600 אלף ישראלים בחופשה ללא תשלום. כך עולה מנתוני שירות התעסוקה שפורסמו היום (שני). מאז 17 בספטמבר, יום לפני ערב ראש השנה וכניסת ההגבלות, נרשמו בשירות התעסוקה 213,828 דורשי עבודה - מהם 192,223 עקב יציאה לחל"ת ו-21,605 מסיבות אחרות.
מבין דורשי העבודה שנרשמו מאז תאריך זה, עבור 154,680 זהו רישום שני או יותר מאז תחילת משבר הקורונה בחודש מר (72% מהנרשמים בגל הזה). כיום רשומים בשירות התעסוקה 942,678 דורשי עבודה, מהם 600,485 בחל"ת.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
לדברי רמי גראור, מנכ"ל שירות התעסוקה, "על אף ירידה בנרשמים היום לעומת השבועיים האחרונים, עדיין המגמה מדאיגה, מפני שאין ודאות במשק לגבי אופק החזרה לשגרה, בייחוד כשמדובר בסגר שני ושהתחלואה עודנה גבוהה. כפי שלמדנו בעקבות הגל הראשון, כשעסקים נסגרים או משנים את פעילותם, רבים מאנשי החל"ת הופכים בהדרגה למפוטרים, וכפי שהצבענו בדו"חות מפורטים, ככל שאנשים נמצאים זמן רב יותר מחוץ למעגל העבודה, כך פוחתים סיכוייהם לחזור אליו בצורה טובה אם בכלל".
1 צפייה בגלריה
לשכת התעסוקה בחולון
לשכת התעסוקה בחולון
לשכת התעסוקה בחולון
(צילום: קובי קואנקס)
הוא הוסיף, כי "נדרשים צעדים דחופים שיבטיחו כי החזרה לעבודה מהסגר תהיה מהירה ככל הניתן, לתמרץ שימור עובדים גם במשבר מתמשך ושההון האנושי בישראל לא יישחק בתקופה זו אלא יתפתח על ידי הכשרות מקצועיות ופיתוח מיומנויות תעסוקתיות".
אתמול פרסמה הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, שירה גרינברג, את הדו"ח התקופתי שכולל נתונים מדאיגים על מצב התעסוקה במשק. כך, למשל, מהדו"ח עולה כי כ-62 אלף עובדים פוטרו מעבודתם או שמקום עבודתם נסגר מתחילת משבר הקורונה והם לא מחפשים עוד עבודה. כ-18 אלף נוספים שהפסיקו לעבוד בגלל סיבות אחרות או לא עבדו בעבר, מעוניינים לעבוד עכשיו ולא חיפשו עבודה בחודש האחרון בגלל הקורונה - ועל כן אינם נחשבים כמובטלים לפי הגדרת הלמ"ס.
לפי הדו"ח, בחודש אוגוסט היו כ-8.3 מובטלים על כל משרה פנויה במשק - פי 5.7 מאשר היחס בתקופה שלפני המשבר, זאת כשבכל הענפים חלה עלייה משמעותית ביחס המובטלים למשרות פנויות. ממצא זה ממחיש שעיקר הבעיה בשוק העבודה נעוצה בשלב זה בביקוש נמוך של הפירמות לעובדים.
"אנו מוצאים כעת שבהתאם לכך, חלה עלייה בחודשים יולי-אוגוסט במשך הזמן הממוצע שבו הבלתי מועסקים חיפשו עבודה, למרות המשך זרם המפוטרים ושיעור גבוה יחסית של אנשים שאינם בכוח העבודה אך מעוניינים לעבוד מדווחים שאינם מחפשים עבודה בשל מחסור בעבודה מתאימה", אומרת גרינברג.
הדו"ח מגלה, כי מרבית העובדים שיצאו לחל"ת בשיא המשבר חזרו לעבוד בחודשים לאחר מכן. עם זאת, 17% בלבד מהנמצאים בחל"ת בחודש אוגוסט, שרבים מהם אינם עובדים משלביו המוקדמים של המשבר, דיווחו שהם חושבים שיחזרו לאותו מעסיק - ירידה של 20% בהשוואה לחודש מאי. "ממצא זה מחזק את האפשרות להיווצרותה של אבטלה ממושכת", קובעת הכלכלנית הראשית באוצר.