מספר המשרות המאוישות במשק ירד ב-27.4% במהלך חודש אפריל השנה לעומת חודש מרץ - ירידה של כמיליון משרות, ל-2.648 מיליון משרות. ירידה זו הביאה, ככל הנראה, לעלייה משמעותית של 14% בשכר השוטף הממוצע באפריל לעומת החודש שקדם לו. כך עולה מנתונים שמפרסמת היום (ה') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
הנתונים של מדדי שכר ותעסוקה מתבססים על דיווחים חודשיים של המעסיקים למוסד לביטוח לאומי ואינם כוללים עובדים שנמצאים בחל"ת ועובדים שמקבלים דמי אבטלה מהמוסד לביטוח לאומי. העלייה הדרמטית בשכר הממוצע בחודש אפריל נובעת ככל הנראה מכך, שרוב העובדים שהוצאו לחל"ת או פוטרו ולא נכללו בחישוב - הם עובדים ששכרם נמוך מהממוצע.
2 צפייה בגלריה
תלוש משכורת
תלוש משכורת
תלוש משכורת
(צילום: shutterstock)
הירידה במספר משרות בחודש אפריל הקיפה את כל ענפי המשק, כאשר בענף שירותי אירוח ואוכל, שנמצא בתחתית טבלאות השכר (5,911 שקל ברוטו בחודש), הייתה הירידה המשמעותית ביותר - 75.7% לעומת חודש מרץ 2020.
לפי הנתונים, השכר הממוצע למשרת שכיר במחירים שוטפים (הסכום שעובר ישירות לחשבון הבנק של העובד) עמד בחודש אפריל על 12,494 שקל ברוטו בחודש, לעומת 10,954 שקל ברוטו בחודש מרץ. במחירים קבועים, הכוללים ניכוי של מדד המחירים לצרכן באופן שמנטרל עליות וירידות מחירים במשק, עמד השכר הממוצע באפריל על 11,842 שקל ברוטו בחודש.
בראש טבלאות השכר עמדו עובדי שירותים פיננסיים ושירותי ביטוח, עם 25 אלף שקל ברוטו, ואחריהם עובדי מידע ותקשורת, עם 24.5 אלף שקל ברוטו.

בהייטק: ירידה של 6% בשכר ו-9% במספר המשרות

נתוני השכר הממוצע המתפרסמים מדי חודש כוללים בחינה נפרדת של המצב בתחום ההייטק, לאור מרכזיותו במשק הישראלי. נתוני חודש אפריל מלמדים כי השכר הממוצע למשרת שכיר של העובדים בתחום עמד על 25.1 אלף שקל, ירידה של 6% לעומת חודש מרץ, אז הוא עמד על 26.7 אלף שקל.
2 צפייה בגלריה
    ירידה גם בהייטק
    ירידה גם בהייטק
ירידה גם בהייטק
(צילום: shutterstock)
בראש רשימת המשתכרים בתחום עומדים עובדי מחקר מדעי ופיתוח, עם כ-30.4 אלף שקל, ואחריהם עובדי תכנות וייעוץ בתחום המחשבים ושירותים אחרים עם 26.5 אלף שקל.
סך משרות השכיר בהייטק הסתכם ב-297 אלף משרות, שזו ירידה של 9.1% לעומת חודש מרץ, אז עמד מספר המשרות בהיי טק על 327 אלף.

צפי להתאוששות בחודש מאי

בחינת הנתונים לחודש מאי מתבססת על נתונים חלקיים שכן עד למועד פרסום ההודעה, התקבלו קרוב ל-70% מהדיווחים החודשיים של המעסיקים למוסד לביטוח לאומי. בלמ"ס מציינים כי הנתונים עד כה מעידים שסך המשרות במשק בחודש מאי צפוי לעלות בכ-20% בכלל המשק לעומת חודש אפריל.
בתוך כך, בענף שירותי אירוח ואוכל אוכל ובענף אמנות, בידור ופנאי, שספגו פגיעה משמעותית במהלך משבר הקרונוה משהפסיקו לפעול למשך תקופה ארוכה ושבהם רוב העובדים הוצאו לחל"ת בחודש אפריל - צפויה עלייה של כ-80% בחודש מאי לעומת חודש אפריל.