משרד העבודה והרווחה פרסם להערות הציבור טיוטת תיקון לקריטריונים להקצבות לפנימיות תורניות ובהם קנסות על הפרת תקנות הקורונה. מדובר בתקציב שמממן בעיקר ישיבות חרדיות, והוא מהווה בפועל קופה קטנה של תקציב הישיבות הקטנות במשרד החינוך. זוהי, ככל הידוע, הפעם הראשונה שמשרד ממשלתי יוזם מהלך של איום בסנקציות על מוסדות שמפרים את התקנות.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
משרד העבודה והרווחה מחלק מאז שנות השמונים תקציב לפנימיות תורניות. מדובר במימון לתלמידי פנימיות ממשפחות מעוטות יכולת שאינם מקבלים מימון מתקציבי פנימיות אחרים.
1 צפייה בגלריה
בית ספר
בית ספר
בית ספר בבני ברק שפעל בניגוד להנחיות. איום בקנסות
על פי אתר התמיכות הממשלתי, ב-2020 אושרו הקצבות בהיקף 64 מיליון שקל לעומת 54 מיליון שקל ב-2019. מדובר בתקציב שנובע מדרישות קואליציוניות. הוא נמחק כאשר החרדים אינם בקואליציה ושב כשהם חוזרים אליה.
השבוע פרסם המשרד להערות הציבור טיוטת תיקונים למבחני התמיכה. בטיוטה נאמר כי "מוסד שלא עמד במגבלות תקנות הקורונה לא ייתמך באותו חודש. בוצעה הפרה בחודש נוסף, לא ייתמך המוסד גם בעד חודש זה".
רק אם תבוצע הפרה שלישית, "לא ייתמך המוסד באותה שנה וכספים שקיבל כתמיכה באותה שנה יוחזרו למשרד". זהו נוהל מתון שאינו כולל קנסות אלא רק שלילת תמיכה.
המועד האחרון להגשת הערות למבחני התמיכה הוא 28 בינואר, כך שלסגר הזה הדבר כבר לא יהיה רלבנטי.
אפשר כמובן לשאול מדוע משרד העבודה והרווחה נזכר רק כעת בנושא, במהלך הסגר השלישי וכנראה האחרון. אבל בפועל, הוא ככל הידוע הראשון במשרדי הממשלה שאומר את האמירה הזאת. את רוב הכספים מקבלים מוסדות החינוך החרדיים - שהפרו בהמוניהם את הסגרים - ממשרד החינוך ושם אפילו לא הזהירו אותם.

"הפרה שיטתית"

אתמול פנתה עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון לשר החינוך יואב גלנט בדרישה להורות על הפסקת מימון וביטול רישיונות ממוסדות חינוך שיפרו את תנאי הסגר.
סמנכ"ל חדו"ש עו"ד שגיא אגמון כתב כי "דיווחים חוזרים ונשנים בתקשורת מצביעים על תופעה נרחבת של מוסדות חינוך, אשר פועלים ברישיון ונהנים מתקציבי מדינה שוטפים, המפרים באופן שיטתי וביודעין את חובותיהם על פי הדין". במכתב דורשת חדו"ש לאכוף את ההנחיות באמצעות פקחים ולהורות על הפסקת המימון וביטול רישיונם של מוסדות חינוך המפרים את הגבלות הקורונה.
ממשרד החינוך לא נמסרה תגובה. ממשרד האוצר נמסר כי "מבחני תמיכה נכתבים על ידי המשרד האחראי לנושא התמיכה, ומאושרים על ידי משרד המשפטים. הגופים הנתמכים, ככל גוף אחר במדינת ישראל, מחויבים לעמוד בכל ההנחיות על פי חוק".