגירעון המבני הגבוה שנוצר עוד לפני הקורונה, על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר לשעבר משה כחלון.
1 צפייה בגלריה
אמיר ירון
אמיר ירון
נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון
(צילום: רויטרס)
לדבריו, "יחד עם זאת, חשוב להבין כי אנו מצויים ברמת גירעון גבוהה, ולכן כאשר הצמיחה תתבסס עלינו להניע תהליך של צמצום הגירעון המבני ושמירה על מדיניות פיסקאלית אחראית, כך שתתאפשר הפחתה מהירה ומתמידה של יחס החוב לתוצר. התזמון לביצוע השינוי בכיוון המדיניות תלוי בהתפתחויות בחודשים הקרובים, וייתכן שתהליך עדכון תקציב 2021 בזמן אישור תקציב 2022 המתוכנן לתחילת שנת 2021 עשוי להיות נקודה מתאימה לתחילת תהליך כזה".

"הדבר החשוב ביותר: מהירות הביצוע והפחתת אי הוודאות"

הנגיד התייחס לתמרוץ העסקת העובדים בהיקף של שישה מיליארד שקל עליו הכריז נתניהו לפני כחודש, אך מאז נותר תקוע, ואמר כי "תוספת התקציב הנידונה היום כוללת מספר רכיבים חשובים, ובמיוחד: מענק לתמרוץ החזרה לתעסוקה של עובדים שהוצאו לחל"ת או פוטרו במהלך המשבר, הקמת קרן שתספק אשראי עם ערבות מדינה משמעותית לענפים שנפגעו בצורה קשה במיוחד מתחילת המשבר, והרחבת קרנות האשראי האחרות בערבות המדינה. העלות של הרכיבים האלה - שמסתכמת ביותר מ-10 מיליארדי שקל - היא חלק ניכר מהחבילה הכוללת, וחשוב שהם יוכרזו ויופעלו במהירות".
הפעלת העסקים והאצת מהלכים לצמצום האבטלה הם חלק חשוב מאסטרטגיית היציאה מההסגר, וככל שהעובדים יחזרו מהר יותר לעבודה כך ייקטן הסיכון שפגיעת הקורונה במשק תתמשך. בעוד שבשלושת השבועות הקודמים שום מתווה לא אושר בשל עיכובים בדרגים המקצועיים, כעת שר האוצר החדש ישראל כ"ץ דרש לשנות לחלוטין את המודל, לפי מספר גורמים המעורבים בנושא, ולבצע שינויים דרסטיים כך שהמענקים יינתנו מהעובד הראשון ולא רק מעל שיעור העסקה כלשהו.
לדברי ירון, "יש מספר מודלים וברור כי אף אחד מהם לא חף מחסרונות, ודאי בצל אי-הוודאות הגבוהה שבה המשק מצוי. לכן, גם אם יש השגות על פרטי מודל כזה או אחר הדבר החשוב ביותר בעת הנוכחית הוא מהירות הביצוע והפחתת אי הוודאות - יש להכריז מיידית על פרטי התכנית, ולהפעילה בהקדם גם אם העיצוב לא מושלם. הסיכויים שהמודל שייושם יצליח לתרום לתעסוקה יעלו ככל שהוא יוכרז ויופעל מהר יותר".