במסגרת אישור תוכנית הסיוע והמענקים אישרה ועדת הכספים, בניגוד לעמדת הייעוץ המשפטי שלה, את הפחתת מס הרכישה למשקיעי הדירות בחזרה ל-5%, במקום 8% (מדרגת המס הראשונה). הצפי להפחתת המס של שר האוצר פורסם לראשונה בכלכליסט.
מדובר היה בהוראת שעה שהייתה אמורה להסתיים בסוף השנה, לאחר ששר האוצר לשעבר משה כחלון העלה את המס ב-2015. אולם שר האוצר הנוכחי ישראל כץ ביקש להקדים את הביטול ולבצעו לאלתר.

1 צפייה בגלריה
משה גפני במפגש ראשי מפלגות עם התעשייה הישראלית
משה גפני במפגש ראשי מפלגות עם התעשייה הישראלית
יו"ר וועדת הכספים משה גפני{
(צילום: מוטי קמחי)
אישור הפחתת מס הרכישה נעשה לבקשתו של שר האוצר כץ שביקש להקדים כמה שניתן את הפחתת המס במטרה לעודד משקיעים לחזור לשוק הנדל"ן אחרי הרחקתם בשנים האחרונות. בוועדת הכספים לא רצו בתחילת היום לאשר את המהלך על גב תוכנית הסיוע שנידונה היום, אולם במסגרת הסיכום בנוגע להגדלת המענקים עבור משפחות מרובות ילדים, הסכים יו"ר הוועדה משה גפני להכניס את הסעיף מבלי שהוועדה קיימה עליו דיון משמעותי. הייעוץ המשפטי של הוועדה התנגד לדיון בסעיף מאחר שאינו קשור לתוכניות הסיוע והמענקים.
נכון להיום, מס הרכישה למי שרוכש דירה שאינה דירתו היחידה עומד על 8% מהשקל הראשון ועד למחיר של כ-5.3 מיליון שקל. מעל סכום זה, המס קופץ ל-10%. בעקבות ביטול הוראת השעה, מס הרכישה יעמוד ככל הנראה על כ-5% עד לסכום של כ-1.7 מיליון שקל, 6% עד לסכום של כ-3.5 מיליון שקל, 7% מעל 3.5 מיליון שקל ומדרגת המס של 8% תחול רק מסכום של כ-5.3 מיליון שקל. מס בשיעור של 10% יחול רק על סכום של מעל 16 מיליון שקל.
בשנה שעברה רכשו משקיעים כ-14 אלף דירות בלבד, לעומת יותר מ-30 אלף דירות להשקעה שנרכשו בשנת 2015 - רובן ערב כניסת ההוראה החדשה לתוקף. לפי נתונים שהציג האוצר, רכישות המשקיעים באפריל האחרון הסתכמו ב-245 דירות בלבד, שפל היסטורי וירידה חדה של 76% בהשוואה לאפריל 2019. "מלאי" הדירות שמחזיקים משקיעים - רכישות חדשות פחות מכירות - יורד מדי חודש ומאפריל 2016 ועד מרץ האחרון נגרעו ממנו 23,500 דירות.