היחידה הארצית לחקירות הונאה שבלהב 433 עיכבה הבוקר (ד') לחקירה בכירים לשעבר בחברת פרוטרום בחשד למתן שוחד לעובדי ציבור זרים ברוסיה ובאוקראינה. הבכירים נחקרים בשעה זו במשרדי היחידה בלוד. צוות החקירה בפרשה כולל גם את רשות ני"ע. חוקרי המשטרה ורשות ני"ע פשטו במקביל גם על משרדי פרוטרום בהרצליה. החשודים צפויים להשתחרר במהלך הערב בתנאים מגבילים.
הרקע לחקירה הוא דו"ח ביקורת פנימי שביצעה חברת IFF האמריקנית שרכשה את השליטה בפרוטרום. על פי ממצאי הבדיקה, בכירים לשעבר בחברה, בהם המנכ"ל לשעבר אורי יהודאי, היו מעורבים בתשלומי שוחד לפקידי מכס ולגורמים נוספים במזרח אירופה.
1 צפייה בגלריה
אורי יהודאי
אורי יהודאי
אורי יהודאי
(צילום: תומי הרפז)
על פי החשד, שנחשף לראשונה בכלכליסט, הנהלת פרוטרום העבירה כספים מתוך תקציב השיווק שלה באופן ישיר לעובדי החברה ברוסיה ואוקראינה, על מנת שהם ישלמו אותם באופן פרטי לגורמים מקומיים שונים.
זהו אחד הממצאים המרכזיים בדו"ח החקירה הפנימי שערכה IFF, אשר הוביל אותה להאשים ארבעה בכירים ישראלים לשעבר בהנהלת חברת תמציות הטעם-והריח הישראלית, שנרכשה אשתקד בתמורה ל-6.4 מיליארד דולר, בידיעה ובמעורבות בתשלומי שוחד לפקידי מכס ועמלות אסורות. IFF היא חברה דואלית שנסחרת בארה"ב ובישראל לפי שווי של כ-50 מיליארד שקל - החברה עם שווי שוק הגבוה בבורסה של ת"א.

"תשלומים לא ראויים"

לטענת IFF, התשלומים שנעשו באמצעות המנגנון החשאי, שאותם היא מגדירה כ"לא ראויים", לא גולו לה במהלך המשא ומתן ובדיקת הנאותות שערכה לפני השלמת עסקת רכישת פרוטרום. "המנכ"ל לשעבר יהודאי התחייב בפני הרוכשים שהוא מוכר חברה נקייה מעזים, והתשלומים האלה לא בדיוק עונים להגדרה הזאת", אמר גורם המקורב לנושא.
גורם אחר המקורב לנושא טען כי ב-IFF הכירו היטב את מנגנון התשלומים ש"רצו לעשות אותם בשקט", כדבריו, כבר בשלב שבו נערכו בדיקות הנאותות לפני רכישת החברה. "IFF מכירה כבר חודשים רבים את הנושא", אמר הגורם. "כל הכסף שם שולם לגורמים פרטיים בלבד. לא היו תשלומי שוחד ולא עמלות אסורות. הכסף שימש רק לתשלומים למשווקים מקומיים כדי לקדם מכירת מוצרים".
עוד נודע כי הופעל לחץ על הנהלת IFF טרם הדיווח הראשוני של החברה על ממצאי החקירה הפנימית. כמה שבועות לפני הדיווח הראשוני על ממצאי החקירה, כך נודע, פנה אל הנהלת IFF במכתב עו"ד רוסי שטען כי הגיע אליו מידע על הפעילות האסורה לכאורה. אותו עו"ד דרש מהחברה לשלם לו 500 אלף דולר, ואיים שיתבע את החברה אם לא תשלם את הסכום. לטענת גורם המקורב לנושא, היה מדובר ב"כתב סחיטה". מקור המידע של אותו עו"ד, כך לפי הערכות, הוא עובד לשעבר בפרוטרום שהכיר את מנגנון התשלומים. IFF לא שילמה את הסכום, וגורמים מטעמה פנו במקביל עם ממצאי הבדיקה לרשויות בארה"ב. במקביל התפרסמו עיקרי הממצאים הראשונים בדיווחי החברה.
עו"ד אהרן מיכאלי ממשרד גולדפרב-זליגמן, בא כוחם של נושאי משרה בכירים בפרוטרום, מסר אז בתגובה לכלכליסט כי: "למרשינו לא ידוע על הפרה של דין כלשהו בעסקיה של פרוטרום. לאורך שנות פעילותה, הנהלת החברה הקפידה תמיד לעשות עסקיה על פי קוד אתי ועסקי, בהתאם להוראות הדין והפרקטיקה העסקית המקובלת".