"עשינו בדיקה על סבסוד הקרקע במכרזים של דיור להשכרה במסגרת התוכנית הממשלתית לדיור להשכרה ומצאנו כי מאז החלה התוכנית נרשם אובדן הכנסות של 1.5 מיליארד שקל למדינה בגלל השכירות המוסדית", כך אמר מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן בכנס הנדל"ן של לשכת שמאי המקרקעין בנושא 'הערכת שווי ישראל 2025'.
עוד אמר מורגנשטרן בהקשר של הדיור להשכרה כי למרות הסבסוד האדיר נכון להיות היקף הדירות להשכרה שהגיעו לשוק הוא אפסי ורוב הדירות שעומדות להשכרה הן בכלל בבעלות פרטית. "דיור להשכרה צריך לקרות. שליש מאוכלוסיית המדינה גרים בשכירות. מתוכם פחות מאחוז מהדירות הן שכירות מוסדית.
"בעשור של ריבית אפסית, הצלחנו לראות איך מצליחים לייצר מכרזים אבל במאי 23 התחלנו לראות כישלונות במכרזים אחד אחר השני. ישבנו בלא מעט שולחנות עגולים וניסנו לנצח את חוקי הפיזיקה של הריבית ולמצוא פתרונות. בסוף, בשכירות אנשים רוצים לקבל יציבות ולדעת שהם גרים לטווח ארוך, לא משנה אם הוא שוכר מחברה כזו או אחרת או שהוא שוכר ממך או ממני".
על פי מורגנשטרן, מסיבה זו יש לתמרץ גם פרטיים להשכיר דירות ולא רק לבנות דיור להשכרה: "נכון להיום אנחנו מקדמים תוכנית שכירות ואחד ההיבטים בתוכנית זה לראות איך מצליחים להפוך את השכירות הפרטית לשכירות ארוכת טווח באמצעות תמריצים שנדע לתת למי שישכיר את הדירה לטווחים של 5-10 שנים. בשבועות הקרובים השר יביא את ההחלטה הזאת לממשלה. השכירות המוסדית צריכה להמשיך אבל צריך לשאול איפה היא עובדת ואיפה לא ובאיזה תמהיל".
1 צפייה בגלריה
אתר בנייה
אתר בנייה
אתר בנייה
(צילום: shutterstock)
ההתייחסות של מורגנשטרן מגיעה על רקע דיון שמתקיים לאחרונה בין משרדי הממשלה, רמ"י ומינהל התכנון על הצורך או התועלת בקביעה כי תוכניות המאושרות למגורים יכללו דיור להשכרה בהיקף של עשרות אחוזים. במשרד השיכון, באוצר וגם ברמ"י טוענים כי המצב הנוכחי מוביל להיצע דיור להשכרה רק "על הנייר" ויש למצוא דרכים נוספות לתימרוץ התחום.
מורגנשטרן נשאל גם בנוגע לעובדים הפלסטינאים והאם לא הגיע הזמן שתצא אמירה ברורה בנשוא האם יחזרו לעבוד בישראל או לא ואמר: "אנחנו צריכים תמהיל של עובדים, אנחנו לא יכולים להסתמך רק על הפלסטינאים או רק על העובדים הזרים. אני לא יודע מתי העובדים הפלסטינאים יחזרו או אם יחזרו. אם יש לי משהו לבקש מהקבינט זה ליצור וודאות ולהתייחס לנושא. אני מצפה שהמדינה תגיד לציבור האם הפלסטינאים יחזרו או לא יחזרו".
עוד במסגרת הדיון ולאור הפרסומים האחרונים בנושא עתידו המקצועי של מורגנשטרן והרמיזות על כך שהוא עתיד להתמנות למנהל רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), נשאל האחרון האם הדבר נכון והשיב: "אני מרוכז במשימתי כמנכ"ל משרד השיכון, עובד ביחד עם שאר השותפים ועם מנכ"ל רמ"י וכרגע אין מה להתייחס לנושא".

