הזינוק העולמי בביקוש לבתים מאז פרוץ מגפת הקורונה הוביל לעליית מחירים בשיעור הגבוה ביותר מזה 15 שנים. כך עולה מדו"ח חדש שפרסמה לאחרונה סוכנות הנדל"ן הבריטית נייט פרנק. על פי מדד מחירי הדיור העולמיים של הסוכנות (Global House Price Index), שמודד את מחירי הבתים הממוצעים ב-56 מדינות, המחירים עלו ברבעון הראשון ב-7.3% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה - השיעור הגבוה ביותר מאז הרבעון הרביעי של 2006.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
"גורם מרכזי שתרם לעליית מחירי הבתים הוא ההערכה מחדש של צרכי הדיור שביצעו רבים לנוכח המגפה, בין אם מדובר בקונים שמחפשים חדר עבודה בבית, גינות או פשוט להיות קרובים יותר לחללים פתוחים", ציינה קייט אוורט-אלן, מנהלת חטיבת מחקר נדל"ן המגורים הבינלאומי בנייט פרנק. "הביקוש לבתים גבר במהלך הסגרים, ובעלי בתים רבים בחנו מחדש היכן הם רוצים לחיות, ורבים עברו למיקום חדש או רכשו בית שני".
2 צפייה בגלריה
וינה
וינה
וינה
(צילום: רויטרס)

העלייה הגבוהה ביותר - בטורקיה

טורקיה, שמחירי הבתים בה זינקו ב-32% ברבעון הראשון לעומת התקופה המקבילה אשתקד, היא המדינה עם העלייה הגבוהה ביותר במחירים - תואר בו היא מחזיקה כבר חמישה רבעונים רצופים. עם זאת, לא כולל האינפלציה, מחירי הבתים בה עלו בשיעור שנתי של 16%. לפי אוורט–אלן, המצב בטורקיה מתעתע, שכן המכירות ירדו ב-2020 - אך המחירים עלו בשל האינפלציה והחולשה של הלירה הטורקית. לדבריה, "עלויות הבנייה גדלות גם כן בשל מחסור בשרשראות האספקה".
בסך הכל, ב-13 מדינות נרשמו עליות דו ספרתיות במחירי הבתים, בהן ניו זילנד (22%), ארה"ב (13%), שבדיה (13), אוסטריה (12%), קנדה (10.8%) ובריטניה (10.2%). ישראל מדורגת במקום ה-38 מתוך 56 המדינות שנבדקו, ונמצא שחלה בה עליית מחירים של 4.1% ברבעון הראשון לעומת הרבעון המקביל שנה שעברה, כשלעומת הרבעון הרביעי של 2020 נרשמה עלייה של 2.5% במחירים.
2 צפייה בגלריה
ישראל במקום ה-38 מתוך 56. תל אביב
ישראל במקום ה-38 מתוך 56. תל אביב
ישראל במקום ה-38 מתוך 56. תל אביב
(צילום: ירון ברנר)
בשל החשש מבועות דיור פוטנציאליות, בחלק מהמדינות אף אימצו צעדים לצינון השוק ולבלימת העלייה המהירה במחירים. כך למשל, סין, ניו זילנד ואירלנד החילו מס בולים עבור נכסים להשקעה. בסין ובקנדה גם שוקלים להטיל מס על נכסים שעומדים ריקים.
עם זאת, בארבע מדינות נרשמה ירידה במחירים: מלזיה (ירידה של 0.9%), מרוקו (ירידה של 1.2%), הודו (ירידה של 1.6%) וספרד (ירידה של 1.8%).