"רגולציה מיותרת שאין לה שום היגיון"

ח"כ יעקב אשר, יו"ר ועדת הפנים של הכנסת, ציין בכנס כי "חלק גדול מהפקידות במדינת ישראל במשרדי הממשלה המובילים ובמיוחד במשרד האוצר, מעולם לא עשו שומה. הם לא מכירים את צרכי השוק ולא היו אפילו ברשות המקומית ומקבלים החלטות ומציעים הצעות חוק כאלה ואחרות שלא תמיד תואמות את המציאות".
ח"כ אשר התייחס גם לבירוקרטיה בתחום התכנון והבנייה: "אם ועדה מחוזית או מקומית מתעכבות ולא מקדמות דיונים ואישורי היתרי בניה אנחנו מגיעים לתהליכים שלוקחים שנים ורגולציה מיותרת שאין לה שום היגיון. יש אנשים שזכו בהגרלות מחיר למשתכן לפני 3 או 4 שנים ואין עוד היתר בניה לדירה הווירטואלית הזו שהם זכו בה. המדינה לא יודעת להשתלט על מוסדותיה. כל חסם כזה מחבל ביכולתה הכלכלית של מדינת ישראל ופוגע באוכלוסייה שלה".
יו"ר לשכת שמאי המקרקעין נחמה בוגין התייחסה בכנס לתקן 21 המתייחס לכלכליות של פרויקט התחדשות עירונית ולעובדה שנכון להיום הוא גורר ויכוחים ואי הסכמות: "הלשכה נמצאת בהידברות ובהליך של מנגנון שיסדיר את הדיון על תקן 21. כולנו חווים היום את המצבים שבהם מגישים חוות דעת על פי תקן 21 לוועדה המקומית, אין הסכמה בין הצדדים, שמאי הועדה, וזה מותר לו וזו זכותו, לא מקבל את כל הרכיבים, אבל אין בעצם שום הליך מוסדר שמוביל את כל העגלה הזאת בסופו של דבר לסיכום. תהליך שאנחנו שוקדים עליו עכשיו, הוא הליך מוסדר בין הצדדים שקובע לו"ז וגם קובע שאותם שמאי פינוי בינוי שהתמנו כבר די מזמן ע"י הרשות להתחדשות עירונית יוכלו לשמש כשמאים מכריעים גם לצורך תקן 21. הרבה מאוד פרויקטים תקועים במקום הזה".
נחמה בוגיןנחמה בוגיןצילום: ניר שהרבני
בוגין גם התייחסה לפיצויי הפקעה במדינת ישראל ואמרה כי המצב הקיים הוא "שערורייה". לדבריה: "אדם שהפקיעו ממנו נכס לצורכי ציבור לא מקבל נכון להיום את הפיצוי שמגיע לו. ראשית כי הוא צריך לשלם מס על הפיצויים, שנית כי שולחים אותו להגיש תביעה לפי סעיף 197, ובעצם בסופו של דבר בהגדרה או במצב החוקי שיש לנו היום, אדם לא יקבל פיצוי הוגן. זה דבר שחייבים לשנותו".

"להחזיר את אמון הציבור במערכת המשפטית במדינה"

עו"ד כרמית יוליס, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה (אזרחי), התייחסה בשיחה עם יו"ר הלשכה בוגין לשאלה האם בכוונת משרד המשפטים לבטל את היטל ההשבחה ולמצוא מנגנון אחר. "לקראת סוף החודש הבא יש ימים מרוכזים שלנו על היטל השבחה. אנחנו מנסים להסדיר את הנושא ולהביא לוודאות. בהמשך נשב עם כל בעלי העניין כדי לראות מה מאפשר לעשות.
"לדעתי ההיטל צפוי להישאר על כנו, לא נשנה את עצם המנגנון. אבל מצד שני – התוצר של היום אכן דורש תיקון ולא נשב שעות ארוכות של דיונים כדי להשאיר את זה בסוף אותו הדבר. אני מעריכה שנגיע להסדר נכון יותר ויעיל יותר מהמצב הקיים". לשאלה מה המטרה שלה ב-2025, הדבר החשוב ביותר שהייתה רוצה לקדם השיבה יוליס: "יש המון נושאים חשובים אבל אני חושבת שהמשימה הכי חשובה היא להחזיר את אמון הציבור במערכת המשפטית במדינה".